Ένας νέος χώρος παιδείας και πολιτισμού στην Τήνο

Ένας νέος χώρος παιδείας και πολιτισμού εγκαινιάστηκε χθες, Σάββατο, 03 Ιουλίου στο νησί της Τήνου, ο λόγος για την Μοσχούλειο Σχολή όπου πλέον ονομάζεται «Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας». Η «Στέγη» φιλοξενείται σε διώροφο κτίριο, στο κέντρο της πόλης που αποτέλεσε δωρεά κληροδοτήματος του διαθέτη Φωκίωνος Πλυτά ( 1899 ).

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μετά την πρόσφατη αποπεράτωση των επισκευαστικών – αναπαλαιωτικών εργασιών, το κτίριο, επιπροσθέτως, εξοπλίστηκε με όλα τα σύγχρονα μέσα φωτισμού, μηχανολογικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων, ξύλινων κατασκευών, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο νέο του ρόλο.

Εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές βίντεο, ηλεκτρονικές εφαρμογές, εκδηλώσεις ανάδειξης της παράδοσης και του πολιτισμού μας, ανάδειξης σημαντικών ιστορικών γεγονότων, απονομές τιμητικών διακρίσεων στους αριστεύσαντες μαθητές, σε έγκριτους συμπολίτες, υπηρέτες του πνεύματος, της τέχνης και του πολιτισμού, ατομικών και συλλογικών επιτυχιών.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ «Τήνος Avant Garde»

Χθες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και τα εγκαίνια της έκθεση «Τήνος AVANT GARDE» Η έκθεση καλύπτει μεγάλο μέρος της Ελληνικής modernité , περιόδου `60 και οι ποικίλες τάσεις της περιόδου αυτής, εκκινούν από την ευφάνταστη naiveté του Φασιανού, την figuration nouvelle του Χρίστου Καρά και φθάνουν, ως την art mecano του Κεσσανλή, τον nouveau réalisme του Παύλου και τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό του Στάμου. Τα έργα αυτά είναι μεγάλων διαστάσεων και μουσειακών προδιαγραφών. Έργα με έντονη θεατρικότητα, που μετείχαν σε μεγάλες, διεθνείς εκθέσεις. Από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ως την Μπιενάλε των Νέων του Παρισιού.

Η “ Τήνος avant-garde “ αποτελεί μία συμβολική χειρονομία-αναφορά σε όλους τους καλλιτέχνες, που, μέσα σε κλίμα καταπίεσης και συντηρητισμού τη δεκαετία του `60, πέτυχαν να κατακτήσουν την Ευρώπη και να φέρουν στην Ελλάδα, πολύ πριν την πολιτική της ένταξη, την τέχνη του μοντερνισμού. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παύλος, Αλέκος Φασιανός, Χρίστος Καράς, Γιώργος Λάππας, Δημήτρης Μυταράς, Βασίλης Σκυλάκος, Νίκος Κεσσανλής, Θεόδωρος Στάμος, Γιάννης Μίχας, Δημήτρης Αληθεινός, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας και Όπυ Ζούνη.

Ο κ. Μάνος Στεφανίδης

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής, ιστορικός τέχνης.

Παρών στη χθεσινή βραδιά ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας, ο Εντεταλμένος για θέματα Πολιτισμού, Μανώλης Σώχος, ο π. Δήμαρχος Τήνου, Σάββας Απέργης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τήνου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Tέλος, αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, Δωροθέου Β. Με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση ο γνωστός εικαστικός και κάτοικος Τήνου, κ. Τσόκλης.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter