back to top

Ήρθε το Πάσχα ... στο Keraso Events

“Ενωμένοι για το νησί μας”: Πρέπει να το διαβάσεις …

Φίλες και φίλοι ,

 Τη Δευτέρα ο λαός της Τήνου έδειξε τη δυναμική του. 

Έδειξε ότι δεν παραδίδει την Τηνιακή γη, θα δώσει την μάχη του, με τα τελευταία όπλα που φαίνεται να υπάρχουν πανελληνίως μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, με την παρουσία του.

Απόντος του Δημάρχου Τήνου και των υπολοίπων μελών της συμπολίτευσης που προφανώς θεωρούν πως αρκούν οι έως τώρα αμφισβητούμενες ενέργειές τους, δείχνουν καθαρά την προσχηματική αντίθεση και την από καιρό κυοφορούμενη αναδίπλωσή τους.

Μέχρι σήμερα, συνειδητά λειτουργήσαμε ενωτικά παρά τις παραλείψεις, σιωπήσαμε για να μη διχάσουμε την κοινωνία του νησιού μας και πορευθήκαμε γόνιμα με προτάσεις θεσμικά. Παρά τις όποιες αμφιβολίες μας, αναμένοντας  να ξεδιπλωθούν και τα όποια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με την προώθηση των καθυστερημένων πρωτοβουλιών των τροπολογιών, σεβαστήκαμε την προτροπή των μελών της Δημοτικής επιτροπής αγώνα και δεν κοινοποιήσαμε τις απόψεις μας.  Και τούτο διότι νοιώθουμε και δρούμε με κυρίαρχο κριτήριο το κοινό καλό και στοιχιζόμενοι «Ενωμένοι για το νησί μας».

Με την ανάλυση που ακολουθεί, επιχειρούμε να δημοσιοποιήσουμε τόσο τα πρακτικά της Δημοτικής Επιτροπής του Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών,  για να γνωρίσει το ευρύ κοινό τις αλήθειες που όλοι μας βιώνουμε τόσο καιρό και στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί, όσο και να αναλύσουμε τη στάση όλων πλέον των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων σήμερα αλλά και στο παρελθόν σχετικά με τις Ανεμογεννήτριες.

Η έννοια της Ανεμογεννήτριας έγινε γνωστή στο νησί μας το 1998, όταν ομάδες πολιτών με γνώση των τότε εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, πιστοί φύλακες του περιβάλλοντος, άνθρωποι με συνείδηση και ειλικρινή πρόθεση διαφύλαξης της νησιωτικής γης, συζητούσαν για αυτές. 

Η άποψη  των οικολογικών ομάδων πανελληνίως, στην Τήνο αλλά και πλέον το σύνολο του Τηνιακού λαού, των δημοτικών παρατάξεων, των δημοτικών συμβουλίων Τήνου και Εξωμβούργου, της Κοινότητας Πανόρμου, του Επαρχείου Τήνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το 2004,  ήταν θετική ως προς τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες φάνταζαν για τους Τηνιακούς ως η σοβαρότερη απάντηση στην καταστροφική εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης που μόλις είχε αποτραπεί .  

Η άποψη όλων μας τότε κοινή, «δεχόμαστε τις ανεμογεννήτριες ως πηγή πράσινης ενέργειας, με σκοπό να παράξουμε ενέργεια ίση με τις ανάγκες του νησιού μας και να αντισταθμίσουμε το κόστος από την ενεργειακή λειτουργία του τόπου μας στο περιβάλλον και στην οικονομία της Ελλάδας». Τότε για την χωροθέτησή τους θέταμε προϋποθέσεις μεγεθών και δυναμικότητας, ήμασταν ένθερμοι και προωθούσαμε την εγκατάστασή τους.

Σ αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη για την ιστορία του θέματος, να μην αναφερθεί ότι η φωνή αντίδρασης κατά της πρότασης των ανεμογεννητριών υπήρξε και μάλιστα μέσα από την παράταξή μας, ηχηρή αλλά αδύναμη ταυτόχρονα, σε σχέση με τη φωνή του Τηνιακού λαού που ήταν ξεκάθαρη!

20 Χρόνια μετά:

Βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες 

Η Δημοτική Επιτροπή κατά των Ανεμογεννητριών συστάθηκε με πρόταση της δημοτικής μας παράταξης “Ενωμένοι για το Νησί μας”, την αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Τήνου και οι λοιπές παρατάξεις και φορείς, και αποφασίστηκε να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την προεδρία του Δημάρχου Τήνου, με σκοπό να οργανώνει πλέον και να συναποφασίζει για τις κινήσεις που οφείλει η Τήνος και ο Δήμος της Τήνου να κάνουν, σε πλαίσια σύμπραξης και συνεργασίας.  Ειδικότερα, σκοπός της λειτουργίας της επιτροπής αυτής είναι η εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για την αποτροπή τοποθέτησης ΒΑΠΕ στην ενδοχώρα του Νησιού μας, μετά την αποτυχημένη ή ελλειπή προσπάθεια (αυτό θα διερευνηθεί αργότερα) των τελευταίων ετών προς την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος από την τρέχουσα Δημοτική αρχή. 

Η επιτροπή αυτή έχει να επιδείξει τους τελευταίους μήνες μεγάλη προσπάθεια κυρίως όμως προσπάθεια ομόνοιας και σύμπραξης. 

Στα πλαίσια αυτής της σύμπραξης έγιναν συναντήσεις, προσκλήσεις σε αγώνες σε δρόμους και λιμάνια, διαδηλώσεις, μηνύσεις, εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα …και τελευταία έγιναν και σκέψεις σχετικά με θεσμικές κινήσεις ενταγμένες σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και ειδικότερα σε σχέση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε σήμερα.  

Θεσμικές κινήσεις, που τα μέλη της επιτροπής απαίτησαν από την δημοτική αρχή να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και νομικά ισχυρές, κινήσεις που όφειλε η Δημοτική αρχή να έχει οργανώσει από την έναρξη αυτού του αγώνα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν,  τόσο σε ότι αφορά σε τροπολογίες υπεράσπισης της γραμμής του Δήμου, όσο και σε τροποποιήσεις πολεοδομικών διαταγμάτων για την προστασία της Τηνιακής Ενδοχώρας κάτι που σαφώς δεν έπραξε. 

Σήμερα, κληθήκαμε σε εφαρμογή των προτάσεων της Δημοτικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, να στραφούμε  στην Κεντρική διοίκηση η οποία και έχει δυνατότητα κρίσιμης παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, έδωσε πλήρως αρνητικά δείγματα, με την άρνηση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας να παραστούν στις εργασίες της και να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους.

Μια θέση που περιμέναμε να ταυτίζεται μ’ αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία συντασσόμαστε απόλυτα. Η αδειοδότηση πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το περιβάλλον των νησιών, θα οδηγήσει σε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα θέσει σε κίνδυνο τη μοναδική πηγή εισοδήματος τους, τον Τουρισμό, που σημειωτέον παράγει έσοδα τόσο για τα νησιά όσο και για τη χώρα ολόκληρη.

Τη  θέση αυτή περιμέναμε, ο εξ Υστερνίων ορμώμενος Τήνιος βουλευτής μας κ Φόρτωμας στενός συνεργάτης του Δημάρχου μας και συνοδοιπόρος του, μαζί με τους κ. Βρούτση και κα Μονογιού που παρότι προσκλήθηκαν δύο φορές και με ευτελείς δικαιολογίες και αιτιάσεις απείχαν από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα,  να επικροτήσουν. Αντί αυτού, αντί να συστρατευτούν με το λαό της Τήνου, περιφρόνησαν και απαξίωσαν την Δημοτική Επιτροπή του Αγώνα μας. Σημειώνουμε για τα πρακτικά των συνεδριάσεων ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση και συμμετείχε στην συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2020, ο κ Συρμαλένιος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων,  ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού μας. Πρόταση και δέσμευσή του ήταν να υπογράψει τροπολογία που ενδεχομένως θα μπορούσε να κατατεθεί για την αποτροπή εγκατάστασης ΒΑΠΕ τόσο στην Τήνο όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια Ν Αιγαίου, όπως και έπραξε. Την θέση του αυτή υπερασπίστηκε και από το βήμα της Βουλής κατά την χθεσινή συζήτηση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ Γιώργος Λεονταρίτης κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης της Δημοτικής επιτροπής, την οποία και τίμησε με την παρουσία του.   

Για την ολοκλήρωση των πρακτικών των δύο συνεδριάσεων των κρίσιμων ημερών 25ης και 27ης Απριλίου 2020 της  Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ρητή εντολή της Επιτροπής ήταν ο Δήμαρχος Τήνου να συστήσει επιτροπή επιστημόνων από το πλήθος αυτών που δραστηριοποιούνται στο νησί και να συμμετάσχει γνωμοδοτικά στην σύνταξη της προαναφερθείσας τροπολογίας. 

Αντ΄ αυτού ο κ Δήμαρχος συστήνει επιτροπή που αποτελείται από δύο ίδιας ειδικότητας μηχανικούς και έναν δικηγόρο, δεν επικοινωνεί,  δεν ενημερώνει και δεν συνεργάζεται με την επιτροπή, με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τήνου και με κανένα συλλογικό φορέα του νησιού π.χ. σύλλογο μηχανικών. Η επιτροπή αυτή ορίστηκε ως αρμόδια για θέματα Χωροταξίας του νησιού μας. Ο λαός της Τήνου κάποια στιγμή θα κρίνει την αντικειμενικότητα και αυτών των χειρισμών του.

Καταλήγοντας στις σημερινές εξελίξεις……

Ο κ Φορτωμας αποφασίζει να καταθέσει μόνο τη μία από τις δύο τροπολογίες τις οποίες προσφάτως ενέκρινε το Δημοτικό μας συμβούλιο, αυτή που αφορούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όχι το νησί της Τήνου. 

Στην χθεσινή εισαγωγική ομιλία του ο κ Φόρτωμας δεν αναφέρθηκε διόλου στην πρόθεση του να καταθέσει τροπολογία  σχετιζόμενη με τα νησιά των Κυκλάδων και την Τήνο συγκεκριμένα.  

Νωρίς το μεσημέρι, λίγο μετά την κατάθεση της τροπολογίας και ενώ όλοι μας πληροφορούμαστε από τα χείλη του υπουργού κ Χατζηδάκη ότι η εν λόγω τροπολογία δε γίνεται δεκτή, τόσο ο κ Φόρτωμας όσο και ο πολιτικός του φίλος κ Σιώτος, Δήμαρχος Τήνου κατακλύζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αναρτήσεις,  με σκοπό να εμπαίξουν τον Τηνιακό λαό. Συγκεκριμένα με τις τοποθετήσεις τους, αναφέρονται στην κατάθεση της τροπολογίας η οποία όμως τουλάχιστον πριν από μία ώρα έχει απορριφθεί από τον Υπουργό και ζητούν επιτακτικά από τους βουλευτές να στηρίξουν ένα αίτημα γνωρίζοντας ήδη το αποτέλεσμα. 

Καταλήγοντας, δυστυχώς ο χρόνος περνά και οι λέξεις χάνουν την αξία τους μπροστά στα έργα. 

Οφείλαμε όμως να συντάξουμε αυτή την ενημέρωση, τόσο προς τους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον και τη φύση του νησιού μας, προς τους φίλους και υποστηρικτές  του τόπου μας από μακρυά, όσο και απέναντι σε όσους έχουν παλέψει πραγματικά σε αυτόν τον αγώνα. 

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν :

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα νησιά μας προσφέρει σημαντικότατα στο ΑΕΠ της χώρας μας μέσω του τουρισμού.

Η Τήνος , το χειροποίητο νησί του Αιγαίου, αξίζει να παραμείνει αναλλοίωτο με κάθε κόστος.

Απαιτούμε το κράτος να σεβαστεί τη φύση και την ιδιαιτερότητα των νησιών, να αντιληφθεί το μέγεθος της πολύπλευρης προσφοράς μας και να μην αλλοιώσει τη δυνατότητα μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σ αυτό

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

“Ενωμένοι για το νησί μας”: Πρέπει να το διαβάσεις …

Φίλες και φίλοι ,

 Τη Δευτέρα ο λαός της Τήνου έδειξε τη δυναμική του. 

Έδειξε ότι δεν παραδίδει την Τηνιακή γη, θα δώσει την μάχη του, με τα τελευταία όπλα που φαίνεται να υπάρχουν πανελληνίως μετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, με την παρουσία του.

Απόντος του Δημάρχου Τήνου και των υπολοίπων μελών της συμπολίτευσης που προφανώς θεωρούν πως αρκούν οι έως τώρα αμφισβητούμενες ενέργειές τους, δείχνουν καθαρά την προσχηματική αντίθεση και την από καιρό κυοφορούμενη αναδίπλωσή τους.

Μέχρι σήμερα, συνειδητά λειτουργήσαμε ενωτικά παρά τις παραλείψεις, σιωπήσαμε για να μη διχάσουμε την κοινωνία του νησιού μας και πορευθήκαμε γόνιμα με προτάσεις θεσμικά. Παρά τις όποιες αμφιβολίες μας, αναμένοντας  να ξεδιπλωθούν και τα όποια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με την προώθηση των καθυστερημένων πρωτοβουλιών των τροπολογιών, σεβαστήκαμε την προτροπή των μελών της Δημοτικής επιτροπής αγώνα και δεν κοινοποιήσαμε τις απόψεις μας.  Και τούτο διότι νοιώθουμε και δρούμε με κυρίαρχο κριτήριο το κοινό καλό και στοιχιζόμενοι «Ενωμένοι για το νησί μας».

Με την ανάλυση που ακολουθεί, επιχειρούμε να δημοσιοποιήσουμε τόσο τα πρακτικά της Δημοτικής Επιτροπής του Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών,  για να γνωρίσει το ευρύ κοινό τις αλήθειες που όλοι μας βιώνουμε τόσο καιρό και στις οποίες δεν έχουμε αναφερθεί, όσο και να αναλύσουμε τη στάση όλων πλέον των εμπλεκόμενων φορέων και προσώπων σήμερα αλλά και στο παρελθόν σχετικά με τις Ανεμογεννήτριες.

Η έννοια της Ανεμογεννήτριας έγινε γνωστή στο νησί μας το 1998, όταν ομάδες πολιτών με γνώση των τότε εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας, πιστοί φύλακες του περιβάλλοντος, άνθρωποι με συνείδηση και ειλικρινή πρόθεση διαφύλαξης της νησιωτικής γης, συζητούσαν για αυτές. 

Η άποψη  των οικολογικών ομάδων πανελληνίως, στην Τήνο αλλά και πλέον το σύνολο του Τηνιακού λαού, των δημοτικών παρατάξεων, των δημοτικών συμβουλίων Τήνου και Εξωμβούργου, της Κοινότητας Πανόρμου, του Επαρχείου Τήνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το 2004,  ήταν θετική ως προς τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες φάνταζαν για τους Τηνιακούς ως η σοβαρότερη απάντηση στην καταστροφική εγκατάσταση των πυλώνων υψηλής τάσης που μόλις είχε αποτραπεί .  

Η άποψη όλων μας τότε κοινή, «δεχόμαστε τις ανεμογεννήτριες ως πηγή πράσινης ενέργειας, με σκοπό να παράξουμε ενέργεια ίση με τις ανάγκες του νησιού μας και να αντισταθμίσουμε το κόστος από την ενεργειακή λειτουργία του τόπου μας στο περιβάλλον και στην οικονομία της Ελλάδας». Τότε για την χωροθέτησή τους θέταμε προϋποθέσεις μεγεθών και δυναμικότητας, ήμασταν ένθερμοι και προωθούσαμε την εγκατάστασή τους.

Σ αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψη για την ιστορία του θέματος, να μην αναφερθεί ότι η φωνή αντίδρασης κατά της πρότασης των ανεμογεννητριών υπήρξε και μάλιστα μέσα από την παράταξή μας, ηχηρή αλλά αδύναμη ταυτόχρονα, σε σχέση με τη φωνή του Τηνιακού λαού που ήταν ξεκάθαρη!

20 Χρόνια μετά:

Βιομηχανικής κλίμακας ανεμογεννήτριες 

Η Δημοτική Επιτροπή κατά των Ανεμογεννητριών συστάθηκε με πρόταση της δημοτικής μας παράταξης “Ενωμένοι για το Νησί μας”, την αποδέχτηκε ο Δήμαρχος Τήνου και οι λοιπές παρατάξεις και φορείς, και αποφασίστηκε να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και την προεδρία του Δημάρχου Τήνου, με σκοπό να οργανώνει πλέον και να συναποφασίζει για τις κινήσεις που οφείλει η Τήνος και ο Δήμος της Τήνου να κάνουν, σε πλαίσια σύμπραξης και συνεργασίας.  Ειδικότερα, σκοπός της λειτουργίας της επιτροπής αυτής είναι η εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για την αποτροπή τοποθέτησης ΒΑΠΕ στην ενδοχώρα του Νησιού μας, μετά την αποτυχημένη ή ελλειπή προσπάθεια (αυτό θα διερευνηθεί αργότερα) των τελευταίων ετών προς την επίλυση του σημαντικού αυτού προβλήματος από την τρέχουσα Δημοτική αρχή. 

Η επιτροπή αυτή έχει να επιδείξει τους τελευταίους μήνες μεγάλη προσπάθεια κυρίως όμως προσπάθεια ομόνοιας και σύμπραξης. 

Στα πλαίσια αυτής της σύμπραξης έγιναν συναντήσεις, προσκλήσεις σε αγώνες σε δρόμους και λιμάνια, διαδηλώσεις, μηνύσεις, εξώδικα, ασφαλιστικά μέτρα …και τελευταία έγιναν και σκέψεις σχετικά με θεσμικές κινήσεις ενταγμένες σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και ειδικότερα σε σχέση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε σήμερα.  

Θεσμικές κινήσεις, που τα μέλη της επιτροπής απαίτησαν από την δημοτική αρχή να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και νομικά ισχυρές, κινήσεις που όφειλε η Δημοτική αρχή να έχει οργανώσει από την έναρξη αυτού του αγώνα τουλάχιστον ένα χρόνο πριν,  τόσο σε ότι αφορά σε τροπολογίες υπεράσπισης της γραμμής του Δήμου, όσο και σε τροποποιήσεις πολεοδομικών διαταγμάτων για την προστασία της Τηνιακής Ενδοχώρας κάτι που σαφώς δεν έπραξε. 

Σήμερα, κληθήκαμε σε εφαρμογή των προτάσεων της Δημοτικής επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, να στραφούμε  στην Κεντρική διοίκηση η οποία και έχει δυνατότητα κρίσιμης παρέμβασης, παρά το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, έδωσε πλήρως αρνητικά δείγματα, με την άρνηση των κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας να παραστούν στις εργασίες της και να δηλώσουν ξεκάθαρα τη θέση τους.

Μια θέση που περιμέναμε να ταυτίζεται μ’ αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την οποία συντασσόμαστε απόλυτα. Η αδειοδότηση πάρκων ανεμογεννητριών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το περιβάλλον των νησιών, θα οδηγήσει σε δραματική περιβαλλοντική υποβάθμιση και θα θέσει σε κίνδυνο τη μοναδική πηγή εισοδήματος τους, τον Τουρισμό, που σημειωτέον παράγει έσοδα τόσο για τα νησιά όσο και για τη χώρα ολόκληρη.

Τη  θέση αυτή περιμέναμε, ο εξ Υστερνίων ορμώμενος Τήνιος βουλευτής μας κ Φόρτωμας στενός συνεργάτης του Δημάρχου μας και συνοδοιπόρος του, μαζί με τους κ. Βρούτση και κα Μονογιού που παρότι προσκλήθηκαν δύο φορές και με ευτελείς δικαιολογίες και αιτιάσεις απείχαν από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα,  να επικροτήσουν. Αντί αυτού, αντί να συστρατευτούν με το λαό της Τήνου, περιφρόνησαν και απαξίωσαν την Δημοτική Επιτροπή του Αγώνα μας. Σημειώνουμε για τα πρακτικά των συνεδριάσεων ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση και συμμετείχε στην συνεδρίαση της 27ης Απριλίου 2020, ο κ Συρμαλένιος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων,  ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού μας. Πρόταση και δέσμευσή του ήταν να υπογράψει τροπολογία που ενδεχομένως θα μπορούσε να κατατεθεί για την αποτροπή εγκατάστασης ΒΑΠΕ τόσο στην Τήνο όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια Ν Αιγαίου, όπως και έπραξε. Την θέση του αυτή υπερασπίστηκε και από το βήμα της Βουλής κατά την χθεσινή συζήτηση του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο εκπρόσωπος της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ Γιώργος Λεονταρίτης κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης της Δημοτικής επιτροπής, την οποία και τίμησε με την παρουσία του.   

Για την ολοκλήρωση των πρακτικών των δύο συνεδριάσεων των κρίσιμων ημερών 25ης και 27ης Απριλίου 2020 της  Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ρητή εντολή της Επιτροπής ήταν ο Δήμαρχος Τήνου να συστήσει επιτροπή επιστημόνων από το πλήθος αυτών που δραστηριοποιούνται στο νησί και να συμμετάσχει γνωμοδοτικά στην σύνταξη της προαναφερθείσας τροπολογίας. 

Αντ΄ αυτού ο κ Δήμαρχος συστήνει επιτροπή που αποτελείται από δύο ίδιας ειδικότητας μηχανικούς και έναν δικηγόρο, δεν επικοινωνεί,  δεν ενημερώνει και δεν συνεργάζεται με την επιτροπή, με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Τήνου και με κανένα συλλογικό φορέα του νησιού π.χ. σύλλογο μηχανικών. Η επιτροπή αυτή ορίστηκε ως αρμόδια για θέματα Χωροταξίας του νησιού μας. Ο λαός της Τήνου κάποια στιγμή θα κρίνει την αντικειμενικότητα και αυτών των χειρισμών του.

Καταλήγοντας στις σημερινές εξελίξεις……

Ο κ Φορτωμας αποφασίζει να καταθέσει μόνο τη μία από τις δύο τροπολογίες τις οποίες προσφάτως ενέκρινε το Δημοτικό μας συμβούλιο, αυτή που αφορούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και όχι το νησί της Τήνου. 

Στην χθεσινή εισαγωγική ομιλία του ο κ Φόρτωμας δεν αναφέρθηκε διόλου στην πρόθεση του να καταθέσει τροπολογία  σχετιζόμενη με τα νησιά των Κυκλάδων και την Τήνο συγκεκριμένα.  

Νωρίς το μεσημέρι, λίγο μετά την κατάθεση της τροπολογίας και ενώ όλοι μας πληροφορούμαστε από τα χείλη του υπουργού κ Χατζηδάκη ότι η εν λόγω τροπολογία δε γίνεται δεκτή, τόσο ο κ Φόρτωμας όσο και ο πολιτικός του φίλος κ Σιώτος, Δήμαρχος Τήνου κατακλύζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με αναρτήσεις,  με σκοπό να εμπαίξουν τον Τηνιακό λαό. Συγκεκριμένα με τις τοποθετήσεις τους, αναφέρονται στην κατάθεση της τροπολογίας η οποία όμως τουλάχιστον πριν από μία ώρα έχει απορριφθεί από τον Υπουργό και ζητούν επιτακτικά από τους βουλευτές να στηρίξουν ένα αίτημα γνωρίζοντας ήδη το αποτέλεσμα. 

Καταλήγοντας, δυστυχώς ο χρόνος περνά και οι λέξεις χάνουν την αξία τους μπροστά στα έργα. 

Οφείλαμε όμως να συντάξουμε αυτή την ενημέρωση, τόσο προς τους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον και τη φύση του νησιού μας, προς τους φίλους και υποστηρικτές  του τόπου μας από μακρυά, όσο και απέναντι σε όσους έχουν παλέψει πραγματικά σε αυτόν τον αγώνα. 

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν :

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα νησιά μας προσφέρει σημαντικότατα στο ΑΕΠ της χώρας μας μέσω του τουρισμού.

Η Τήνος , το χειροποίητο νησί του Αιγαίου, αξίζει να παραμείνει αναλλοίωτο με κάθε κόστος.

Απαιτούμε το κράτος να σεβαστεί τη φύση και την ιδιαιτερότητα των νησιών, να αντιληφθεί το μέγεθος της πολύπλευρης προσφοράς μας και να μην αλλοιώσει τη δυνατότητα μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σ αυτό

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου