Τήνος – Δελτίο Τύπου συνδυασμού «Ενωμένοι για το Νησί μας»

Με αφορμή τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, λόγω της πανδημίας του ιού covid 19 , πάντα με γνώμονα τη διασφάλιση και προστασία της δημόσιας υγείας, αιτηθήκαμε  τη σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεως, η οποία θα συντονίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φορείς που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία αντιμετώπισης αυτής της πραγματικά πολύ δύσκολης κατάστασης και θα δίνει λύσεις στα όποια προβλήματα προκύπτουν, πάντα σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ,  του Κέντρου Υγείας  του νησιού μας  και του Υπουργείου Υγείας. 

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι μετά το πέρας της συνεδρίασης ο κ. Δήμαρχος ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου την σύσταση αυτής της Επιτροπής και μάλιστα με προγενέστερη ημερομηνία της εν λόγω δημοσίευσης . Θα περιμέναμε λόγω της σοβαρότητας του θέματος, στα μέλη της επιτροπήςνα συμπεριληφθούν όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου μας, αν μη τι άλλο σε ένδειξη ομοψυχίας και ενότητας (όπως πολύ σωστά έχει γίνει με την επιτροπή αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών) απέναντι σ’ έναν αόρατο εχθρό που καθημερινά δυσκολεύει την καθημερινότητά μας όλο και περισσότερο . Σταματάμε προσωρινά εδώ γιατί η κρισιμότητα της κατάστασης δεν επιτρέπει μικροπολιτικές αντιπαλότητες, αλλά θα επανέλθουμε εν καιρώ.

Επί των θεμάτων της 7ης συνεδρίασης (δια περιφοράς) της 31ης Μαρτίου 2020, με βάση τα στοιχεία της πληροφόρησης και τις κείμενες διατάξεις τοποθετηθήκαμε ως κάτωθι:

Θέμα 1ο.Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής αναφορικά με τα στοιχεία εσόδων και εξόδων του Δήμου Τήνου για το Δ΄ τρίμηνο 2019.
Αρνητική ψήφος.

Θέμα 2ο. Λήψη απόφασης για καθορισμό τιμών υπαίθριου στάσιμου εμπορίου . Αποσύρθηκε.

Θέμα 3ο.Χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου «Αποπεράτωση επισκευής κτιρίου “Μοσχούλειος Σχολή“ του Δημοτικού κληροδοτήματος Φωκίωνος και ΜοσχούλαςΠλυτά».

Θετική ψήφος. Τίθενται όμως μερικά ερωτήματα: α)πως αφέθηκαν 3 μήνες αδράνειας; (σύμβαση 6/11, έναρξη εργασιών αρχές Φεβρουαρίου), με προθεσμία ολοκλήρωσης τους 4 μήνες, β)θα επαρκέσουν ο χρόνος των 2 μηνών παράτασης(6/5) και τα απρόβλεπτα λόγω και των ζημιών της νεροποντής της 29ης/2ου, όπως αναφέρονται;

Θέμα: 4ο.Λήψη απόφασης για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην ΔΕΔΔΗΕ. Θετική ψήφος με τους όρους καλής αποκατάστασης και ελαχιστοποίησης των οχλήσεων που ασφαλώς πρέπει να παρακολουθούνται.

Θέμα 5ο.Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά Μονάδα παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος με προσθήκη της δραστηριότητας «Μονάδα Ανακύκλωσης στερεών & μη Επικίνδυνων Αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)» στη θέση ΠΑΤΕΛΑ Τ.Κ. Πανόρμου, Δήμου Τήνου της εταιρείας «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΕ.

Αίτημα Αναβολής του Θέματος. Αποχώρηση σε περίπτωση συζητήσεως.

Εισήγηση:

Χαιρετίζουμε ως δημοτική ομάδα, την δημιουργία ΑΕΚΚ στην Τήνο. Είναι βήμα ουσιαστικό, βήμα προόδου και επιλύει ζητήματα. Συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και δίδει διέξοδο σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και σε όσους σχέση με τον κατασκευαστικό κλάδο, που αποτελούσε και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας οικονομίας.

Ο Δήμος Τήνου, στην προοπτική εγκατάστασης της μονάδος αυτής στην Καρδιανή, υπήρξε τελικά και μετά από ένα στάδιο αμφιταλάντευσης, πολέμιος της εγκατάστασης αυτής και μάλιστα διάδικος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, του οποίου εκκρεμεί η απόφαση. Αυτό έγινε αφού άκουσε τους Συλλόγους του χωριού και τις τεκμηριωμένες θέσεις τους.

Η αντίδραση αυτή του Δήμου μας, δίνει και το μέτρο της υποχρέωσής του στην παρούσα φάση. Είναι πρόωρο και άκαιρο να υπάρξει τώρα, υπό το καθεστώς πίεσης, μια απόφαση που θα είναι ουσιώδης για την εγκατάσταση της ΑΕΚΚ στην περιοχή.

Η ύπαρξη της απόφασης του Τοπικού καθώς και η μη ύπαρξη διαβούλευσης και τοποθέτησης των αιρετών Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής  , για  μια τόσο σοβαρή απόφαση, με ευθύνη του Δημάρχου και του Προεδρείου, μας υποχρεώνει να αποχωρήσουμε από το συγκεκριμένο θέμα, εφόσον επιμείνετε.

Στοιχειώδης σεβασμός στον Πύργο και τα χωριά του, επιβάλλει τουλάχιστον να ακουστούν. Επιβάλλει τουλάχιστον να ακουστούν όπως ακούστηκε και η Καρδιανή για το ίδιο θέμα. Είναι και θέμα ισονομίας με άλλα λόγια. Και λέμε να ακουστούν, όχι να εισακουστούν.

Τέλος, οι πάντες μιλούν για κατάσταση πολέμου στην πατρίδα μας. Κάθε μέρα θρηνούμε νεκρούς και η λίστα διαρκώς μακραίνει.

Η Τήνος μας, απομονωμένη, πασχίζει κι αυτή να παραμείνει όσο το δυνατόν ανεπηρέαστη από την λαίλαπα της πανδημίας.

Μπορεί ένα τέτοιο θέμα να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες;

Μπορεί το αν θα ακουστούν κάποια χωριά μας, να είναι θέμα συγκυρίας (πανδημίας ή μη);

Όλα τα χωριά μας δεν είναι ισότιμα παιδιά του Δήμου μας;

Εξασφαλίστε σεις οι ίδιοι λοιπόν την δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα αμέσως μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης, ώστε να ακουστεί η τοπική κοινωνία, να μελετηθεί καλύτερα το θέμα και οι τυχόν συνέπειές του και να συμβάλουμε και εμείς στην λήψη της καλύτερης δυνατής απόφασης.

Και για να μην υπάρξει η παραμικρή παρερμηνεία της θέσης μας, σας επαναλαμβάνουμε ότι από θέση αρχής είμαστε υπέρ της λειτουργίας ΑΕΚΚ στο νησί μας και την επικροτούμε. 

Θέμα 6ο.Απαλλαγή από το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου των επιχειρήσεων που  πλήττονται από τον κορωνοϊο COVID-19.Θετική ψήφος. Επιπροσθέτως ζητάμε την επέκταση του μέτρου για όλο τον χρόνο και για όλες τις επιχειρήσεις στο τέλος παρεπιδημούντων, καθώς και στο τέλος καθαριότητας και τέλος ηλεκτροφωτισμού σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Προτείνουμε η ίδια απόφαση να παρθεί και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου Άνδρου. Συγχρόνως ζητάμε σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο τόπο μας, την αναμόρφωση του προϋπολογισμού. 

Θέμα 7ο.Λήψη απόφασης για γεωγραφικό προσδιορισμό και οριοθέτηση της Δημοτικής Έκτασης στη θέση «Πολέμου Κάμπος – Βαθειά Λίμνος» των Κοινοτήτων Καλλονής και Υστερνίων Δήμου Τήνου Θετική ψήφος με την επισήμανση να διερευνηθεί από τον Δήμο εάν υπάρχουν Δημοτικές εκτάσεις στην περιοχή της Καλλονής που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην συγκεκριμένη οριοθέτηση.

Θέμα 8ο.Εξέταση αιτήσεως Γεωργίου Παπαναστασίου σχετικά με διάνοιξη κοινόχρηστου Δημοτικού δρόμου επί της οδού Λεωφόρος Σταυρού – Κιονίων που εφάπτονται στο Ο.Τ. 186, με ίδια μέσα και έξοδα του αιτούντος. Θετική ψήφος.

Θέμα 9ο.Αποδοχής έκτακτης χρηματοδότησης ποσού 10.000,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19. Θετική ψήφος.

Θέμα 10ο.Αποδοχή επιχορήγησης ποσού 127.272,07 € από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την εξόφληση υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Θετική ψήφος.

Θέμα.  11ο.Λήψη απόφασης (εκκίνηση διαδικασιών) για την μίσθωση ακινήτου, κειμένου εντός του οικισμού Κολυμπήθρας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων. Θετική ψήφος. Ανελαστική αναγκαιότητα λόγω αδιεξόδου κατά την θερινή     περίοδο.

για τον συνδυασμό

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Κροντηράς Παναγιώτης
Αρμάος Παντελεήμων
Βέρσαλης Δημήτριος
Γκίζης Νικόλαος
Δενεκαρία Μαρία
Ζαλώνης Ιωάννης
Ξενόπουλος Αντώνιος
Κελαδίτης Αλέξανδρος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter