Έπαρχος Τήνου – Σχετικά με τους δρόμους που δεν ανήκουν στο Επαρχιακό Δίκτυο

Έπαρχος Τήνου – Σχετικά με τους δρόμους που δεν ανήκουν στο Επαρχιακό Δίκτυο

Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τους «ορφανούς» δρόμους του νησιού μας, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Αρχικά χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω περισσότερο αναλυτικό το αντικείμενο της συνάντησής μου με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου και να αναφέρω ότι ένας από τους λόγους της συνάντησης, ήταν η ολοκλήρωση μιας εξαιρετικής δουλειάς που ξεκίνησε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Τήνου Σίμο Ορφανό το 2015, με τη βοήθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Τήνου.

Ο Σίμος Ορφανός ήταν ένας πρακτικός Δήμαρχος που αναλάμβανε τις ευθύνες του και δεν στεκόταν στα εμπόδια, αλλά έψαχνε λύσεις. Η μελέτη αυτή λοιπόν αφορούσε τους δρόμους που ναι μεν έφτιαξε η τότε Νομαρχία Κυκλάδων, πλην όμως, δεν χαρακτηρίστηκαν ως Επαρχιακοί Δρόμοι. Η μελέτη αυτή υποβλήθηκε (με α.α. πρωτ. 5174/7-6-2017 – ΑΔΑ 33679/9-6-2017) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και αφορούσε «Αποστολή αιτήματος αναγνώρισης Δημοτικών οδών ως κύριων ή μοναδικών» και περιλάμβανε:

1) Το δρόμο Αετοφωλιάς – Πλατιών,
2) Το δρόμο προς τον οικισμό Καρδιανής,
3) Το δρόμο προς τον Όρμο Καρδιανής,
4) Το δρόμο Κώμης – Κολυμπήθρας,
5) Το δρόμο οικισμού Σκαλάδου – οικισμού Βωλάξ,
6) Το δρόμο οικισμού Στενής – οικισμού Ποταμιάς,
7) Το δρόμο οικισμού Στενής – Σάντα Μαργαρίτα,
8) Το δρόμο Σμοβόλου – οικισμού Αγίου Σώστη,
9) Το δρόμο πόλης Τήνου – οικισμού Τριποτάμου (Λεωφόρος Τριποτάμου),
10) Το δρόμο οικισμού Κτικάδου – οικισμού Χατζηράδου,
11) Το παραλιακό δρόμο πόλης Τήνου – Αγίου Φωκά – Ελικοδρόμιο – Βρυόκαστρο.

Στη λίστα αυτή θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να προστεθεί και ο δρόμος προς τους οικισμούς Μαρλά – Μαμάδου που επίσης είναι σε αντίστοιχη εκκρεμότητα.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου απάντησε τότε στο Δήμο Τήνου, με το με αριθμ. πρωτ. 55986/2017 έγγραφό της, ότι θα έπρεπε να γίνουν περαιτέρω ενέργειες και ανεύρεση φακέλων και εδώ έγκειται τόσο η δική μου συνδρομή στην προσπάθεια ανεύρεσης στοιχείων, μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η συνδρομή του Συλλόγου των Μηχανικών της Τήνου, φυσικά με την καθοδήγηση και εποπτεία του Δήμου Τήνου, γιατί ο Δήμος και γενικά η Διοίκηση έχει συνέχεια και τουλάχιστον εγώ δεν έχω αντιληφθεί ότι έχει αλλάξει η διάθεση του Δήμου για την αναγνώριση των παραπάνω ως δημοτικών οδών. Θα ήθελα να επαναλάβω λοιπόν, αν και νομίζω ότι το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη διαπίστωση των προβλημάτων, αλλά για την εναγώνια εξεύρεση λύσεων, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση του Επαρχιακού οδικού δικτύου των νησιών, όπως αυτό έχει καθοριστεί με τη με αριθμ. 24194/15731/22-11-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΑ (ΦΕΚ 2162Β/31-12-2010), καθώς επίσης ότι το θέμα της συντήρησης του υπόλοιπου (πλην του Επαρχιακού οδικού δικτύου) καθορίζεται πλήρως και σαφώς με το με αριθμ. πρωτ. 26084/4-5-2018 έγγραφο του Γενικού Διευθυντή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μεταφέρω τμήμα του κειμένου αυτολεξεί: «Με αποφάσεις των κατά τόπους αρμοδίων Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της Χώρας .…… καθορίζονται οι οδοί που ανήκουν στην αρμοδιότητα συντήρησης των υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας….… Αρμόδιοι προς συντήρηση όλων των υπολοίπων δημοσίων οδών είναι οι Δήμοι και οι κοινότητες, ο καθένας μέσα στα όρια της διοικητικής του Περιφέρειας».

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όμως δεν στέκεται στην έλλειψη αρμοδιότητας και αποδεικνύει ότι όχι μόνο ακούει (γιατί κάποιοι αναρωτιούνται), αλλά και βλέπει και προβλέπει και νοιάζεται με γνώμονα τη βελτίωση του υποδομών του νησιού μας. Χαίρομαι λοιπόν γιατί η συγκριμένη ανάρτηση, αφορούσε πρόβλημα που έθιξα πρώτη εγώ στη σελίδα μου, με αφορμή επίσκεψή μου στις αρχές Φεβρουαρίου στο δρόμο Αετοφωλιάς – Πλατιών, όπου απέκτησα προσωπική αντίληψη για τις ζημιές που έχει υποστεί ένας δρόμος ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στο Επαρχιακό δίκτυο του νησιού μας και ως εκ τούτου την αρμοδιότητα συντήρησής του την έχει ο Δήμος Τήνου. Μετά τη διαπίστωση των ζημιών, ήρθα αμέσως σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλλονής κ. Πέτρο Κουκουλά και απέστειλα, μετά από συγκατάθεση του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη, το με αριθμό πρωτ. 11826/232/3-2-2021 έγγραφό μου με το οποίο προέτρεπα το Δήμο Τήνου, να αντιμετωπιστούν και οι ζημιές στον δρόμο αυτό μέσω της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αφορά το δρόμο των Κιονίων.

Μόνο λοιπόν ένας κακοπροαίρετος και μεροληπτικός αναγνώστης θα διέκρινε σε όλη αυτή την προσπάθεια, ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στερείται άμεσων αντανακλαστικών.

Ας μάθει λοιπόν ο «αυτόκλητος σωτήρας» ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εγώ που την εκπροσωπώ στο νησί μας, δεν στερούμαστε καμιάς από τις αισθήσεις μας, αλλά και ότι τόσο οι Τηνιακοί όσο και οι επισκέπτες του νησιού, δεν στερούνται νοημοσύνης (αν αυτό θεωρεί) και ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι αναρτήσεις του είναι εμπρηστικές, κάνουν ζημιά στις σχέσεις μεταξύ των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου (Α’) και δεύτερου (Β’) βαθμού στο νησί μας και κάθε άλλο παρά το καλό του τόπου μας εξυπηρετούν!

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter