Έπαρχος Τήνου – Τα θέματα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. επιβάλουν ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις

Η τοποθέτηση της Επάρχου Τηνου στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή τις εξελίξεις στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Γράφει η Έπαρχος Τήνου
Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου

Η αντίληψή μου ήταν και είναι ότι στα θέματα που αφορούν το ΠΙΙΕΤ θα πρέπει να υπάρχει σύμπλευση, σύμπνοια και προσπάθεια εξεύρεσης λογικών, τεχνοκρατικών και εμπεριστατωμένων λύσεων.

Τόσο οι αυτοδιοικητικοί του νησιού, όσο και οι Επίτροποι του ΠΙΙΕΤ, πέραν της σχέσης που μας συνδέει ως εκλέκτορες και εκλεγμένους της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, έχουμε μια Ιερή υποχρέωση να διαφυλάξουμε και την έκφραση της λαϊκής βούλησης, που εκπροσωπείται από το εκλεκτορικό σώμα και έχουμε δικαίωμα συνάμα, μέσα από μια πολιτισμένη προσπάθεια, να κάνουμε ότι πρέπει για να μην έχει καμιά συμπατριώτισσά μας και κανένας συμπατριώτης μας, καμιά απορία και κανένα ερωτηματικό στα θέματα που αφορούν το Ίδρυμα, καθώς επίσης να διαφυλάξουμε, με όλη τη δύναμή μας, τη διαθήκη των κτητόρων και τα κρατούντα εδώ και διακόσια (200) χρόνια στο Ίδρυμα.

Εκφράσεις περίεργες μέσα σε αυτό το κλίμα δεν νομίζω να συνάδουν και ίσως θα είχαν αποφευχθεί, αν όλα αυτά τα θέματα είχαν τεθεί έγκαιρα σε μια συνάντηση. Μια συνάντηση που επεδίωξα από την πρώτη μέρα της εκλογής της παρούσας Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ γιατί ήμουν πεπεισμένη ότι η Επιτροπή αυτή αναλαμβάνει μια τεράστια ευθύνη, να ανταποκριθεί στο ρόλο που αξίωνε ο Τηνιακός λαός που την επέλεξε μέσω των εκλεκτόρων του, αλλά και να ανταπεξέλθει στο πραγματικά δύσκολο έργο, να βγάλει το Ίδρυμα αλώβητο και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από μια καθομολογουμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Το πρώτο πράγμα που είχα ζητήσει από την νεοεκλεγείσα Διοικούσα Επιτροπή του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., ήταν να ζητηθεί ένας οικονομικός έλεγχος, γιατί και οι ίδιοι οι επίτροποι, η παρούσα Επιτροπή, θα είχε την ευθύνη για το τι παραλαμβάνει και σε ποια κατάσταση το παραλαμβάνει.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε μέχρι τις μέρες μας.

Ούτε και κάποια οικονομοτεχνική μελέτη εκπονήθηκε προκειμένου να ανευρεθούν τα αίτια της παρούσας οικονομικής κατάστασης καθώς και διαπιστώσεις, αποτέλεσμα και λύσεις.

Ακούω αποσπασματικά ότι το οικονομικό πρόβλημα του ΠΙΙΕΤ είναι η οφειλή προς την Αποστολική Διακονία, ενώ δεν της έχει καταβληθεί εδώ και χρόνια κάποιο ποσό. Αντίθετα έχουν καταβληθεί υπέρογκες αμοιβές σε δικηγορικό γραφείο των Αθηνών για τη δικαστική διαμάχη με την Αποστολική Διακονία. Ακούω επίσης ότι το οικονομικό πρόβλημα του ΠΙΙΕΤ είναι και η εισφορά προς το Δήμο Τήνου, ενώ δεν έχει καταβληθεί η θεσμοθετημένη ανταποδοτική εισφορά προς το Δήμο το 2019 και η έχει καταβληθεί η μισή του 2018.

Πολλά τα ερωτήματα

Δικαιούται ο Δήμος Τήνου να απεμπολήσει τη θεσμοθετημένη διά νόμου ανταποδοτική εισφορά που του οφείλεται από το ΠΙΙΕΤ;

Θα είναι η μη καταβολή της εισφοράς προς το Δήμο Τήνου η λύση στο πρόβλημα της κακής οικονομικής κατάστασης του ΠΙΙΕΤ;

Δεν επιδιώκουμε όλοι τη διάσωση του Ιδρύματος;

Ο Τηνιακός λαός απαιτεί διαφάνεια και έλεγχο και αυτό τον έλεγχο πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να τον ζητήσει και να τον απαιτήσει, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν.

Ένα πράγμα που έμαθα σαν παρακαταθήκη, τόσο από τον πατέρα μου (που διατέλεσε Αντιπρόεδρος και επίτροπος του ΠΙΙΕΤ), όσο και από το Δήμαρχό μας Σίμο Ορφανό, είναι ότι τα θέματα του Ιδρύματος επιβάλουν ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις που να προστατεύουν το αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος και τη βιωσιμότητα του.

Επίσης θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, από όποια θέση και αρμοδιότητα και αν κατέχουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προβάλουν κοινές προτάσεις και λύσεις γιατί ότι πετύχαμε σε αυτό το νησί το πετύχαμε ενωμένοι σε κοινούς αγώνες.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter