back to top

Επίσημη επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στην Τήνο

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου (Πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα) Σεβ/τατου Jan Romeo PAWŁOWSKI, την Κυριακή 12 Μαΐου με την Εαρινή Πανήγυρη της Παναγίας του Βρυσιού.

Το Σάββατο ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε την Έπαρχο Τήνου και Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, κα. Αναστασία Άσπρου – Δεληγιάννη με την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Επάρχου και αντάλλαξαν δώρα. Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου π. Γεώργιος Φανερός και τον ξενάγησε στους χώρους του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σέττας.

Ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε στα Λουτρά την πρώην Μονή Ουρσουλινών, όπου ξεναγήθηκε στο μουσείο και στο Serviam Cafe, το Ναό του Αγίου Ιωσήφ των Ιησουιτών και το λαογραφικό μουσείο το οποίο έχει φροντίσει ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης με πληθώρα εθελοντών ώστε να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι.

Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αποστολικού Νούντσιου σε εστιατόριο στην Στενή. Μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, έναν σύμβουλο και δύο Αντιδημάρχους παρακάθισαν στο τραπέζι ο Επίσκοπος Σύρου Σεβ/τατος Πέτρος, ο οποίος βρισκόταν στην Τήνο για το Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας στο Εξώμβουργο, ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Νάξου Τήνου Νικόλαος, οι πατέρες του Ενσαρκωμένου Λόγου, π. Ιωσήφ και π. Ιγνάτιος, και δύο Ενοριακοί Σύμβουλοι της ενορίας της Στενής.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβ/τατος Νούντσιος συναντήθηκε στο Εξώμβουργο με τους Εμψυχωτές της Νεολαίας και το βράδυ συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή της Παναγίας του Βρυσιού στο χωρίο Ταραμπάδος.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβ/τατος Ιωσήφ και ο Αποστολικός Νούντσιος ακολούθησαν την πομπή της εικόνας από τον Ταραμπάδο προς το Βρυσί όπου συλλειτούργησαν στην πανηγυρική θεία Λειτουργία. Αμέτρητοι πιστοί, ανά τετράδες, μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας ενώ ο δυνατός αέρας δυσκόλευε την λιτανεία. Κατά την πορεία μας, ο π. Ιωάννης Σκλάβος, ο Εφημέριος του Ταραμπάδου διάβασε κάποιες θεολογικές σκέψεις πάνω στην ευαγγελική περικοπή του Γάμου στην Κανά.

Με την ευκαιρία της Πανήγυρης ευλογήθηκε το άγαλμα της Παναγίας που έχει τοποθετηθεί μέσα στο ιερό του υπαίθριου ναού του Προσκυνήματος. Το άγαλμα αυτό είναι δώρο του Σεβ/τατου Νικολάου, που όμως δεν είχε αφιχθεί στην Τήνο (λόγω του κορωνοϊού) πριν εκείνος αποχωρήσει από την θέση του εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπου. Ήταν απαραίτητο να «διαπιστώσει» και ο ίδιος ότι το δώρο του πήρε τη θέση του στο προσκύνημά μας.

Εκτός του κλήρο της Τήνου, συλλειτούργησαν ο Σεβ/τατος Νικόλαος Πρίντεζης, ο Σεβ/τατος Νικόλαος Φώσκολος, ο Σεβ/τατος Πέτρος Στεφάνου, ο π. Sergio Carettoni (ο ιερέας που έδωσε το σεμινάριο της νεολαίας) και ο π. Αγαπητός Ebiagena (Λαζαριστής από την Θεσσαλονίκη). Φέτος συμμετείχε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσκυνητών από τη Σύρο. Τίμησαν την Παναγία Μητέρα μας ο π. Γεώργιος Φανερός, ο Βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου και η Έπαρχος. Την εικόνα μέσα στο προσκύνημα λιτάνευσαν εμψυχωτές της νεολαίας κατά την διάρκεια του αγιασμού των οχημάτων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ/τατος Νούντσιος είπε:

Σεβασμιότατε, αγαπητοί αδελφοί Επίσκοποι,

Αγαπητοί Ιερείς και Μοναχές,

Αξιότιμες Αρχές,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Χριστός Ανέστη!

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που μπορώ να εορτάσω μαζί σας αυτή τη μεγάλη γιορτή εδώ, στο Θεομητορικό Προσκύνημα του Βρυσιού. Ευχαριστώ τον αγαπητό Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ για την πρόσκληση και για την εγκάρδια φιλοξενία και σας χαιρετώ όλους με αυτόν τον χαιρετισμό του Αναστημένου Ιησού, που μόλις ακούσαμε στο Ευαγγέλιο: Ειρήνη μαζί σας!

Βρισκόμαστε στη χαρά της Ογδοάδας του Πάσχα, αυτήν την Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας, βρισκόμαστε εδώ στο Βρυσί, στο ετήσιο προσκύνημά μας του Μαΐου. Η λειτουργία μας οδήγησε στο Υπερώο της Ιερουσαλήμ, όπου οι Απόστολοι παραμένουν κλεισμένοι από τον φόβο των διωγμών, γιατί μόλις έζησαν την τραγωδία του Πάθους και του σταυρικού Θανάτου του Διδασκάλου τους, του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Παραμένουν έγκλειστοι, φοβισμένοι, χωρίς σχέδια για το μέλλον, απογοητευμένοι από το πώς τέλειωσε αυτή η εξαιρετική περιπέτεια, που κράτησε μόλις τρία χρόνια, του να ζεις με τον Χριστό, να είσαι κοντά του, να ακούς τη φωνή του, το κήρυγμά του και να βλέπεις τα τόσα πολλά θαύματα που πραγματοποίησε.

Μέσα σε αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα, μέσα στα βάσανα και την έλλειψη προοπτικής, μπαίνει ο Ιησούς. Ας θυμηθούμε, είναι Κυριακή, η τρίτη ημέρα μετά τον θάνατο και την ταφή του. Έρχεται ο Ιησούς, μπαίνει παρά τις κλειστές πόρτες. Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν ο Ιησούς μπορούσε να επιπλήξει τους Αποστόλους του. Θα μπορούσε να τους πει: γιατί φύγατε από τον δρόμο του σταυρού; Γιατί μόνο ο Ιωάννης έμεινε με τη Μητέρα μου κάτω από τον Σταυρό; Εσύ Πέτρο, γιατί με απαρνήθηκες τρεις φορές; Γιατί κλειστήκατε εδώ;… Ο Ιησούς μπορούσε να τα πει όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Έρχεται όμως ο Ιησούς και τους απευθύνει τα εξής λόγια: Ειρήνη μαζί σας!

Όχι μόνο τους συγχωρεί το λάθος που έχουν κάνει από ανθρώπινη αδυναμία, αλλά τους προσφέρει το δώρο της ειρήνης του. Και με την ίδια ευκαιρία τους δίνει, ακριβώς σε αυτούς, τους αμαρτωλούς και άπιστους, τη δύναμη να συγχωρούν στους άλλους τις αμαρτίες τους, δίνει στην εκκολαπτόμενη Εκκλησία του τη δύναμη του Ελέους: Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι. (Ιω 20, 22β-23)

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η δύναμη να συγχωρεί κανείς αμαρτίες, να δίνει άφεση και συγχώρεση, προσφέρεται από τον Ιησού την ημέρα της Αναστάσεώς του και ότι προσφέρεται ακριβώς σε εκείνους τους Αποστόλους, αμαρτωλούς σαν τους άλλους, φοβισμένους, κλεισμένους. Ο Ιησούς τους δίνει την ειρήνη του, τη συγχώρεση και τους λέει να πάνε προς τους άλλους για να φέρουν την ειρήνη και την ευσπλαχνία του.

Οκτώ μέρες μετά, όπως μας είπε το Ευαγγέλιο, γίνεται άλλη μια συνάντηση με τους Αποστόλους. Στην πρώτη συνάντηση, μια εβδομάδα πριν, έλειπε ο Θωμάς. Είναι ένας Απόστολος που τον λέμε Δίδυμο. Είναι τυφλός και άπιστος. Εγώ, όμως, θα τον αποκαλούσα πολύ ανθρώπινο, πραγματιστή: αν δεν τον δω, αν δεν δω τις πληγές του Ιησού, αν δεν αγγίξω τις πληγές του, δεν θα πιστέψω!

Ο Ιησούς έρχεται ξανά, χαιρετά ξανά με τον χαιρετισμό του Πάσχα: Ειρήνη μαζί σας! Και απευθύνεται στο Θωμά… έλα, δες, άγγιξε, ζήσε την πραγματικότητα του ότι είμαι ζωντανός, αναστημένος. Ο Θωμάς αναγνωρίζει σε αυτόν, τον Κύριό του και τον Θεό του. Και γι’ αυτό λαμβάνει μια ευλογία που απευθύνει ο Ιησούς σε όλους τους μαθητές του, άρα και σε εμάς: μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν

Οι Πράξεις των Αποστόλων μας είπαν ότι στη συνέχεια, οι Απόστολοι με μεγάλη δύναμη έδιναν μαρτυρία για την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού, και μεγάλη χάρη ήταν πάνω σε όλους αυτούς.

Αγαπητοί αδελφοί και αδερφές, πόσες φορές τυχαίνει κι εμείς να αμφιβάλλουμε, να μην πιστεύουμε, να μένουμε κλεισμένοι, μέσα στον πόνο και στις δυσκολίες. Πόσες φορές οι καρδιές μας, η ζωή μας είναι χωρίς ειρήνη, χωρίς γαλήνη. Πόσες φορές ο ορίζοντας του μέλλοντός μας, της οικογένειάς μας και του κόσμου μας παραμένει σκοτεινός, χωρίς ελπίδα, απειλούμενος από συγκρούσεις και πολέμους.

Ο Αναστημένος Ιησούς έρχεται, μπαίνει ανάμεσά μας και μας λέει: Ειρήνη μαζί σας! Δεν τον βλέπουμε, αλλά αρκεί να πιστέψουμε ότι είναι εδώ, μαζί μας. Ακόμη και σήμερα το πρωί, σε αυτό το Προσκύνημα, ο Αναστημένος και Εύσπλαχνος Ιησούς είναι παρών, είναι εδώ. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, ας λάβουμε την ειρήνη του, τη συγχώρεσή του, τη χαρά της παρουσίας του.

Γνωρίζω ότι εδώ τιμάται ιδιαίτερα η ιερή εικόνα της Παναγίας Βρυσιώτισσας, Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όπως γνωρίζετε, κατάγομαι από την Πολωνία, ένα έθνος δοκιμασμένο ανά τους αιώνες της ιστορίας του, αλλά και ένα έθνος που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αφιέρωση στην Παναγία, που ευλαβείται σε διάφορες εικόνες, μεταξύ των οποίων ειδικότερα της Μαύρης Παναγίας της Jasna Góra, στη πόλη Częstochowa. Ως εκ τούτου, όταν με προσκάλεσαν εδώ στο Βρυσί, χάρηκα ιδιαίτερα που μπόρεσα να έρθω σε αυτό το Σπίτι της Παναγίας, ναι, γιατί κάθε εικόνα μας δείχνει την παρουσία της Παναγίας, πιστεύουμε ότι εκείνη είναι παρούσα εδώ. Και όπως γνωρίζουμε, όπου είναι η Μαρία υπάρχει πάντα και ο Υιός της, ο Ιησούς Χριστός. Εκείνη μας οδηγεί στον Αναστημένο Ιησού, τον Εύσπλαχνο Ιησού. Η Εκκλησία την αποκαλεί με αυτόν τον όμορφο τίτλο της Mater Misericordiae, Μητέρα του Ελέους.

Στη χριστιανική παράδοση ολόκληρος ο μήνας Μάιος, αυτός ο όμορφος μήνας, που η φύση λάμπει από λουλούδια, με τα χρώματα των δέντρων, είναι αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία. Την τιμούμε, την λατρεύουμε, και της ψέλνουμε άσματα, χαρούμενοι που η Μαρία μάς οδηγεί προς τον Ιησού. Είμαστε λοιπόν όλοι σε ένα Θεομητορικό Προσκύνημα προς τον Ελεήμονα Ιησού. Γνωρίζω καλά ότι ανάμεσα στους πολυάριθμους προσκυνητές που ήρθαν εδώ στο Βρυσί, ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Giuseppe Roncalli, ο οποίος τέλεσε τη θεία Λειτουργία εδώ το 1937. Ήταν τότε Αποστολικός Δελεγάτος, Εκπρόσωπος του Πάπα, επομένως μπορώ να πω ότι ήταν ο Προκάτοχός μου. Αργότερα, όπως γνωρίζετε, έγινε ο Πάπας Ιωάννης XXIII και σήμερα, ως άγιος, τιμάται ιδιαίτερα εδώ, μαζί με τους άλλους αγίους Ρωμαίους Ποντίφικες τον Παύλο ΣΤ’ και τον Ιωάννη Παύλο Β’, συμπατριώτη μου. Ας στραφούμε και εμείς σε αυτούς με τις προσευχές μας.

Η ζωή μας είναι ένα συνεχές προσκύνημα, ένα ταξίδι προς την επουράνια Πατρίδα. Στη διάρκεια της  πορείας συμβαίνουν πολλά, όχι πάντα καλά, μερικές φορές πέφτεις, αμφιβάλλεις, θυμώνεις. Στην πορεία μας φτάσαμε εδώ σήμερα, στο σπίτι της Παναγίας, για να λάβουμε τη μητρική της βοήθεια, να ακούσουμε την πρόσκλησή της: κάνετε ό,τι κι αν σας πει ο Υιός μου. Ο Ιησούς μας λέει: Ειρήνη μαζί σας! Είμαστε λοιπόν εδώ για να λάβουμε την ειρήνη του Κυρίου. Αλλά και εμείς είμαστε σταλμένοι, όπως οι Απόστολοι, να φέρουμε αυτή την ειρήνη στον κόσμο. Γνωρίζουμε καλά πόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας την ειρήνη. Όχι μόνο στην Ουκρανία, στους Αγίους Τόπους και σε άλλες χώρες. Όλοι εμείς χρειαζόμαστε την ειρήνη, στις καρδιές μας, στις οικογένειές μας, στην ελληνική μας κοινωνία. Στην προσκυνηματική μας πορεία ας φέρουμε μαζί μας την ειρήνη του Χριστού σε όλους.

Επειδή πολλοί από εμάς ήρθαμε εδώ σήμερα με αυτοκίνητο, με μηχανάκια, με ποδήλατα, για να λάβουμε την ευλογία αυτών των σύγχρονων μέσων της προσκυνηματικής μας πορείας, ας φέρουμε και εμείς την ειρήνη στους δρόμους μας. Υπάρχει πάντα πάρα πολλή βία στους δρόμους, πάρα πολλά θύματα και πάρα πολλοί τραυματισμοί. Όταν ευλογούμε τα οχήματα, θέλουμε επίσης να ευλογήσουμε τους οδηγούς, ώστε να είναι συνετοί, ευγενικοί, προσεκτικοί, να φροντίζουν τη ζωή, τη δική τους και των άλλων.

Ενώνομαι μαζί σας σήμερα, αγαπητοί προσκυνητές, σε αυτή την πορεία που μας έφερε εδώ στο Βρυσί και που από εδώ θα μας οδηγήσει εκ νέου πίσω στα μονοπάτια της ζωής μας. Ενώνομαι  μαζί σας και από εδώ, από το Σπίτι της Παναγίας, Μητέρας του Ελέους, σας χαιρετώ όλους με τον χαιρετισμό του Αναστημένου και Εύσπλαχνου Χριστού: Ειρήνη μαζί σας!

Κι εμείς, που είμαστε σε πορεία, σταλμένοι από τον Ιησού για να φέρουμε την ειρήνη του στον κόσμο μας, θέλουμε να του απαντήσουμε, θέλουμε να του απευθύνουμε την προσευχή μας με τα ίδια λόγια που αποκάλυψε στην Αγία Faustina Kowalska, με τα λόγια προσευχής που είναι γραμμένα κάτω από την εικόνα του Εύσπλαχνου Ιησού: Ιησού, σε εμπιστεύομαι!

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

Επίσημη επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου στην Τήνο

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Αποστολικού Νούντσιου (Πρέσβης της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα) Σεβ/τατου Jan Romeo PAWŁOWSKI, την Κυριακή 12 Μαΐου με την Εαρινή Πανήγυρη της Παναγίας του Βρυσιού.

Το Σάββατο ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε την Έπαρχο Τήνου και Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, κα. Αναστασία Άσπρου – Δεληγιάννη με την οποία συζήτησαν θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Επάρχου και αντάλλαξαν δώρα. Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου τον υποδέχθηκε εγκάρδια ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου π. Γεώργιος Φανερός και τον ξενάγησε στους χώρους του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σέττας.

Ο Σεβασμιότατος επισκέφτηκε στα Λουτρά την πρώην Μονή Ουρσουλινών, όπου ξεναγήθηκε στο μουσείο και στο Serviam Cafe, το Ναό του Αγίου Ιωσήφ των Ιησουιτών και το λαογραφικό μουσείο το οποίο έχει φροντίσει ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης με πληθώρα εθελοντών ώστε να είναι προσβάσιμο στους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι.

Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Αποστολικού Νούντσιου σε εστιατόριο στην Στενή. Μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας, έναν σύμβουλο και δύο Αντιδημάρχους παρακάθισαν στο τραπέζι ο Επίσκοπος Σύρου Σεβ/τατος Πέτρος, ο οποίος βρισκόταν στην Τήνο για το Πανελλήνιο Σεμινάριο Εμψυχωτών Νεολαίας στο Εξώμβουργο, ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Νάξου Τήνου Νικόλαος, οι πατέρες του Ενσαρκωμένου Λόγου, π. Ιωσήφ και π. Ιγνάτιος, και δύο Ενοριακοί Σύμβουλοι της ενορίας της Στενής.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβ/τατος Νούντσιος συναντήθηκε στο Εξώμβουργο με τους Εμψυχωτές της Νεολαίας και το βράδυ συμμετείχε στον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή της Παναγίας του Βρυσιού στο χωρίο Ταραμπάδος.

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβ/τατος Ιωσήφ και ο Αποστολικός Νούντσιος ακολούθησαν την πομπή της εικόνας από τον Ταραμπάδο προς το Βρυσί όπου συλλειτούργησαν στην πανηγυρική θεία Λειτουργία. Αμέτρητοι πιστοί, ανά τετράδες, μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας ενώ ο δυνατός αέρας δυσκόλευε την λιτανεία. Κατά την πορεία μας, ο π. Ιωάννης Σκλάβος, ο Εφημέριος του Ταραμπάδου διάβασε κάποιες θεολογικές σκέψεις πάνω στην ευαγγελική περικοπή του Γάμου στην Κανά.

Με την ευκαιρία της Πανήγυρης ευλογήθηκε το άγαλμα της Παναγίας που έχει τοποθετηθεί μέσα στο ιερό του υπαίθριου ναού του Προσκυνήματος. Το άγαλμα αυτό είναι δώρο του Σεβ/τατου Νικολάου, που όμως δεν είχε αφιχθεί στην Τήνο (λόγω του κορωνοϊού) πριν εκείνος αποχωρήσει από την θέση του εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπου. Ήταν απαραίτητο να «διαπιστώσει» και ο ίδιος ότι το δώρο του πήρε τη θέση του στο προσκύνημά μας.

Εκτός του κλήρο της Τήνου, συλλειτούργησαν ο Σεβ/τατος Νικόλαος Πρίντεζης, ο Σεβ/τατος Νικόλαος Φώσκολος, ο Σεβ/τατος Πέτρος Στεφάνου, ο π. Sergio Carettoni (ο ιερέας που έδωσε το σεμινάριο της νεολαίας) και ο π. Αγαπητός Ebiagena (Λαζαριστής από την Θεσσαλονίκη). Φέτος συμμετείχε ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός προσκυνητών από τη Σύρο. Τίμησαν την Παναγία Μητέρα μας ο π. Γεώργιος Φανερός, ο Βουλευτής κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Τήνου και η Έπαρχος. Την εικόνα μέσα στο προσκύνημα λιτάνευσαν εμψυχωτές της νεολαίας κατά την διάρκεια του αγιασμού των οχημάτων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ/τατος Νούντσιος είπε:

Σεβασμιότατε, αγαπητοί αδελφοί Επίσκοποι,

Αγαπητοί Ιερείς και Μοναχές,

Αξιότιμες Αρχές,

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Χριστός Ανέστη!

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που μπορώ να εορτάσω μαζί σας αυτή τη μεγάλη γιορτή εδώ, στο Θεομητορικό Προσκύνημα του Βρυσιού. Ευχαριστώ τον αγαπητό Αρχιεπίσκοπο Ιωσήφ για την πρόσκληση και για την εγκάρδια φιλοξενία και σας χαιρετώ όλους με αυτόν τον χαιρετισμό του Αναστημένου Ιησού, που μόλις ακούσαμε στο Ευαγγέλιο: Ειρήνη μαζί σας!

Βρισκόμαστε στη χαρά της Ογδοάδας του Πάσχα, αυτήν την Κυριακή της Θείας Ευσπλαχνίας, βρισκόμαστε εδώ στο Βρυσί, στο ετήσιο προσκύνημά μας του Μαΐου. Η λειτουργία μας οδήγησε στο Υπερώο της Ιερουσαλήμ, όπου οι Απόστολοι παραμένουν κλεισμένοι από τον φόβο των διωγμών, γιατί μόλις έζησαν την τραγωδία του Πάθους και του σταυρικού Θανάτου του Διδασκάλου τους, του Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Παραμένουν έγκλειστοι, φοβισμένοι, χωρίς σχέδια για το μέλλον, απογοητευμένοι από το πώς τέλειωσε αυτή η εξαιρετική περιπέτεια, που κράτησε μόλις τρία χρόνια, του να ζεις με τον Χριστό, να είσαι κοντά του, να ακούς τη φωνή του, το κήρυγμά του και να βλέπεις τα τόσα πολλά θαύματα που πραγματοποίησε.

Μέσα σε αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα, μέσα στα βάσανα και την έλλειψη προοπτικής, μπαίνει ο Ιησούς. Ας θυμηθούμε, είναι Κυριακή, η τρίτη ημέρα μετά τον θάνατο και την ταφή του. Έρχεται ο Ιησούς, μπαίνει παρά τις κλειστές πόρτες. Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν ο Ιησούς μπορούσε να επιπλήξει τους Αποστόλους του. Θα μπορούσε να τους πει: γιατί φύγατε από τον δρόμο του σταυρού; Γιατί μόνο ο Ιωάννης έμεινε με τη Μητέρα μου κάτω από τον Σταυρό; Εσύ Πέτρο, γιατί με απαρνήθηκες τρεις φορές; Γιατί κλειστήκατε εδώ;… Ο Ιησούς μπορούσε να τα πει όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Έρχεται όμως ο Ιησούς και τους απευθύνει τα εξής λόγια: Ειρήνη μαζί σας!

Όχι μόνο τους συγχωρεί το λάθος που έχουν κάνει από ανθρώπινη αδυναμία, αλλά τους προσφέρει το δώρο της ειρήνης του. Και με την ίδια ευκαιρία τους δίνει, ακριβώς σε αυτούς, τους αμαρτωλούς και άπιστους, τη δύναμη να συγχωρούν στους άλλους τις αμαρτίες τους, δίνει στην εκκολαπτόμενη Εκκλησία του τη δύναμη του Ελέους: Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι. (Ιω 20, 22β-23)

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η δύναμη να συγχωρεί κανείς αμαρτίες, να δίνει άφεση και συγχώρεση, προσφέρεται από τον Ιησού την ημέρα της Αναστάσεώς του και ότι προσφέρεται ακριβώς σε εκείνους τους Αποστόλους, αμαρτωλούς σαν τους άλλους, φοβισμένους, κλεισμένους. Ο Ιησούς τους δίνει την ειρήνη του, τη συγχώρεση και τους λέει να πάνε προς τους άλλους για να φέρουν την ειρήνη και την ευσπλαχνία του.

Οκτώ μέρες μετά, όπως μας είπε το Ευαγγέλιο, γίνεται άλλη μια συνάντηση με τους Αποστόλους. Στην πρώτη συνάντηση, μια εβδομάδα πριν, έλειπε ο Θωμάς. Είναι ένας Απόστολος που τον λέμε Δίδυμο. Είναι τυφλός και άπιστος. Εγώ, όμως, θα τον αποκαλούσα πολύ ανθρώπινο, πραγματιστή: αν δεν τον δω, αν δεν δω τις πληγές του Ιησού, αν δεν αγγίξω τις πληγές του, δεν θα πιστέψω!

Ο Ιησούς έρχεται ξανά, χαιρετά ξανά με τον χαιρετισμό του Πάσχα: Ειρήνη μαζί σας! Και απευθύνεται στο Θωμά… έλα, δες, άγγιξε, ζήσε την πραγματικότητα του ότι είμαι ζωντανός, αναστημένος. Ο Θωμάς αναγνωρίζει σε αυτόν, τον Κύριό του και τον Θεό του. Και γι’ αυτό λαμβάνει μια ευλογία που απευθύνει ο Ιησούς σε όλους τους μαθητές του, άρα και σε εμάς: μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν

Οι Πράξεις των Αποστόλων μας είπαν ότι στη συνέχεια, οι Απόστολοι με μεγάλη δύναμη έδιναν μαρτυρία για την Ανάσταση του Κυρίου Ιησού, και μεγάλη χάρη ήταν πάνω σε όλους αυτούς.

Αγαπητοί αδελφοί και αδερφές, πόσες φορές τυχαίνει κι εμείς να αμφιβάλλουμε, να μην πιστεύουμε, να μένουμε κλεισμένοι, μέσα στον πόνο και στις δυσκολίες. Πόσες φορές οι καρδιές μας, η ζωή μας είναι χωρίς ειρήνη, χωρίς γαλήνη. Πόσες φορές ο ορίζοντας του μέλλοντός μας, της οικογένειάς μας και του κόσμου μας παραμένει σκοτεινός, χωρίς ελπίδα, απειλούμενος από συγκρούσεις και πολέμους.

Ο Αναστημένος Ιησούς έρχεται, μπαίνει ανάμεσά μας και μας λέει: Ειρήνη μαζί σας! Δεν τον βλέπουμε, αλλά αρκεί να πιστέψουμε ότι είναι εδώ, μαζί μας. Ακόμη και σήμερα το πρωί, σε αυτό το Προσκύνημα, ο Αναστημένος και Εύσπλαχνος Ιησούς είναι παρών, είναι εδώ. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, ας λάβουμε την ειρήνη του, τη συγχώρεσή του, τη χαρά της παρουσίας του.

Γνωρίζω ότι εδώ τιμάται ιδιαίτερα η ιερή εικόνα της Παναγίας Βρυσιώτισσας, Μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όπως γνωρίζετε, κατάγομαι από την Πολωνία, ένα έθνος δοκιμασμένο ανά τους αιώνες της ιστορίας του, αλλά και ένα έθνος που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αφιέρωση στην Παναγία, που ευλαβείται σε διάφορες εικόνες, μεταξύ των οποίων ειδικότερα της Μαύρης Παναγίας της Jasna Góra, στη πόλη Częstochowa. Ως εκ τούτου, όταν με προσκάλεσαν εδώ στο Βρυσί, χάρηκα ιδιαίτερα που μπόρεσα να έρθω σε αυτό το Σπίτι της Παναγίας, ναι, γιατί κάθε εικόνα μας δείχνει την παρουσία της Παναγίας, πιστεύουμε ότι εκείνη είναι παρούσα εδώ. Και όπως γνωρίζουμε, όπου είναι η Μαρία υπάρχει πάντα και ο Υιός της, ο Ιησούς Χριστός. Εκείνη μας οδηγεί στον Αναστημένο Ιησού, τον Εύσπλαχνο Ιησού. Η Εκκλησία την αποκαλεί με αυτόν τον όμορφο τίτλο της Mater Misericordiae, Μητέρα του Ελέους.

Στη χριστιανική παράδοση ολόκληρος ο μήνας Μάιος, αυτός ο όμορφος μήνας, που η φύση λάμπει από λουλούδια, με τα χρώματα των δέντρων, είναι αφιερωμένος στην Παρθένο Μαρία. Την τιμούμε, την λατρεύουμε, και της ψέλνουμε άσματα, χαρούμενοι που η Μαρία μάς οδηγεί προς τον Ιησού. Είμαστε λοιπόν όλοι σε ένα Θεομητορικό Προσκύνημα προς τον Ελεήμονα Ιησού. Γνωρίζω καλά ότι ανάμεσα στους πολυάριθμους προσκυνητές που ήρθαν εδώ στο Βρυσί, ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Giuseppe Roncalli, ο οποίος τέλεσε τη θεία Λειτουργία εδώ το 1937. Ήταν τότε Αποστολικός Δελεγάτος, Εκπρόσωπος του Πάπα, επομένως μπορώ να πω ότι ήταν ο Προκάτοχός μου. Αργότερα, όπως γνωρίζετε, έγινε ο Πάπας Ιωάννης XXIII και σήμερα, ως άγιος, τιμάται ιδιαίτερα εδώ, μαζί με τους άλλους αγίους Ρωμαίους Ποντίφικες τον Παύλο ΣΤ’ και τον Ιωάννη Παύλο Β’, συμπατριώτη μου. Ας στραφούμε και εμείς σε αυτούς με τις προσευχές μας.

Η ζωή μας είναι ένα συνεχές προσκύνημα, ένα ταξίδι προς την επουράνια Πατρίδα. Στη διάρκεια της  πορείας συμβαίνουν πολλά, όχι πάντα καλά, μερικές φορές πέφτεις, αμφιβάλλεις, θυμώνεις. Στην πορεία μας φτάσαμε εδώ σήμερα, στο σπίτι της Παναγίας, για να λάβουμε τη μητρική της βοήθεια, να ακούσουμε την πρόσκλησή της: κάνετε ό,τι κι αν σας πει ο Υιός μου. Ο Ιησούς μας λέει: Ειρήνη μαζί σας! Είμαστε λοιπόν εδώ για να λάβουμε την ειρήνη του Κυρίου. Αλλά και εμείς είμαστε σταλμένοι, όπως οι Απόστολοι, να φέρουμε αυτή την ειρήνη στον κόσμο. Γνωρίζουμε καλά πόσο πολύ χρειάζεται ο κόσμος μας την ειρήνη. Όχι μόνο στην Ουκρανία, στους Αγίους Τόπους και σε άλλες χώρες. Όλοι εμείς χρειαζόμαστε την ειρήνη, στις καρδιές μας, στις οικογένειές μας, στην ελληνική μας κοινωνία. Στην προσκυνηματική μας πορεία ας φέρουμε μαζί μας την ειρήνη του Χριστού σε όλους.

Επειδή πολλοί από εμάς ήρθαμε εδώ σήμερα με αυτοκίνητο, με μηχανάκια, με ποδήλατα, για να λάβουμε την ευλογία αυτών των σύγχρονων μέσων της προσκυνηματικής μας πορείας, ας φέρουμε και εμείς την ειρήνη στους δρόμους μας. Υπάρχει πάντα πάρα πολλή βία στους δρόμους, πάρα πολλά θύματα και πάρα πολλοί τραυματισμοί. Όταν ευλογούμε τα οχήματα, θέλουμε επίσης να ευλογήσουμε τους οδηγούς, ώστε να είναι συνετοί, ευγενικοί, προσεκτικοί, να φροντίζουν τη ζωή, τη δική τους και των άλλων.

Ενώνομαι μαζί σας σήμερα, αγαπητοί προσκυνητές, σε αυτή την πορεία που μας έφερε εδώ στο Βρυσί και που από εδώ θα μας οδηγήσει εκ νέου πίσω στα μονοπάτια της ζωής μας. Ενώνομαι  μαζί σας και από εδώ, από το Σπίτι της Παναγίας, Μητέρας του Ελέους, σας χαιρετώ όλους με τον χαιρετισμό του Αναστημένου και Εύσπλαχνου Χριστού: Ειρήνη μαζί σας!

Κι εμείς, που είμαστε σε πορεία, σταλμένοι από τον Ιησού για να φέρουμε την ειρήνη του στον κόσμο μας, θέλουμε να του απαντήσουμε, θέλουμε να του απευθύνουμε την προσευχή μας με τα ίδια λόγια που αποκάλυψε στην Αγία Faustina Kowalska, με τα λόγια προσευχής που είναι γραμμένα κάτω από την εικόνα του Εύσπλαχνου Ιησού: Ιησού, σε εμπιστεύομαι!

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου