Τήνος – Επιστημονικό Διήμερο για τα 200 Χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία

Ο Δήμος Τήνου, συμμετέχοντας στο εθνικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021, στα πλαίσια  εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργάνωσε Επιστημονική Διημερίδα, στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου, το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2021. Στη διημερίδα μετείχαν 10 επιφανείς συμπολίτες μας, επιστήμονες, καθηγητές, ιστορικοί, συγγραφείς, λογοτέχνες και ερευνητές της ιστορίας, που κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους, μεγάλο μέρος του κοινωνικού, πνευματικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και λογοτεχνικού πεδίου, της εποχής της Επανάστασης.

Τους εισηγητές και ακροατές του διημέρου καλωσόρισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Τήνου, Μανώλης Σώχος, ο οποίος διέγραψε το μελλοντικό δρόμο πολιτισμού και παιδείας, που θα ακολουθήσει η Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας, στη λειτουργία της. Τις εργασίες του διημέρου κατ άψογο τρόπο συντόνισε ο διευθυντής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Γεώργιος Γρηγοράκης. Τις εργασίες του διημέρου παρακολούθησε μικρός αριθμός ακροατών, λόγω των μέτρων της πανδημίας και μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, μέσω του tinostoday και του Cyclades 24. Οι εισηγήσεις καταγράφηκαν σε ψηφιακή μορφή, video και θα τυπωθούν σε τόμο. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Έπαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Νάξου-Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης.

Η σπουδαιότητα της επετειακής μορφής των 200 χρόνων αυτού του τιτάνιου ορόσημου της νεότερης ελληνικής ιστορίας υπήρξε και η θεματική της επιστημονικής συνάντησης.

Οι ομιλίες των εισηγητών μας κοινώνησαν ένα γόνιμο προβληματισμό και μας οδήγησαν σε μια διαλογική συζήτηση με πολλές αλήθειες και συμπεράσματα.

Ομιλίες εμψυχωτικές για το Ελευθερία η Θάνατος των Ελλήνων. Ομιλίες ποτισμένες με περηφάνεια για τον υπέρ πάντων αγώνα, για τη στάση των Τηνίων, για την εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού διαφωτισμού στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και ομιλίες που τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα, ομιλίες θαρραλέες για στάσεις, συμπεριφορές, συμφέροντα, σε μια προσπάθεια ιστορικής αποκατάστασης, με τις συνέπειες που μας φέρνει μια ακριβοδίκαιη έρευνα. Και, ομιλίες με την αντίστοιχη άρθρωση αντιλόγου υπεράσπισης δρώμενων και καταστάσεων στην υπηρεσία του υπέρτατου σκοπού της ελευθερίας, μέσα, από την ανάγκη της όποιας προσφυγής, όπως την αναζητά και την ορίζει η ανθρώπινη φύση.

Τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας αποτέλεσαν μια λαμπρή ευκαιρία εορτασμού, χαράς, αλλά και μιας αποτίμησης και νηφάλιου αναστοχασμού. Καθήκον μας, απέναντι στην ιστορία, η διασφάλιση του Εθνικού γεγονότος που συγκλόνισε τον κόσμο, ως μια άσκηση πνευματικής ωριμότητας, που θα γιγαντώνει την ιστορική μας συνείδηση και θα προσδιορίζει την αξιακή μας θέση στον πολιτισμένο, δημοκρατικό και ελεύθερο κόσμο.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΥΖΗΣ ( Κοινωνικές, πνευματικές και ιδεολογικές ζυμώσεις στον ελλαδικό χώρο τον 18ο αιώνα )

Ο Νικόλαος Γκύζης, πολιτισμιολόγος, επιμελητής της βιβλιοθήκης του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., αναφέρθηκε στη δημιουργία της ελληνικής εμπορικής αστικής τάξης, στην εξάπλωση και δράσης της στα μεγάλα λιμάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα κατά τον 18ο αιώνα που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα, όσον αφορά τη σύνδεση του ελληνικού χώρου, με τα δίκτυα του διεθνούς εμπορίου, αλλά το κυριότερο η συμβολή της στη δημιουργία εθνικής συνείδησης, που θα οδηγήσει τον επόμενο αιώνα στην αφύπνιση του υπόδουλου ελληνισμού.

Στο ρόλο της Εθναρχούσας Εκκλησίας, κατά το μακρύ διάστημα της Τουρκοκρατίας, ως κύριος συνεκτικός παράγοντας των υπόδουλων χριστιανικών πληθυσμών, από τα Καρπάθια, έως την Κύπρο και από τα Επτάνησα, έως τον Πόντο. Στον ελληνικό διαφωτισμό που επηρεάστηκε από τον πανευρωπαϊκό αντίκτυπο της Γαλλικής Επανάστασης και την εμφάνιση του εθνικισμού στην Ευρώπη, ως απότοκο των Ναπολεόντειων Πολέμων δίνουν το έναυσμα για την αφύπνιση των Ελλήνων και τον αγώνα τους ( μέσα, από την Φιλική Εταιρεία ), για την αναγέννηση της Ελλάδας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ ( Κυκλάδες: από τα Ορλωφικά στην Επανάσταση )

Ο Δρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Κολλάρος στην εισήγησή του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα της περιόδου 1770-1821, που διαμόρφωσαν νέες ισορροπίες στον ελλαδικό χώρο και δη στον αιγαιοπελαγίτικο. Παράλληλα, ανέπτυξε τις επιπτώσεις από τους συνεχείς ρωσοτουρκικούς πολέμους της προεπαναστατικής περιόδου, καθώς και τις επιδράσεις της τετραετούς ρωσικής κυριαρχίας του Αιγαίου ( 1770-1774 ). Σε ιδιαίτερη ενότητα ανέπτυξε τις πολλαπλές και καθόλα θετικές, για τον νησιωτικό ελληνισμό, συνέπειες της Συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή ( 1774 ).

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΝΟΥΣΗΣ ( Η προεπαναστατική και η Τήνος της Επανάστασης )

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης αναφέρθηκε στην κατάσταση της προεπαναστατικής Τήνου, στις συνθήκες εξέγερσης, στη συμμετοχή των Τηνιακών στον αγώνα της Παλιγγενεσίας, στη στάση της Καθολικής Κοινότητας  του νησιού, αλλά και στις εσωτερικές συγκρούσεις αντιμαχομένων ομάδων, που υπονόμευσαν την ενότητα του Αγώνα. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στις συνθήκες ανάδυσης, μέσα, από τις φλόγες του Αγώνα, του προσκυνήματος της Ευαγγελίστριας και της ταχύτατης διάχυσης και στις δύο όχθες του Αιγαίου της ευλάβειας προς τη φερώνυμη εικόνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΙΚΟΣ ( η Παιδεία στα χρόνια της Επανάστασης )

Ο δικηγόρος Γιώργος Συλίκος υποστήριξε ότι, στην  ιστορική πραγματικότητα υφίσταται διαλεκτική αλληλεπιδρασιακή σχέση Παιδείας και Ελευθερίας. Η Τήνος, τόσο κατά την Ελληνική Επανάσταση, όσο και κατά τη συγκρότηση  του νέου Ελληνικού κράτους και των θεσμικών εκπαιδευτικών δομών του, αναδείχθηκε και καταδείχθηκε, ως κορυφαίο λειτουργικό κέντρο και επίκεντρο και ζωτική μήτρα  αληθούς, καινοτόμου και φωτοφόρου παιδείας και διέλαμψε, ως περίοπτος φορέας πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης, για όλη την Ελλάδα.

π. Μάρκος Φώσκολος ( Η Επανάσταση του 1821 και η σχετική στάση των Καθολικών της Τήνου )

Ο εφημέριος Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας Τήνου και Αγίου Αντωνίου Σμαρδακίτου π. Μάρκος Φώσκολος στην εισήγησή του αναφέρθηκε  στο γεγονός, ότι στα 105 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας στην Τήνο, η Καθολική Κοινότητα του νησιού ανέπτυξε πολλαπλούς μηχανισμούς αντίστασης στους κυριάρχους προκειμένου να διατηρήσει την ελευθερία άσκησης της πίστης και της λατρείας της στο νησί. Οι απολύτως δικαιολογημένες αρχικές επιφυλάξεις που διατήρησε απέναντι στην Επανάσταση και στους φορείς της, που προέρχονταν από την υπεύθυνη στάση προς τον λαό της, δεν ήταν η μόνη που διατήρησε, τόσο στο νησί, όσο και έξω από αυτό. Όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, άρθηκαν οι επιφυλάξεις και ενσωματώθηκε η Καθολική Κοινότητα  ενεργά και οργανικά στο ελληνικό Κράτος που σχηματίστηκε.

ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ ( Ο Νικόλας και η Αϊσέ )

Ο βραβευμένος λογοτέχνης και ποιητής Ντίνος Σιώτης, στο σύντομο διήγημά του « ο Νικόλας και η Αϊσέ », γράφει για τον πρώτο Τηνιακό ήρωα, τον Νικόλα Χατζίρη, από την Κωνσταντινούπολη, που είχε έλθει στον Τριπόταμο και που έπεσε μαχόμενος στην Τουρκιά, στο πλευρό του Καραϊσκάκη, έξω, από την Πάτρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΣΣΑΣ ( Δακτύλιον Κολοκοτρώνη εν Τήνω: Περιπλάνηση η Παραπλάνηση )

Ο ιστορικός Παναγιώτης Χ Πρασσάς, παίρνοντας αφορμή από ένα μάλλον ψευδεπίγραφο έκθεμα της συλλογής κειμηλίων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., το υποτιθέμενο δακτυλίδι του  Κολοκοτρώνη, αναφέρθηκε στη σημασία και την επιρροή των συμβόλων και της ιστορικής μνήμης στη δημόσια σφαίρα. Υπογράμμισε την ευκαιρία που μας δίνεται στα 200 έτη της Παλιγγενεσίας, για αναστοχασμό πάνω στα μικρά και στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, καθώς η ιστορία παραμένει ένα υπερπολύτιμο μάθημα αυτογνωσίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΟΣ ( Τήνιοι αγωνιστές στα χρόνια της Παλιγγενεσίας )

Ο Γιώργος Βίδος, υπάλληλος του Υπ. Πολιτισμού, υπηρετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, αξιοποιώντας τρεις βασικές πηγές, α) τα Τηνιακά του Επαμ. Γεωργαντόπουλου, β) τον φάκελλο Τηνίων αγωνιστών του Αρχείου Αγωνιστών Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και γ)το βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων  του Δήμου Πανόρμου, περιόδου 1835-1838, κατέγραψε τους Τήνιους που έλαβαν μέρος στον ιερό αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας του, τις μάχες, τις εκστρατείες, τις πολιορκίες, τις ναυμαχίες, και, που, άλλοι επέζησαν, άλλοι σκοτώθηκαν, κάποιοι ζήτησαν τιμές, σύνταξη, προικοδότηση από το νεοσύστατο  Ελληνικό Κράτος και άλλοι, που τα ονόματά τους δεν θα τα μάθουμε ποτέ, συμμετείχαν και σιώπησαν, γιατί, απλά,  είχαν εκτελέσει το χρέος τους, προς την πατρίδα. Όλους αυτούς εμείς σήμερα, τους τιμούμε!

ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΖΟΥ ( Η Εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης και η Επανάσταση του 1821 )

Η καθηγήτρια-φιλόλογος και αρχαιολόγος  Μαρίνα Νάζου, στη μελέτη της, πραγματεύεται το πώς θρησκευτική πίστη και Ελληνική Επανάσταση συνδέονται άρρηκτα στην περίπτωση της Εύρεσης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, στην Τήνο και την ανέγερση του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, μια και η Εύρεση ήλθε από την πρώτη στιγμή να πιστοποιήσει τη θεία απόφαση για την ελευθερία του Γένους των Ελλήνων. Στη γη της Τήνου ο Ευαγγελισμός της Μαρίας έφτασε να συμβολίζει τον Ευαγγελισμό και την Ανάσταση  του Έθνους.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ( Κλέφτες και Αρματολοί στο Δημοτικό τραγούδι ( προβολή ντοκυμαντέρ παραγωγής Π.Ι.Ο.Π. )

Ο Ακαδημαϊκός Εθνολόγος-λαογράφος, συγγραφέας και ποιητής Αλέκος Φλωράκης  αναφέρθηκε στα κλέφτικα τραγούδια, τα οποία δημιουργούνται από τον 17ο αιώνα, έως και το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα, στη Ρούμελη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Μέσα, από αυτά γνωρίζουμε τη ζωή των κλεφτών στα βουνά και τις συνήθειές τους. Δίνουν το μέτρο της πίστης στην ελευθερία, υμνούν το θάρρος των καπεταναίων και των παλικαριών, το περήφανο πνεύμα τους και τον ηρωικό τους θάνατο. Μαθημένοι στα όπλα και στον πόλεμο, οι κλέφτες και αρματολοί υπήρξαν η μαγιά για τον απελευθερωτικό αγώνα που ακολούθησε.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ( Παρέμβαση )

Ο καθηγητής και τ. Δήμαρχος Τήνου Σάββας Απέργης, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε σε έγγραφα της εποχής της Επανάστασης, αντλώντας τα από το Αρχείο Νικολάου Σακελλίωνος, που τηρείται στο Ι.ΤΗ. Π. Τα έγγραφα περιέγραφαν τη βαθειά θλίψη και τη στάση των Τηνίων και Ελλήνων, κατά τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα ( 1824 ) και τη δολοφονία του Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια  ( 1831 ).

Τήνος, Αύγουστος 2021-08-07

Μανώλης Σώχος,
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δήμου Τήνου.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

Τήνος – Επιστημονικό Διήμερο για τα 200 Χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία

Ο Δήμος Τήνου, συμμετέχοντας στο εθνικό πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2021, στα πλαίσια  εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργάνωσε Επιστημονική Διημερίδα, στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου, το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου 2021. Στη διημερίδα μετείχαν 10 επιφανείς συμπολίτες μας, επιστήμονες, καθηγητές, ιστορικοί, συγγραφείς, λογοτέχνες και ερευνητές της ιστορίας, που κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους, μεγάλο μέρος του κοινωνικού, πνευματικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού και λογοτεχνικού πεδίου, της εποχής της Επανάστασης.

Τους εισηγητές και ακροατές του διημέρου καλωσόρισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού του Δήμου Τήνου, Μανώλης Σώχος, ο οποίος διέγραψε το μελλοντικό δρόμο πολιτισμού και παιδείας, που θα ακολουθήσει η Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας, στη λειτουργία της. Τις εργασίες του διημέρου κατ άψογο τρόπο συντόνισε ο διευθυντής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Γεώργιος Γρηγοράκης. Τις εργασίες του διημέρου παρακολούθησε μικρός αριθμός ακροατών, λόγω των μέτρων της πανδημίας και μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, μέσω του tinostoday και του Cyclades 24. Οι εισηγήσεις καταγράφηκαν σε ψηφιακή μορφή, video και θα τυπωθούν σε τόμο. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους η Έπαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Νάξου-Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης.

Η σπουδαιότητα της επετειακής μορφής των 200 χρόνων αυτού του τιτάνιου ορόσημου της νεότερης ελληνικής ιστορίας υπήρξε και η θεματική της επιστημονικής συνάντησης.

Οι ομιλίες των εισηγητών μας κοινώνησαν ένα γόνιμο προβληματισμό και μας οδήγησαν σε μια διαλογική συζήτηση με πολλές αλήθειες και συμπεράσματα.

Ομιλίες εμψυχωτικές για το Ελευθερία η Θάνατος των Ελλήνων. Ομιλίες ποτισμένες με περηφάνεια για τον υπέρ πάντων αγώνα, για τη στάση των Τηνίων, για την εφαρμογή των θεμελιωδών αξιών του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού διαφωτισμού στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και ομιλίες που τάραξαν τα λιμνάζοντα ύδατα, ομιλίες θαρραλέες για στάσεις, συμπεριφορές, συμφέροντα, σε μια προσπάθεια ιστορικής αποκατάστασης, με τις συνέπειες που μας φέρνει μια ακριβοδίκαιη έρευνα. Και, ομιλίες με την αντίστοιχη άρθρωση αντιλόγου υπεράσπισης δρώμενων και καταστάσεων στην υπηρεσία του υπέρτατου σκοπού της ελευθερίας, μέσα, από την ανάγκη της όποιας προσφυγής, όπως την αναζητά και την ορίζει η ανθρώπινη φύση.

Τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας αποτέλεσαν μια λαμπρή ευκαιρία εορτασμού, χαράς, αλλά και μιας αποτίμησης και νηφάλιου αναστοχασμού. Καθήκον μας, απέναντι στην ιστορία, η διασφάλιση του Εθνικού γεγονότος που συγκλόνισε τον κόσμο, ως μια άσκηση πνευματικής ωριμότητας, που θα γιγαντώνει την ιστορική μας συνείδηση και θα προσδιορίζει την αξιακή μας θέση στον πολιτισμένο, δημοκρατικό και ελεύθερο κόσμο.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΥΖΗΣ ( Κοινωνικές, πνευματικές και ιδεολογικές ζυμώσεις στον ελλαδικό χώρο τον 18ο αιώνα )

Ο Νικόλαος Γκύζης, πολιτισμιολόγος, επιμελητής της βιβλιοθήκης του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., αναφέρθηκε στη δημιουργία της ελληνικής εμπορικής αστικής τάξης, στην εξάπλωση και δράσης της στα μεγάλα λιμάνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, καθώς και στα μεγάλα ευρωπαϊκά εμπορικά κέντρα κατά τον 18ο αιώνα που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα, όσον αφορά τη σύνδεση του ελληνικού χώρου, με τα δίκτυα του διεθνούς εμπορίου, αλλά το κυριότερο η συμβολή της στη δημιουργία εθνικής συνείδησης, που θα οδηγήσει τον επόμενο αιώνα στην αφύπνιση του υπόδουλου ελληνισμού.

Στο ρόλο της Εθναρχούσας Εκκλησίας, κατά το μακρύ διάστημα της Τουρκοκρατίας, ως κύριος συνεκτικός παράγοντας των υπόδουλων χριστιανικών πληθυσμών, από τα Καρπάθια, έως την Κύπρο και από τα Επτάνησα, έως τον Πόντο. Στον ελληνικό διαφωτισμό που επηρεάστηκε από τον πανευρωπαϊκό αντίκτυπο της Γαλλικής Επανάστασης και την εμφάνιση του εθνικισμού στην Ευρώπη, ως απότοκο των Ναπολεόντειων Πολέμων δίνουν το έναυσμα για την αφύπνιση των Ελλήνων και τον αγώνα τους ( μέσα, από την Φιλική Εταιρεία ), για την αναγέννηση της Ελλάδας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ ( Κυκλάδες: από τα Ορλωφικά στην Επανάσταση )

Ο Δρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλης Κολλάρος στην εισήγησή του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα μεγάλα ευρωπαϊκά γεγονότα της περιόδου 1770-1821, που διαμόρφωσαν νέες ισορροπίες στον ελλαδικό χώρο και δη στον αιγαιοπελαγίτικο. Παράλληλα, ανέπτυξε τις επιπτώσεις από τους συνεχείς ρωσοτουρκικούς πολέμους της προεπαναστατικής περιόδου, καθώς και τις επιδράσεις της τετραετούς ρωσικής κυριαρχίας του Αιγαίου ( 1770-1774 ). Σε ιδιαίτερη ενότητα ανέπτυξε τις πολλαπλές και καθόλα θετικές, για τον νησιωτικό ελληνισμό, συνέπειες της Συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή ( 1774 ).

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΝΟΥΣΗΣ ( Η προεπαναστατική και η Τήνος της Επανάστασης )

Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κώστας Δανούσης αναφέρθηκε στην κατάσταση της προεπαναστατικής Τήνου, στις συνθήκες εξέγερσης, στη συμμετοχή των Τηνιακών στον αγώνα της Παλιγγενεσίας, στη στάση της Καθολικής Κοινότητας  του νησιού, αλλά και στις εσωτερικές συγκρούσεις αντιμαχομένων ομάδων, που υπονόμευσαν την ενότητα του Αγώνα. Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στις συνθήκες ανάδυσης, μέσα, από τις φλόγες του Αγώνα, του προσκυνήματος της Ευαγγελίστριας και της ταχύτατης διάχυσης και στις δύο όχθες του Αιγαίου της ευλάβειας προς τη φερώνυμη εικόνα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΙΚΟΣ ( η Παιδεία στα χρόνια της Επανάστασης )

Ο δικηγόρος Γιώργος Συλίκος υποστήριξε ότι, στην  ιστορική πραγματικότητα υφίσταται διαλεκτική αλληλεπιδρασιακή σχέση Παιδείας και Ελευθερίας. Η Τήνος, τόσο κατά την Ελληνική Επανάσταση, όσο και κατά τη συγκρότηση  του νέου Ελληνικού κράτους και των θεσμικών εκπαιδευτικών δομών του, αναδείχθηκε και καταδείχθηκε, ως κορυφαίο λειτουργικό κέντρο και επίκεντρο και ζωτική μήτρα  αληθούς, καινοτόμου και φωτοφόρου παιδείας και διέλαμψε, ως περίοπτος φορέας πνευματικής και πολιτιστικής αναγέννησης, για όλη την Ελλάδα.

π. Μάρκος Φώσκολος ( Η Επανάσταση του 1821 και η σχετική στάση των Καθολικών της Τήνου )

Ο εφημέριος Αγίου Νικολάου Καθολικών Χώρας Τήνου και Αγίου Αντωνίου Σμαρδακίτου π. Μάρκος Φώσκολος στην εισήγησή του αναφέρθηκε  στο γεγονός, ότι στα 105 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας στην Τήνο, η Καθολική Κοινότητα του νησιού ανέπτυξε πολλαπλούς μηχανισμούς αντίστασης στους κυριάρχους προκειμένου να διατηρήσει την ελευθερία άσκησης της πίστης και της λατρείας της στο νησί. Οι απολύτως δικαιολογημένες αρχικές επιφυλάξεις που διατήρησε απέναντι στην Επανάσταση και στους φορείς της, που προέρχονταν από την υπεύθυνη στάση προς τον λαό της, δεν ήταν η μόνη που διατήρησε, τόσο στο νησί, όσο και έξω από αυτό. Όταν δόθηκαν οι απαραίτητες εγγυήσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, άρθηκαν οι επιφυλάξεις και ενσωματώθηκε η Καθολική Κοινότητα  ενεργά και οργανικά στο ελληνικό Κράτος που σχηματίστηκε.

ΝΤΙΝΟΣ ΣΙΩΤΗΣ ( Ο Νικόλας και η Αϊσέ )

Ο βραβευμένος λογοτέχνης και ποιητής Ντίνος Σιώτης, στο σύντομο διήγημά του « ο Νικόλας και η Αϊσέ », γράφει για τον πρώτο Τηνιακό ήρωα, τον Νικόλα Χατζίρη, από την Κωνσταντινούπολη, που είχε έλθει στον Τριπόταμο και που έπεσε μαχόμενος στην Τουρκιά, στο πλευρό του Καραϊσκάκη, έξω, από την Πάτρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΣΣΑΣ ( Δακτύλιον Κολοκοτρώνη εν Τήνω: Περιπλάνηση η Παραπλάνηση )

Ο ιστορικός Παναγιώτης Χ Πρασσάς, παίρνοντας αφορμή από ένα μάλλον ψευδεπίγραφο έκθεμα της συλλογής κειμηλίων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., το υποτιθέμενο δακτυλίδι του  Κολοκοτρώνη, αναφέρθηκε στη σημασία και την επιρροή των συμβόλων και της ιστορικής μνήμης στη δημόσια σφαίρα. Υπογράμμισε την ευκαιρία που μας δίνεται στα 200 έτη της Παλιγγενεσίας, για αναστοχασμό πάνω στα μικρά και στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, καθώς η ιστορία παραμένει ένα υπερπολύτιμο μάθημα αυτογνωσίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΔΟΣ ( Τήνιοι αγωνιστές στα χρόνια της Παλιγγενεσίας )

Ο Γιώργος Βίδος, υπάλληλος του Υπ. Πολιτισμού, υπηρετών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, αξιοποιώντας τρεις βασικές πηγές, α) τα Τηνιακά του Επαμ. Γεωργαντόπουλου, β) τον φάκελλο Τηνίων αγωνιστών του Αρχείου Αγωνιστών Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος και γ)το βιβλίο εισερχομένων και εξερχομένων  του Δήμου Πανόρμου, περιόδου 1835-1838, κατέγραψε τους Τήνιους που έλαβαν μέρος στον ιερό αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας του, τις μάχες, τις εκστρατείες, τις πολιορκίες, τις ναυμαχίες, και, που, άλλοι επέζησαν, άλλοι σκοτώθηκαν, κάποιοι ζήτησαν τιμές, σύνταξη, προικοδότηση από το νεοσύστατο  Ελληνικό Κράτος και άλλοι, που τα ονόματά τους δεν θα τα μάθουμε ποτέ, συμμετείχαν και σιώπησαν, γιατί, απλά,  είχαν εκτελέσει το χρέος τους, προς την πατρίδα. Όλους αυτούς εμείς σήμερα, τους τιμούμε!

ΜΑΡΙΝΑ ΝΑΖΟΥ ( Η Εύρεση της Εικόνας της Μεγαλόχαρης και η Επανάσταση του 1821 )

Η καθηγήτρια-φιλόλογος και αρχαιολόγος  Μαρίνα Νάζου, στη μελέτη της, πραγματεύεται το πώς θρησκευτική πίστη και Ελληνική Επανάσταση συνδέονται άρρηκτα στην περίπτωση της Εύρεσης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, στην Τήνο και την ανέγερση του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας, μια και η Εύρεση ήλθε από την πρώτη στιγμή να πιστοποιήσει τη θεία απόφαση για την ελευθερία του Γένους των Ελλήνων. Στη γη της Τήνου ο Ευαγγελισμός της Μαρίας έφτασε να συμβολίζει τον Ευαγγελισμό και την Ανάσταση  του Έθνους.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ( Κλέφτες και Αρματολοί στο Δημοτικό τραγούδι ( προβολή ντοκυμαντέρ παραγωγής Π.Ι.Ο.Π. )

Ο Ακαδημαϊκός Εθνολόγος-λαογράφος, συγγραφέας και ποιητής Αλέκος Φλωράκης  αναφέρθηκε στα κλέφτικα τραγούδια, τα οποία δημιουργούνται από τον 17ο αιώνα, έως και το πρώτο τέταρτο του 19ου αιώνα, στη Ρούμελη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Μέσα, από αυτά γνωρίζουμε τη ζωή των κλεφτών στα βουνά και τις συνήθειές τους. Δίνουν το μέτρο της πίστης στην ελευθερία, υμνούν το θάρρος των καπεταναίων και των παλικαριών, το περήφανο πνεύμα τους και τον ηρωικό τους θάνατο. Μαθημένοι στα όπλα και στον πόλεμο, οι κλέφτες και αρματολοί υπήρξαν η μαγιά για τον απελευθερωτικό αγώνα που ακολούθησε.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ( Παρέμβαση )

Ο καθηγητής και τ. Δήμαρχος Τήνου Σάββας Απέργης, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε σε έγγραφα της εποχής της Επανάστασης, αντλώντας τα από το Αρχείο Νικολάου Σακελλίωνος, που τηρείται στο Ι.ΤΗ. Π. Τα έγγραφα περιέγραφαν τη βαθειά θλίψη και τη στάση των Τηνίων και Ελλήνων, κατά τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα ( 1824 ) και τη δολοφονία του Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια  ( 1831 ).

Τήνος, Αύγουστος 2021-08-07

Μανώλης Σώχος,
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δήμου Τήνου.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου