Επιστολή για τα αδέσποτα αμνοερίφια της Έξω Μεριάς Τήνου

Επιστολή προς τον Δήμο Τήνου έστειλε ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Πύργου – Πανόρμου Τήνουμε αφορμή τα Αδέσποτα Αμνοερίφια στην Περιοχή της Έξω Μεριάς. Η εν λόγω επιστολή αναφέρει:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Από: Σύλλογο Επαγγελματιών και Εμπόρων Πύργου – Πανόρμου Τήνου
Προς: Δήμο Τήνου, Γραφείο Δημάρχου, κ. Ιωάννη Σιώτο

Αξιότιμε Δήμαρχε,

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας συγκάλεσε συνεδρίαση στις 10/01/21 με μοναδικό θέμα την ανεξέλεγκτη κατάσταση των αδέσποτων και ανεπιτήρητων αμνοερίφιων στην ευρύτερη περιοχή της Έξω Μεριάς Τήνου και εντός των χωριών αυτής.

Ισχυρή αφορμή ήταν το πολύ πρόσφατο τροχαίο ατύχημα του αγαπητού συναδέλφου μας Γεράσιμου Χαρακαϊδη, το οποίο προκλήθηκε κατόπιν προσπάθειας αποφυγής σύγκρουσης της μοτοσυκλέτας του με αδέσποτο αμνοερίφιο στην περιοχή του Πανόρμου. Ευχόμαστε σε σύντομη ανάρρωσή του.

Οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, κατά τους χειμερινούς μήνες των τελευταίων ετών ζουν δραματικές στιγμές καθημερινά, προσπαθώντας να περισώσουν τις περιουσίες τους από την επιδρομή των αδέσποτων αυτών ζώων. Εισβάλουν σε κάθε αυλή, τρώγοντας κάθε φυτό, σπάζοντας αντικείμενα, καταστρέφοντας φράκτες. Εισβάλλουν σε κάθε κήπο και κτήμα καταστρέφοντας αμπέλια, οπωροκηπευτικά και κάθε είδους δέντρο.

Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η καταστροφή των ξερολιθιών και των αναβαθμίδων, που για αιώνες οι πρόγονοί μας διατηρούσαν με κόπο και πολύ προσωπική εργασία. Το 2015 η Τέχνη της Ξερολιθιάς εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003).

Θεωρούμε λοιπόν χρέος των Τοπικών Αρχών να το θέσουν ως προτεραιότητα και να πράξουν το μέγιστο των δυνάμεών τους ώστε να προστατευτεί η Κληρονομιά αυτή αλλά και να επανέλθει το οικοσύστημα στην αρχική του ισορροπία.

Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος
Μαργαρίτα Καγιώργη

ο Γ. Γραμματέας
Αντώνης Παπάζογλου

Ο Αντιπρόεδρος
Ιάκωβος Σκαλκώτος

ο Ταμίας
Αργύρης Ξυπολιτίδης

το Μέλος
Εμμανουήλ Μαρμαρινός

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter