Το εργαστήριο Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας «Το δέντρο της ζωής» είναι μια πυκνή ομαδική εργασία διάρκειας οκτώ ημερών που αποσκοπεί στο να γράψουμε ξανά τις ιστορίες που μας συγκροτούν ως πρόσωπα, με απώτερο στόχο να ανακαλύψουμε προσφορότερους τρόπους να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, τις σχέσεις μας, τις προκλήσεις που συναντάμε καθημερινά.
Το εργαστήριο βασίζεται στην αφηγηματική πρακτική «Το δέντρο της ζωής», μια από τις βασικές μεθόδους ομαδικής εργασίας στην Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία (Narrative Therapy) και έχει θεραπευτικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Μπορούν και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ζευγάρια. Επίσης μπορούν και ενθαρρύνονται να συμμετέχουν οικογένειες με ενήλικα μέλη.
Το Δέντρο της ζωής είναι μια ήπια, χειραφετική, μη-παρεμβατική θεραπευτική προσέγγιση που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και χαρτογραφεί το μέλλον. Είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει να αναδιατάσσουμε τις προτεραιότητες μας, ξαναγράφοντας την ιστορία μας με ένα τρόπο ενδυναμωτικό δηλαδή από την πλευρά των δυνατοτήτων που έχουμε αναπτύξει ή που έχουν φτάσει ως εμάς μέσα από τις αφηγήσεις που συγκροτούν τη βιογραφία μας.
Εστιάζοντας αφενός στα καλά πράγματα που έχουμε ζήσει και αφετέρου στους τρόπους που αντισταθήκαμε σε προκλήσεις και δυσκολίες, προσφέρει ένα χάρτη ώστε να βρούμε μια ασφαλή θέση (a riverbank) και, αφού τη βρούμε, να χαράξουμε τον προσωπικό μας οδικό χάρτη, ώστε να επιστρέφουμε εκεί κάθε φορά που θα χρειαστεί να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα ή να ανασύρουμε εμπειρίες, δεξιότητες και επιτεύγματα που θα μας βοηθήσουν στο παρόν.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, κάθε ομάδα (10 άτομα) λειτουργεί ως μια εφήμερη υποστηρικτική κοινότητα, η οποία –με τη βοήθεια του θεραπευτή / συντονιστή (Χρήστος Χρυσόπουλος)– δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο ενδοσκόπησης και μοιράσματος. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου καθένας από εμάς θα φτιάξει το δικό του «Δέντρο της ζωής» το οποίο θα λάβει και υλική υπόσταση. Θα γίνει ένα προσωπικό βιβλίο που ο καθένας θα κατασκευάσει μόνος του και θα κρατήσει ως χάρτη και οδηγό για την περεταίρω ατομική πορεία και σκέψη. Σε αυτό θα έχουμε την υποστήριξη του Περικλή Δουβίτσα και του «Τηνιακού εργαστηρίου βιβλίου». Τέλος, η συνείδηση του σώματος, της γνώσης και της εμπειρίας που έχει αποθησαυριστεί μέσα μας ως ενσώματη αφήγηση, θα προσεγγιστεί με τη βοήθεια της Ελένης Τόλη και του «Yoga in Tinos».
ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Το ψυχοθεραπευτικό εργαστήριο «Το δέντρο της Ζωής» έχει δύο συμπληρωματικές κατευθύνσεις:
Η πρώτη κατεύθυνση στρέφεται προς τον ίδιο μας τον εαυτό και επιδιώκει να επισκοπήσει, να κατανοήσει και να ξαναγράψει τις αφηγήσεις που μας συγκροτούν ως πρόσωπα. Οι αρχές εδώ αντλούνται από την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία (Narrative Therapy) και την αντίληψη ότι ο ψυχισμός μας διαμορφώνεται από ιστορίες: ιστορίες σχέσεων, βιωμάτων, συναισθημάτων, τραυμάτων και επιβραβεύσεων. Η επιδίωξη να τις αντιληφθούμε, να τις διατυπώσουμε, να ανασύρουμε τις πιο βαθιά κρυμμένες από αυτές και να ξαναγράψουμε τις πλέον κυρίαρχες με μια πιο ενισχυτική για εμάς εκδοχή.
Η δεύτερη κατεύθυνση στρέφεται προς την σχεσιακότητα και τους άλλους και έρχεται ως επόμενο βήμα να γράψει τις νέες αφηγήσεις για τον εαυτό. Να διατυπώσει τις νέες ιστορίες για την ύπαρξή μας. Ο σκοπός μας εδώ είναι να «γράψουμε» εκ νέου τη γνώση και τον πλούτο των ιστοριών που μας δημιουργούν ως πρόσωπα.
ΜΟΡΦΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το εργαστήριο έχει τη μορφή retreat διάρκειας 8 ημερών και μπορούν να συμμετέχουν έως 20 άτομα, σε δύο ομάδες των 10 ατόμων.
Ο ΤΟΠΟΣ
Η Τήνος είναι διαφορετική από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το γνωστό ως νησί των προσκυνητών, είναι γενέτειρα καλλιτεχνών αλλά και μαρμαροτεχνιτών, έχει μεγάλη ιστορία αλλά και μοναδικό φυσικό και περιβαλλοντικό πλούτο. Ειδικότερα η περιοχή της Καρδιανής, με την υπέροχη θέα στο Αιγαίο, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και τις ήσυχες πλαγιές της, είναι ο ιδανικός χώρος για το εργαστήριο αυτό.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα, 1968) είναι συγγραφέας και συντονιστής του εργαστηρίου. Διδάσκει δημιουργική γραφή από το 2008. Έχει αναπτύξει προγράμματα σε μονάδες ψυχικής υγείας (ΠΥΞΙΔΑ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Έχει ολοκληρώσει Πιστοποιημένη Εξειδίκευση (PGCert) «Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Αφηγηματικές, Διαλογικές και Σχεσιακές Προσεγγίσεις» στο ΕΚΠΑ και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Οικογένειας. Ασκεί και διδάσκει συνδυαστικά Δημιουργική Γραφή και Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία.
Η Ελένη Τόλη είναι ιδρύτρια του Yoga In Tinos και από το 2013 δασκάλα Yoga, έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην Anushara Yoga (200 ώρες), στη Hatha Yoga (300 ώρες) και έχοντας παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια με αναγνωρισμένους δασκάλους στη φιλοσοφία, την ανατομία, τη γιόγκα εγκυμοσύνης, τη θεραπευτική γιόγκα, Yoga Swings και Yoga Kids.
Ο Περικλής Δουβίτσας είναι εκδότης βιβλίων (εκδόσεις Νεφέλη), ιδρυτής της πλατφόρμας Fairead, του Σ22 και του Τηνιακού Εργαστηρίου Βιβλίου. Σπούδασε σύνθεση με τον Boguslaw Schaeffer και την Adriana Hölzky στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και ήταν μέλος του εργαστηρίου της ACROE στο Πολυτεχνείο της Grenoble.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 4-12 Ιουλίου 2025
Διαμονή: Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας προτείνουμε το κατάλυμα που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας (από απλό δωμάτιο μέχρι ξενοδοχείο 5 αστέρων).
Χώροι:
Αίθουσα εργαστηρίου / Καρδιανή Τήνου
«Yoga in Tinos» / Πλακιανή Τήνου
«Τηνιακό εργαστήριο βιβλίου» / Χώρα Τήνου
Κόστος: 1.200€
(δεν συμπεριλαμβάνει διαμονή και διατροφή)
Μετάβαση: με το πλοίο από Ραφήνα (2-4 ώρες) ή από Πειραιά (2-5 ώρες)