Το «Tinos Food Paths» αλλιώς! – για φέτος…

Κάθε χρόνο, από το 2015 έως και πέρσι, συνήθως τον Μάιο, μια μεγάλη γαστρονομική γιορτή με πολιτιστικό χαρακτήρα διοργανώνεται με πολλή αγάπη και φροντίδα στην Τήνο, από μια ομάδα εθελοντών. Το Tinos Food Paths, δυστυχώς, φέτος, δεν μπορεί να διοργανωθεί λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, όμως οι διοργανωτές του παρουσιάζουν αυτόν το καιρό διαδικτυακά μία αναδρομή του με οπτικοακουστικό υλικό, περιγραφές, αφηγήσεις κ.ά.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

ΠΗΓΗ: www.ert.gr

Tinos Food Paths – 2019

To Tinos Food Paths είναι η πραγματοποίηση της ιδέας που είχε μια παρέα επιχειρηματιών εστίασης στο νησί της Τήνου πριν από έξι χρόνια: η ιδέα είχε στόχο την ανάδειξη της γαστρονομίας του νησιού. Οι αξίες που χαρακτηρίζουν τον θεσμό αυτό είναι: Φιλοξενία, Γαστρονομία, Παράδοση, Πολιτισμός, Συνεργασία, Εθελοντισμός, Έμπνευση, Αγάπη για την Τήνο.

Tinos Food Paths – 2015

Το 2015, η ομάδα του Tinos Food Paths ξεκίνησε με λιγότερα από 10 άτομα να διοργανώνει μια διήμερη δράση με προσκεκλημένους διακεκριμένους ανθρώπους της Γαστρονομίας, καθώς και Έλληνες παραγωγούς. Σκοπός ήταν αφενός να εκπαιδευτούν οι ενδιαφερόμενοι Τηνιακοί από τα επιτυχημένα γαστρονομικά μοντέλα της χώρας μας, αφετέρου να γνωρίσουν οι προσκεκλημένοι την πλούσια πρωτογενή παραγωγή του νησιού.

Tinos Food Paths – 2016

Το 2016, η ομάδα άρχισε να μεγαλώνει, να δημιουργείται εμπιστοσύνη στη δύναμη του «μαζί», και οι εθελοντές έφθασαν τους 100. Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτά μαγειρικά σεμινάρια και δημιουργήθηκαν νέα προϊόντα μεταποίησης με τηνιακή πρώτη ύλη. Συσπειρώθηκαν οι επιχειρηματίες του νησιού, οι μάγειρες, οι ζαχαροπλάστες, οι bartender και πρόσφεραν εδέσματα και ποτά σε ένα ανοιχτό γαστρονομικό φεστιβάλ δύο ημερών. Η φιλοξενία που ακολούθησε για τους προσκεκλημένους ανθρώπους της Γαστρονομίας, δημοσιογράφους και Έλληνες παραγωγούς ήταν ένα τελετουργικό δείπνο στην Ιερή Μονή Ουρσουλινών Μοναχών με 12 πιάτα – το 12ο ήταν μια χούφτα πέτρες που συμβόλιζε το «εγώ» και μια χούφτα χώμα που συμβόλιζε το «εμείς».

Tinos Food Paths – 2017

Το 2017, το Tinos Food Paths συσπείρωσε γαστρονομικά τη γειτονιά των Κυκλάδων: την Άνδρο, τη Μύκονο, τη Σύρο και την Τήνο. Άνοιξε τα κατώγια του χωριού Τριπόταμου και μοιράστηκε με τους επισκέπτες τα μυστικά της «λούζας» του κάθε νησιού, παρέα με ρακί και βιολιά. Μάγειρες και νοικοκυρές ανέδειξαν τα ιστορικά τηγανιτζίδικα του νησιού. Οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν ένα δείπνο πλάι στη θάλασσα και ένα δεύτερο μέσα σε έναν αμπελώνα δίπλα στα μαγικά βράχια των χωριών Βωλάξ και Φαλατάδου.

Tinos Food Paths – 2018

Το 2018, η γιορτή μεγάλωσε σε διάρκεια, διοργανώθηκε μια εβδομάδα Πολιτισμού και Γαστρονομίας. Το φεστιβάλ είχε δύο άξονες δράσεων. Ο πρώτος ήταν τα υπέροχα καθημερινά μαγειρέματα από καταξιωμένους chef από όλη την Ελλάδα. Οι chef μαγείρεψαν σε ανοιχτή κουζίνα με τηνιακές πρώτες ύλες στην Παλαιά Ψαραγορά της Χώρας. Η δράση αυτή ήταν ανοιχτή για το κοινό που απόλαυσε τόσο τη διαδικασία της μαγειρικής, όσο και τα πιάτα που δημιουργούσαν. Ο δεύτερος άξονας δράσης αφορούσε τον Πολιτισμό. Στο χωριό Ταραμπάδος, που είναι γνωστό για τους περιστεριώνες του, στήθηκε ένα «εικαστικό installation», μια διαδραστική διαδρομή μέσα στη φύση με τηνιακά κεράσματα σε όλη τη διαδρομή, εικαστικές παρεμβάσεις καλλιτεχνών και προβολή των σημαντικών παραδοσιακών κτισμάτων που φιλοξενούν περιστέρια.

Tinos Food Paths – 2019

Το 2019, οι διοργανωτές θέλησαν να δημιουργήσουν έντονα και αξέχαστα συναισθήματα στους επισκέπτες, στους προσκεκλημένους και κυρίως στους εθελοντές που είχαν φθάσει τους 400 μετά από πέντε χρόνια δράσεων. Τη χρονιά αυτή βοήθησαν επιπλέον 350 μικροί φίλοι από όλα τα σχολεία του νησιού με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους, οι οποίοι δημιούργησαν μια εικαστική παρέμβαση με «σκιάχτρα» στην πολιτιστική διαδρομή στα χωριά Καλλονή και Καρκάδος. Το ενδιαφέρον των chef να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ και να μαγειρέψουν εθελοντικά ήταν μεγάλο, κατά συνέπεια στήθηκε για δεύτερη χρονιά μια μεγάλη μαγειρική γιορτή στην Παλαιά Ψαραγορά της Τήνου με εκλεκτές επιλογές γεύσεων.

Tinos Food Paths – 2018

Στο πολιτιστικό μέρος της διοργάνωσης δόθηκε έμφαση στον «Κύκλο της Ζωής». Ξαναζωντάνεψε η εργασία των παραδοσιακών μύλων όπου το στάρι γινόταν αλεύρι και στη συνέχεια ψωμί. Άνοιξαν οι παλαιοί μύλοι και έγιναν επισκέψιμοι, πήρε μπροστά και ο ξυλόφουρνος του χωριού, και οι νοικοκυρές του χωριού έψησαν πάνω από 6.000 ψωμάκια που τα προσέφεραν στους επισκέπτες, ενώ αναβίωσαν μύθοι από το παρελθόν και τελετουργικά γεύματα δίπλα σε λαγκαδιές.

Δείτε εδώ το σχετικό video 

Το κοινό γνώρισμα αυτής της μεγάλης πλέον παρέας είναι η αγάπη για το νησί της Τήνου, την κουλτούρα του, τον Πολιτισμό του, τις γεύσεις του, τα προϊόντα που παράγει και βεβαίως αγάπη για προσφορά και συνεργασία. Η αποδοχή αυτής της διοργάνωσης είναι μεγάλη, η τοπική κοινωνία το βιώνει σαν μια μεγάλη γιορτή γαστρονομίας και Πολιτισμού, ενώ έγκριτοι θεσμοί της Ελλάδας ξεχώρισαν το Tinos Food Paths με διακρίσεις.

Το Tinos Food Paths σε αριθμούς

 • 6 έτη ζωής
 • 5 διοργανώσεις στο νησί της Τήνου
 • 3 «Aegean Cocktails & Spirits Workshops»
 • 3 βραβεύσεις από έγκριτους θεσμούς
 • 4 συμμετοχές σε εκθέσεις γαστρονομίας
 • Περισσότεροι από 500 μοναδικοί εθελοντές
 • Περισσότεροι από 120 μοναδικοί chef μαγείρεψαν γεύματα με Τηνιακά υλικά
 • Περισσότεροι από 6.000 μοναδικοί επισκέπτες στις δράσεις αυτών των ετών
 • Περισσότεροι από 70 food blogger & δημοσιογράφοι γεύσης παραβρέθηκαν στις δράσεις
 • Περισσότερα από 300 δημοσιεύματα στα ΜΜΕ
Tinos Food Paths – 2016

Aegean Cocktails & Spirits

Το Tinos Food Paths έχει την χαρά να συνεργάζεται με ένα πρωτοποριακό εγχείρημα για την Ελλάδα, το Aegean Cocktails & Spirits. Το Aegean Cocktails & Spirits είναι μια πρωτοβουλία repositioning των ελληνικών αποσταγμάτων. Tα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από 120 κορυφαίοι bartenders από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα μοναδικό βιωματικό τριήμερο στο νησί της Τήνου. Οι προσκεκλημένοι γνώρισαν τα ελληνικά αποστάγματα με έναν σύγχρονο τρόπο και βίωσαν την σπουδαιότητα της τοπικότητας και της φιλοξενίας του κατοίκων της Τήνου μέσα από τις δράσεις του Tinos Food Paths. Παράλληλα, μετέφεραν την ταξιδιωτική τους εμπειρία στο κοινό που τους ακολουθεί από όλον τον κόσμο μέσα από τις αυθεντικές εμπειρίες που έζησαν.

Μπορείτε να παρακολουθείτε τις δράσεις της Ομάδας του Tinos Food Paths στην επίσημη σελίδα τους στο FB  και στο Instagram 

Tinos Food Paths – 2018

photo credits 

 • Οι φωτογραφίες από τα έτη 2015, 2016 & 2017 είναι by Evelyn Foskolou [@fotografos_tinos]
 • Οι φωτογραφίες από τα έτη 2018 & 2019 είναι by Photo4Frame

video credits 

 • Παραγωγή: Tinos Food Paths
 • Σκηνοθεσία: Μαρινέτα Μακ Κρητικού
 • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλας
 • Μοντάζ: Αντρέας Γιαννακόπουλος

Διόρθωση: Μπέττυ Σαβούρδου

Tinos Food Paths – 2017

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter