Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Εξώμβουργο – Ο απόλυτος σταθμός πεζοπορίας στην Τήνο

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Πρόσφατα επισκέφθηκα για πολλοστή φορά το νησί στο οποίο μεγάλωσα. Σε αυτό το ταξίδι μου, έβαλα στόχο να ξαναβρεθώ σε μέρη που ήξερα από την παιδική μου ηλικία, ώστε να τα ανακαλύψω εκ νέου, με φρέσκια ματιά. Ενδιαφερόμουν κυρίως για την ενδοχώρα του νησιού, τα δημοφιλή χωριά. Εκεί που παιδί έπαιζα ανέμελα για ώρες στην πλατεία, όσο οι γονείς μου κάθονταν στο κοντινό ταβερνάκι. Ταυτόχρονα, επιθυμούσα να περιπλανηθώ μέσα στο τηνιακό τοπίο.

Ανακάλυψα έτσι, τον καλύτερο τρόπο για να πετύχω το στόχο μου. Μέσω της εφαρμογής του δήμου ονόματι Tinos Trails, βρήκα σηματοδοτημένες διαδρομές πεζοπορίας που διασχίζουν τους διάφορους οικισμούς, επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος

Μία από αυτές τις διαδρομές με αντάμειψε πλήρως, και αυτό γιατί περιελάμβανε ανάβαση στο βράχο του Εξωμβούργου. Είναι το ύψωμα του νησιού (στα 641 μέτρα), που αντικρίζεις με το που βγαίνεις από το καράβι, και “επιβλέπει” όλη τη νότια πλευρά. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως φυσικό οχυρό από την αρχαιότητα μέχρι και την εποχή της Ενετικής κυριαρχίας.

Μπορείς ακόμη να δεις τα απομεινάρια του Ενετικού Φρουρίου, που κατέστρεψαν οι Οθωμανοί το 1715, μέσα σε τρεις ημέρες από την παράδοσή του. Ήταν το τελευταίο φρούριο του Αιγαίου που έπεσε στην κατοχή τους.

Αυτό όμως που θα σε ανταμείψει περισσότερο, είναι η πανοραμική θέα που αντικρίζεις όταν φτάνεις στην κορυφή του, στεκόμενος δίπλα στο μαρμάρινο Σταυρό. Φρόντισε να ανέβεις όταν ο αέρας πνέει ήπια, διότι τότε, πέρα από τη Σύρο, τη Μύκονο και τη Δήλο, το μάτι σου θα φτάσει μέχρι τη Νάξο, την Πάρο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Κύθνο και την Κέα. Θα δεις, δηλαδή, τον Κύκλο των Κυκλάδων σε όλο του το μεγαλείο!

Όταν θα στραφείς προς τα βόρεια, θα παρατηρήσεις το ιδιαίτερο γυμνό τοπίο του νησιού. Εκεί που το χωριό Μυρσίνη βρίσκεται μέσα σε ένα γήινο φόντο, το γειτονικό χωριό Βωλάξ “ισορροπεί” πάνω σε μυστηριώδεις βράχους.

Αξίζει να παραμείνεις πάνω στο βράχο την ώρα του ηλιοβασιλέματος, διότι θα κλείσεις την ημέρα σου με μία υπέροχη θέα. Αυτή του πύρινου ήλιου να κάνει μακροβούτι στον ορίζοντα.

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην αφετηρία του μονοπατιού προς Εξώμβουργο, είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από το Siotou Rentals. Δείτε όλα τα διαθέσιμα αυτοκίνητα κάνοντας κλικ εδώ!

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img