Φεστιβάλ Τήνου – «Κάθαρσις» μια εικαστική πορεία προς τη Δήλο

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης «ΚΑΘΑΡΣΙΣ : Μία Εκστατική πορεία προς τη Δήλο» χαρτογραφεί την οργανική σχέση διάδρασης της Τήνου με το ιερό νησί του Απόλλωνα.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Αφορμώμενη από τις αρχέγονες τελετές εξαγνισμού που τελούνταν στο ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου, προτού οι αρχαίοι προσκυνητές μεταβούν στη Δήλο, η έκθεση οπτικοποιεί την ορμέμφυτη άρθρωση μίας σύγχρονης «μυθολογίας καθάρσεως».

Υπό το εκτυφλωτικό αιγαιακό φως και τον εξιλεωτικό τηνιακό άνεμο, αρχέτυπες μυθολογικές δομές και ενστικτώδεις τελετουργικές πρακτικές συνυφαίνονται με τη σύγχρονη τέχνη στην πραγματοποίηση της 228ης Κατάκρυψης από τον καταξιωμένο Έλληνα καλλιτέχνη Δημήτρη Αληθεινό.

Εντασσόμενη στις ευρέως γνωστές Κατακρύψεις, ένα εν εξελίξει έργο που ξεκίνησε το 1981 ως διαφύλαξη μνήμης και περιλαμβάνει ένα διεθνές δίκτυο 227 θέσεων, η βύθιση ενός έργου σύγχρονης τέχνης στα χωμάτινα σπλάχνα του Αρνάδου αντίκρυ της Δήλου συνιστά το κοσμικό ομόλογο της τελετουργικής προσφοράς – θυσίας που προηγούνταν της καθάρσεως.

Σε αυτό το τελετουργικό σχήμα, η σπλαχνική ανατομική πλαστικότητα των αιματηρών κόκκινων επιφανειών της ανερχόμενης καλλιτέχνιδος Δάφνης Αθά(νασοπούλου) συμπληρώνει τον μυστηριακό χαρακτήρα της έκθεσης.

Επιμέλεια: Alia Tsagkari

Οργάνωση: EuroMare

Με την υποστήριξη των Ballis Tinos και Estiaservices.org.

Υπό την Αιγίδα του Φεστιβάλ Δήμου Τήνου – Κεπυδητ και του Δήμου Τήνου.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter