Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου | www.agrotinos.gr
Πρατήριο: Λεωφ. Μεγαλόχαρης 22, Χώρα Τήνου
Τηλ.: 22830 23289

Είναι το μοναδικό γάλα ημέρας που κυκλοφορεί στην Τήνο. Το πρωί αρμέγεται από τις τηνιακές αγελάδες, συλλέγεται πολύ γρήγορα, και μόλις φθάσει στο τυροκομείο αμέσως παστεριώνεται, εμφιαλώνεται σε χάρτινη υγιεινή συσκευασία του ενός λίτρου, και διανέμεται στα καταστήματα του νησιού. Έτσι σε 3 ώρες από την άμελξή του βρίσκεται ολόφρεσκο στο ποτήρι μας. Η λιποπεριεκτικότητά του είναι 3,6% και διατίθεται μόνο στην Τήνο.

Ένα προϊόν παραγωγής του Τυροκομείου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα που συλλέγεται καθημερινά. Σε 3 ώρες, από την αγελάδα στο ποτήρι σας! Πιο φρέσκο δεν γίνεται

Φρέσκο Γάλα: Το πολύτιμο τρόφιμο.

Το γάλα είναι μια πολύ πλούσια, υψηλής θρεπτικής αξίας τροφή, που έχουμε ανάγκη από πολύ μικροί, για να κτίσουμε και να διατηρήσουμε ένα γερό οργανισμό.

Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, βιταμίνες και φώσφορο, σε ποσότητες και αναλογίες που δεν βρίσκουμε σε καμιά άλλη τροφή.

Από την άμελξη του γάλακτος από το ζώο (στην περίπτωση μας από την αγελάδα), ακολουθούν κάποια απαραίτητα στάδια. Ένα από αυτά είναι η θερμική επεξεργασία του (= παστερίωση) ώστε να εξοντωθούν οι διάφοροι μικροοργανισμοί.

Η  παστερίωση του φρέσκου γάλακτος, γίνεται σε θερμοκρασία 72  έως 73 βαθμών κελσίου, έτσι ώστε να είναι απολύτως ασφαλές και να κρατά αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά και την φυσική του γεύση.

Αντίθετα τα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, όπως είναι το ΓΑΛΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗΣ, το ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΟ (U.H.T.) και το ΕΒΑΠΟΡΕ,  θερμαίνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, πάνω από 100 βαθμούς  Κελσίου και έως 145 !!! για μικρή ή μεγάλη χρονική διάρκεια, ώστε να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και εκτός ψυγείου. Χάνουν όμως έτσι τα περισσότερα από τα  πολύτιμα    θρεπτικά συστατικά τους.

Ειδικότερα  στα γάλατα ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ καταστρέφονται σε ποσοστό έως και 50%.οι βιταμίνες του γάλακτος C, B1, B12 και φολικό οξύ που είναι στοιχεία ιδιαίτερα ευαίσθητα στην υψηλή θερμοκρασία,

Στο γάλα που έχει θερμανθεί πάνω από τους 100 βαθμούς Κελσίου , το 50% του ασβεστίου του μετατρέπεται σε αδιάλυτη μορφή που είναι μη απορροφήσιμη !!! Τέτοιο γάλα λοιπόν δεν αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου για παιδιά, εγκύους και γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Η υψηλή θέρμανση του γάλακτος επηρεάζει και αλλοιώνει και την γεύση του, ακόμα και το χρώμα του. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές στην μορφή του λίπους, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών του….»