Η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει μπει για τα καλά στον χάρτη με τους φημισμένους αναρριχητικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται στο ότι διαθέτει όλα τα είδη της αναρρίχησης, όπως αναρρίχηση με σχοινιά είτε σε μονές σχοινιές είτε σε πολλαπλές σχοινιές καθώς και το bouldering. Η ιδιαιτερότητα της βέβαια είναι ότι τόσο η αναρρίχηση σε σχοινιά αλλά και το bouldering γίνεται σε γρανίτη, κάτι το οποίο δεν συναντάται συχνά σε άλλες περιοχές.Η αναρρίχηση με σχοινιά γίνεται στο οργανωμένο πεδίο που διαθέτει η Τήνος στο Εξώμβουργο από το 2007 όπου διαθέτει 9 τομείς με 90 διαδρομές μίας σχοινιάς (περίπου 30μέτρα) ενώ κάθε χρόνο από ντόπιους αναρριχητές δημιουργούνται διαδρομές πολλαπλών σχοινιών όπου φτάνουν μέχρι και τα 90-100μέτρα. Το καλοκαίρι δημιουργήθηκε ο 10ος τομέας, ο οποίος είναι ένας παιδικός τομέας κατάλληλος για ηλικίες από 6-12 χρονών, ιδανικός για να γνωρίσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία το άθλημα της αναρρίχησης, το οποίο αποτελεί πλέον και ολυμπιακό άθλημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εξώμβουργο μέσω την αναρρίχησης, των πεζοπορικών διαδρομών που το διασχίζουν, αλλά και των επισκεπτών στα ερείπια του κάστρου αποτελεί ένα διαδραστικό βουνό πολλαπλών χρήσεων στο οποίο κτυπάει η καρδιά των δραστηριοτήτων στην φύση του νησιού μας.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναρριχητικό πεδίο: www.exomvourgo.com).

Οσον αφορά το bouldering, είναι αναρρίχηση που γίνεται σε χαμηλούς βράχους, χωρίς την χρήση σχοινιών παρά μόνο με αναρριχητικά παπούτσια και ένα στρώμα προστασίας πτώσης(crashpad). Πεδία bouldering υπάρχουν διάσπαρτα που ξεκινάνε από την Κακιά Σκάλα, το οροπέδιο της Βωλάξ και καταλήγουν στην παραλία της Λειβάδας με το περίφημο πεδίο το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω από την θάλασσα. Η δημιουργία των πρώτων διαδρομών bouldering ξεκίνησαν το 2004 από ξένους αναρριχητές όπου δημιούργησαν γύρω στις 500 διαδρομές ενώ μέχρι σήμερα τόσο από ντόπιους αναρριχητές όσο και από Έλληνες αναρριχητές εκτός Τήνου που επισκέπτονται συχνά το νησί μας για την δημιουργία νέων διαδρομών, έχουμε φτάσει γύρω στις 800 διαδρομές.

Η προώθηση της αναρρίχησης στην Τήνο που γίνεται από διάφορους φορείς όπως την ομάδα “Climb Exomvourgo”, την εταιρεία “Tinos Outdoor Actvities”, τον Δήμο κ.α έχει καταφέρει να αυξήσει τον αναρριχητικό τουρισμό. Το αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελεί ένα είδος τουρισμού που αναπτύσσεται όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο αλλά όλο το χρόνο. Συγκεκριμένα τους καλοκαιρινούς μήνες η αναρρίχηση προσελκύει τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας για τις διακοπές τους και θέλουν να δοκιμάσουν αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία (κυρίως αρχάριοι), ενώ τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου προσελκύει έμπειρους αναρριχητές που έρχονται επί τούτου για το bouldering, αφού οι καλύτερες εποχές είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη αλλά ακόμα και ο χειμώνας.

Φέτος το καλοκαίρι,μέσα σε 1,5 μήνα, επισκέφθηκαν τα πεδία αναρρίχησης της Τήνου δεκάδες αναρριχητές (100-150 άτομα), περισσότεροι απο κάθε άλλη χρονιά δηλώνοντας μια αυξητική τάση, ενώ κατά την διάρκεια του χρόνου ειναι πολύ περισσότεροι.

Για το 2022 υπάρχει το ενδιαφέρον από 2 ξένους αναρριχητές, σε συνεργασία με την εταιρεία Tinos Outdoor Activities, να έρθουν στο νησί μας για 4 μήνες και να ανοίξουν καινούριες διαδρομές bouldering. Αυτό σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη των πεδίων, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και συνεπώς αύξηση του αναρριχητικού τουρισμού.