Η Αναστασία Ψάλτη για την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου

Αρχική Εισήγηση της Αναστασιας Ψάλτη στη Συνεδρίαση 18/1/2024 και εισήγηση στο 19ο Θέμα: Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Τήνου ως νέου τακτικού μέλους στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη.
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Κε Πρόεδρε, κε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, καλησπέρα σας.

Μετά από την αρχική εισήγηση του κ Δημάρχου αναγκάζομαι να τροποποιήσω τη δική μου, προφανώς το θέμα του Βιολογικού που αναλύθηκε απο τον κ Δήμαρχο αποτελεί κομβικό θέμα για το νησί μας και τους κατοίκους του και χρήζει ειδικής ανάλυσης. Αντιλαμβάνομαι τη διάθεσή του να μας ενημερώσει για την ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τη σημερινή κατάσταση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε. Επίσης άκουσα με προσοχή ποιες είναι οι κινήσεις που έγιναν στο παρελθόν αλλά και τις πρώτες ενέργειες που γίνονται από τη δημοτική αρχή σήμερα, για να μπορέσει να βρει τη λύση στο εν λόγω πρόβλημα που ταλαιπωρει το νησί μας.

Πρέπει, παρόλα ταύτα να πω ότι είμαι προβληματισμένη, και αυτό γιατί στην τελευταία συνεδρίαση που παρακολούθησα ως πολίτης-δημότης άκουσα τον κ Δήμαρχο να αναφέρει ότι πραγματοποίησε συνάντηση με την εταιρία που διαχειρίζεται σήμερα το Βιολογικό, μάλιστα βγήκαν και δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες σε αυτόν τον χώρο με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, και έγινε και δήλωση ότι βρέθηκε λύση, σύμφωνα με την οποία, απλώς θα απομακρυνθεί η λυμματολάσπη, και αφού προστεθούν και τα απαραίτητα χημικά για την συντήρηση του εξοπλισμού και επεξεργασία των λυμάτων, θα λειτουργήσει κανονικά ο Βιολογικός.

Λάβαμε λοιπόν ενημέρωση βιαστική για κάτι που δεν ισχύει όπως φαίνεται σήμερα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμηθούμε οτι, η δική μου πρόβλεψη μετά από τη μελέτη που είχα κάνει κατά την προεκλογική περίοδο ήταν ότι η επίλυση του προβλήματος δεν είναι εύκολη και χρήζει πολύ ειδικών κινήσεων, όπως φυσικά ανάλογων ειδικών κινήσεων χρήζει και η επίλυση των προβλημάτων των αδειοδοτήσεων του βιολογικού, σε περιβαλλοντικό αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο .
Θέλω να επισημάνω, με αφορμή το τεράστιο θέμα με το Βιολογικό, ότι τα μεγάλα προβλήματα του τόπου είναι σημαντικό να επιλύονται διαπαραταξιακά, οπότε αυτό που προτείνω είναι να υπάρχει συμμετοχή όσων έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην επίλυση, αν φυσικά έχουν την επαγγελματική επάρκεια να το κάνουν. Και γι αυτό αναφέρω ξανά ότι είμαι στη διάθεσή σας να συμβάλω επιστημονικά και να βοηθήσω να βρούμε την βέλτιστη λύση τόσο για το πρόβλημα του Βιολογικού όσο και άλλων μεγάλων προβλημάτων.

Κε Δήμαρχε, σε σχέση με το θέμα των Υπολογιστών του γραφείου Δημάρχου που αναφέρατε, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένη και θα ζητήσω περισσότερα στοιχεία. Θα σας παρακαλούσα να παραλάβω όσα υπάρχουν διαθέσιμα.

Τέλος, με αφορμή το 15ο θέμα: Παραλαβή υπηρεσίας Προμήθεια Αφαλάτωσης, της παρούσας συνεδρίασης, θέλω να συζητήσουμε ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα για το νησί μας.
Η προμήθεια μιας αφαλάτωσης δείχνει μονόδρομος για όποιον βλέπει το θέμα επιφανειακά, και για να πω την αλήθεια ίσως και να είναι μοναδική πρόταση για φέτος.
Παραταύτα το πρόβλημα της παραγωγής νερού θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά με τη δημιουργία ενός εργοστασίου αφαλάτωσης, λύση μόνιμη και αποτελεσματική.
Θα επαναλάβω επίσης, οτι δηλαδή τα μεγάλα προβλήματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε διαπαραταξιακά κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει μια ωφέλιμη για όλους και ομαλή επίλυση των προβλημάτων, και κοινά αποδεκτή ώστε η διοίκηση να έχει συνέχεια.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να θίξω το εξής πρόβλημα: Το θέμα της προστασίας των δημόσιων πηγών και γεωτρήσεων του Δήμου Τήνου από την ανεξέλεγκτη διάνοιξη παράνομων και “νόμιμων” γεωτρήσεων, σε ελάχιστη απόσταση από αυτές, και με μη ελεγχόμενο βάθος, με αποτέλεσμα την ολική καταστροφή – υφαλμύρωση και μικροβιακή μόλυνση των πρώτων.
Ο Δήμος έχει την πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει πάνω στο νησί μας.
Αυτά που ακούγονται από επίσημα χείλη,ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά πχ της Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ισχύουν.
Προτείνω λοιπόν την επαναφορά των ζωνών προστασίας των πηγών και των γεωτρήσεων του Δήμου, σε όλη την έκταση του νησιού, και καταθέτω για τα πρακτικά, τις σχετικές κανονιστικές προστασίας, που διατηρώ στο αρχείο μου, για πλήρη ενημέρωση του ΔΣ.
Προτείνω επίσης την πλήρη απαγόρευση των γεωτρήσεων για όσο δεν υπάρχουν κανονιστικές προστασίας, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για όσα χρόνια απαιτούνται, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση πλήρως για την πόλη και των οικισμούς μας, με εξαίρεση εκείνων που αφορούν σε αγρότες και την κατασκευή γεωτρήσεων για λογαριασμό του Δήμου.
Παρακαλώ το θέμα να τεθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση σήμερα ή διαφορετικά θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση.
Είναι εγκληματική πράξη η αναστολή ή ακόμα και η κατάργηση των κανονιστικών προστασίας σε μια περίοδο κλιματικής κρίσης, οπως και το να αποφασίζει ένας υπάλληλος μιας υπηρεσίας, χωρίς σχέδιο, για την τύχη ενός νησιού.
Ας κάνουμε το καθήκον μας τώρα, το 2024, ως Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου, πριν να είναι αργά.
Σας ευχαριστώ.

Ακολουθει η Εισήγηση της Αναστασίας Ψάλτη στο 19ο Θέμα: Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δήμου Τήνου ως νέου τακτικού μέλους στο Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη.
Εισηγητής: κ. Δήμαρχος

Η συνεργασία με την εν λόγω ιδιωτική εταιρία επιβάλει στο Δήμο Τήνου σε βάθος χρόνου, με οικονομική μάλιστα συνδρομή 3000€ ανα έτος, να συνεργάζεται για την ανάθεση μελετών και προμηθειών χωρίς διαγωνισμούς, με απευθειας αναθέσεις, χωρίς να ελέγχει την επαγγελματική επάρκεια ή την εμπειρία των μηχανικών της με την εν λόγω εταιρία.
Αντί αυτού θα μπορούσε να διερευνήσει ο Δήμος Τήνου τη συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ που προσφέρει μεγαλύτερα εχέγγυα άριστης συνεργασίας λόγω μακρόχρονης εμπειρίας και τεχνολογικής αρτιότητας και νομιμότητας στις αναθέσεις των προμηθειών που θα προκύψουν από τη συνεργασία. Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1985, λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, διοικείται από ενδεκαμελές αιρετό Διοικητικό Συμβούλιο και έχει μετόχους:
1.φορείς της Αυτοδιοίκησης,(Κ.Ε.Δ.Ε, ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ – ποσοστό 55%), 2.το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ-ποσοστό34%) και 3. φορείς του Κοινωνικού τομέα.( ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ,ΠΑΣΕΓΕΣκλπ. – ποσοστό11%)
Έχει σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και τους φορείς τους, καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και του Κοινωνικού τομέα σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης. Επιπλέον, και για την επίτευξη του σκοπού της, συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό Δικτύων και συνεργασιών.
Τέλος, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός και επιστημονικός σύμβουλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, καθώς και φορέων της Κεντρικής Διοίκησης σε θέματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Τοπική Ανάπτυξη.
Αντιθέτως η ΔΕΠΑΝ Α.Ε είναι Ιδιωτική Εταιρεία, ιδρύθηκε το 2015, δεν είναι γνωστη η επαγγελματική της επάρκεια και δρά με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για τους λόγους αυτούς Καταψηφίζω την υπογραφή αυτης της σύμβασης.

Σας ευχαριστώ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter