Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στη Μεγαλόχαρη Τήνου

Με κατάνυξη αλλά και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας στην Ιερά Νήσο Τήνο.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Πλήθη προσκυνητών από όλη την Ελλάδα προσήλθαν να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό αλλά και την Ιερά Εικόνα της Μεγαλόχαρης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με τη συμμετοχή των Ιερέων και των Διακόνων, καθώς και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Μουρτζανού, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο τονίζοντας ότι η εορτή της Υψώσεως του Ζωοποιού Σταυρού αποτελεί για τους χριστιανούς μία ευκαιρία να ξαναδούμε την ιστορία του κόσμου και της αγάπης του Θεού γι’ αυτόν και για μας.

Ανήμερα της εορτής, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, επικεφαλής μεγάλου ομίλου προσκυνητών από την Ιερά του Μητρόπολη.

Στο κήρυγμα του ο κ. Ιερώνυμος, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεο για τα φιλάδελφα αισθήματα αγάπης προς το πρόσωπό του και την κυριαρχική του άδεια, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Φανερό για την πρόφρονα φιλοξενία, τους Ιερείς και τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, αναφέρθηκε στο γεγονός της ευρέσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού παίρνοντας αφορμή από το ότι οι ειδωλολάτρες στο σημείο εκείνο είχαν ανεγείρει ναό προς τιμή της Αφροδίτης, τόνισε πώς αντιστρατεύονται τα σαρκικά παραπτώματα την υγιά πνευματική ζωή, αλλά και πόσοι εξαιτίας της ηθικής της Εκκλησίας την πολεμούν μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τα πάθη τους.

Συμμετείχαν, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Πανιέρου Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Στους προσκυνητές διενεμήθη ο ευλογημένος βασιλικός, ενώ η ευλογία της Παναγίας ήταν διάκριτη στον κόσμο.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter