Η επάνοδος της Μεγαλόχαρης από την Ι.Μ. Κεχροβουνίου στην Ευαγγελίστρια

Μετά τον Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ναό της Αγίας Πελαγίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου και μετά την μετακομιδή της αγίας Εικόνος στα κελιά των σωματικώς ασθενών και αδυνάτων μοναζουσών δια χειρών του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Αρχιμανδρίτου Επιφανίου Αρβανίτη, αμέτρητον πλήθος προσκυνητών συνόδευσαν την αγία Εικόνα προς την πόλη της Τήνου όπου έγινε λαμπρή υποδοχή στον Ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και σχηματίστηκε λαμπρή λιτανευτική πομπή με κάθε εκκλησιαστική τάξη και εν συνεχεία επί της μαρμαρίνης εξέδρας της επιλεγομένης «Παντανάσσης», αφού εξετοξεύθη πλήθος πυροτεχνημάτων, προσφορά Τηνίου συντοπίτη επιχειρηματία, με τα μέτρα ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα να είναι υποδειγματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής και μετά τη δέηση που ανέπεμψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας ο οποίος και προέστη της λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β’ εξεφώνησε κατά το έθος τον πανηγυρικό της ημέρας όπου και μεταξύ άλλων είπε: «…τον χρόνο και της επετείους σηματοδοτούν οι άνθρωποι.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η Οσία Πελαγία με την ενάρετη ζωή της σηματοδότησε και νοηματοδότησε το 1822 και απόψε εσείς, οι χιλιάδες προσκυνητές νοηματοδοτείτε και σηματοδοτείτε την επέτειο των 200 ετών από του οράματος με την πίστη σας και την ευλάβειά σας και την πνευματική δίψα που έχετε αναζητώντας ελπίδα, αισιοδοξία και δύναμη στο ιερό Εικόνισμα της Μεγαλόχαρης Μητέρας μας, της Οικουμενικής Μητέρας, η οποία απόψε μας αγκαλιάζει όλους με το βλέμμα της και δεν είναι εγκλωβισμένη μέσα στην εικόνα της αλλά είναι ανάμεσά μας, κυκλοφορεί δίνοντάς μας ευλογία και δύναμη».

Ευχαρίστησε τους προσκυνητές, τους Αρχιερείς, τους Ιερείς και Διακόνους, τους τα πρώτα φέροντες και συμμετασχόντες ως εχθές καθώς και το πρωί και ευχήθηκε η Παναγία να σκεπάζει και να ευλογεί την πατρίδα μας και τα νησιά μας και ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την αυτοθυσία με την οποία όλα τα πληρώματα και τα σκάφη του Λιμενικού τα τελευταία χρόνια φυλάσσουν με ηρωισμό τα θαλάσσια όρια της πατρίδος μας.

Εν συνεχεία εψάλλη, κατά προτροπήν του από όλους «Τη Υπερμάχω» και η αγία Εικόνα λιτανευτικώς επανήλθε στον Πανίερο Ναό όπου και ενεθρονίσθη στο προσκυνητάριόν της.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter