Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Η Έπαρχος Τήνου για το Σφαγείο

Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου

Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση συμπολίτη μας, που εκτός των άλλων περιείχε και κριτική σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων συντήρησης του σφαγείου της Τήνου, εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, θέλω να παραθέσω ένα χρονολόγιο και μια σειρά δεδομένων προκειμένου να έχει ο καθένας άποψη επί του θέματος.

Στις 2 Απριλίου του 2021 είχε επισκεφτεί την Τήνο ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζανετίδης και πήγαμε μαζί στο Σφαγείο όπου τόσο οι υπάλληλοι όσο και ο πρόεδρος της επιχείρησης ο κ. Φίλιππος Οριάνος μας ανέλυσαν τα προβλήματα που υπήρχαν και ζήτησαν τη συνδρομή της Περιφέρειας. Ο κ. Ζαννετίδης προέτρεψε τον Πρόεδρο να στείλει ο Δήμαρχος επιστολή στον Περιφερειάρχη και να ζητά τη συνδρομή του και μάλιστα ανέφερε τις πρόσφατες αντίστοιχες ενέργειες που είχαν γίνει για το σφαγείο της Πάρου.

Το αίτημα ήρθε μετά από 6 μήνες και συγκεκριμένα στις 18 Οκτωβρίου 2021 στάλθηκε η επιστολή για σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης και στις 8 Νοεμβρίου 2021 νέο αίτημα με τεχνική περιγραφή του αντικειμένου. Άμεσα, μιας και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν σε αναμονή και μάλιστα στην πρώτη, επόμενη της πρώτης επιστολής, Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που έγινε στις 29 Οκτωβρίου 2021 αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Τήνου ύψους 65.000,00 ευρώ.

Για άλλη μια φορά ίσως πρέπει να αναλύσω τι είναι η Προγραμματική Σύμβαση και πως λειτουργεί πρακτικά. Υπάρχει ο φορέας του έργου που μελετά, επιβλέπει και γενικά έχει όλη την ευθύνη της υλοποίησής του, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Τήνου και ο φορέας (στην προκειμένη περίπτωση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) που καλύπτει το κόστος που έχει προϋπολογιστεί, σύμφωνα με τις μελέτες και προκύπτει από τα τιμολόγια που του προσκομίζονται για πληρωμή.

Δεν χρειάζονται λοιπόν ειδικές λογιστικές γνώσεις για να καταλάβει ο κάθε καλοπροαίρετος ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση όπως αυτές που γίνονται από τα Υπουργεία και μπαίνουν στο Ταμείο του Δήμου ή του κάθε φορέα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάλυψη παραστατικών που θα πρέπει να προσκομιστούν στην Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως αναλυτικά συμφωνήθηκε στην Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε, η οποία σημειωτέον είχε ένα χρονικό ορίζοντα 12 μηνών που έληγε στις 15-12-2022. Ο ορισμός των μελών για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (απαραίτητος για την εκτέλεση της σύμβασης) από το Δήμο Τήνου καθυστέρησε ακόμα 7 μήνες, τα οποία μέλη τελικά ορίστηκαν με την με Α.Π. 8484/11-7-2022 Απόφαση Δημάρχου Τήνου.

Στην ουσία της σύμβασης τώρα, ο Δήμος Τήνου λοιπόν επέλεξε να στείλει στην Περιφέρεια μια μελέτη που αφορούσε προμήθεια εξοπλισμού για το Σφαγείο το κόστος της οποίας ανέρχονταν στο ποσό των 64.885,48€. Η πρώτη σύμβαση για την εκτέλεση της προμήθειας μεταξύ του Δήμου Τήνου και του αναδόχου υπεγράφη στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 (συνολικά 9 μήνες μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης) και η 2η προμήθεια στις 24 Οκτωβρίου 2022. Με αυτές τις συνθήκες και βλέποντας ότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το αντικείμενο της προγραμματικής (παραλαβή προμήθειας και υποβολή παραστατικών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για εκταμίευση των χρημάτων) στάλθηκε από το Δήμο Τήνου την 1η Νοεμβρίου 2022 αίτημα παράτασης της προθεσμίας υλοποίησης του έργου το οποίο αίτημα εγκρίθηκε στη Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 30/11/2022 με χρονική παράταση για έξι (6) ακόμα μήνες.

Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι η Περιφέρεια δεν έχει κάποια ευθύνη αν ο Δήμος καθυστέρησε στην υλοποίηση του αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης και δεν μπόρεσε εγκαίρως να υποβάλλει τα παραστατικά για την εξόφληση των αναδόχων.

Καλό είναι λοιπόν πριν κάποιος εκφέρει άποψη να φροντίζει να έχει πλήρη και σαφή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς γιατί μπορεί στην προσπάθειά του αυτή να προσκρούσει στην αυταπόδεικτη και με έγγραφα τεκμηριωμένη αντικειμενική αλήθεια του θέματος. Η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου αλλά και όλων των υπηρεσιών θα πρέπει να είναι ο στόχος μας σε αυτό το νησί. Όπου διαπιστώνονται προβλήματα θα πρέπει να επισημαίνονται και να διορθώνονται για το καλό όλων. Οι παρωπίδες δεν ωφελούν, το αντίθετο μάλιστα, οδηγούν στη δημιουργία χειροκροτητών και όχι σκεπτόμενων πολιτών.

Καλή συνέχεια λοιπόν σε αυτούς που επέλεξαν το μοναχικό δρόμο της στείρας αντιπαράθεσης, να προσέξουν όμως γιατί αυτό το παιχνίδι εμείς έχουμε μάθει να το παίζουμε με στρατηγική και τα χειρότερα για αυτούς είναι τα αυτογκόλ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -