Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς στην Τήνο

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Με τη μεγαλοπρέπεια που επιβάλλει αυτή η μακραίωνη παράδοση εορτάστηκε η Πανήγυρη της Αγίας Δωρεάς και η λιτάνευση αυτής στους δρόμους της Πόλεως της Τήνου χθες Κυριακή 26 Ιουνίου 2022.

Ως Αγία Δωρεά ονομάζουμε τη μεγάλη εορτή της Καθολικής Εκκλησίας που  τιμά το μεγάλο δώρο που έκανε ο Κύριος μας Ιησούς  Χριστός στην Εκκλησία του, δηλαδή την μετουσίωση του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Κυρίου κατά τη τέλεση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Κατά την εορτή της Αγίας Δωρεάς η οποία τελείται την Κυριακή μετά την πανήγυρη της Αγίας Τριάδος, τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία  όπου  στο τέλος αυτής εκτίθεται  ο «Θείος Άρτος» προκειμένου να τον προσκυνήσουν οι πιστοί και με μεγαλοπρεπή πομπή, τον λιτανεύουν στους πέριξ του Ναού δρόμους της πόλης όπου και αναπέμπονται ύμνοι προς τον Κύριο.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 εορτάστηκε η Παντηνιακή εορτή της Αγίας Δωρεάς στην ενορία του Αγίου Νικολάου πόλεως Τήνου. Το απόγευμα  προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία όπου συμμετείχε σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος του νησιού, οι μοναχοί και οι μοναχές του Ενσαρκωμένου Λόγου των κοινοτήτων της Τήνου αλλά και οι ιεροσπουδαστές και οι μοναχές του Ενσαρκωμένου Λόγου με τους καθηγητές τους όπου έχουν έρθει στο νησί μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για να μάθουν την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Στην πανήγυρη παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου Τήνου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σέττας.

Τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Φόρτωμας, η Έπαρχος Τήνου κ. Δεληγιάννη, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος, Δημοτικοί και τοπικοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τήνου εκπρόσωποι φορέων του νησιού, Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Τήνου και πλήθος κόσμου.

Κατά την εορτή  όλα έγιναν με την πρέπουσα τάξη και μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε αυτή την εορτή. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και με πλήρη τάξη πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση στους δρόμους της πόλης με κατεύθυνση τον Ναό του Αγίου Αντωνίου στην Παλλάδα όπου μετά από την ομιλία του Σεβασμιότατου και ολιγόλεπτη προσευχή δόθηκε η ευλογία στους παρευρισκομένους.

Τη μεγαλειώδης πομπή συνόδευε, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, πίσω τους τα παιδιά που ήταν ντυμένα στα λευκά και έραιναν με λουλούδια την πομπή, ακολουθούσαν οι ιεροσπουδαστές και οι μοναχές, οι ιερείς, ο Σεβασμιότατος με το Σώμα του Κυρίου, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.

Με την άφιξη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου ο Σεβασμιότατος εναπόθεσε την Πυξίδα πάνω στο Ιερό Βήμα που είχε φτιαχτεί για αυτή την περίσταση και η έψαλε δέηση ενώ έγινε ολιγόλεπτη προσκύνηση στο Αγιότατο Μυστήριο και απεύθυνε  μήνυμα αγάπης στους πιστούς. Άνδρες του Λιμεναρχείου Τήνου είχαν φροντίσει καθ’ όλην την διάρκεια της Λιτανείας την τάξη στον παραλιακό δρόμο.

Κατόπιν της ομιλίας και μετά από ολιγόλεπτη προσευχή, δόθηκε η ευλογία σε όλους τους παρευρισκόμενους όπου και ολοκληρώθηκε η εορτή.

Δ. Μάριος Φ.

www.kantam.gr

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -