Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Η μικρή 5η Biennale στον Μουντάδο 21/7 – 20/8/2023

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Η τύχη θεά της σύμπτωσης, του απρόβλεπτου και του απροσδόκητου έφερε κοντά δύο ταλαντούχους ανθρώπους τη Mireille, εικαστικό, γλύπτρια και επιμελήτρια τέχνης στις Βρυξέλλες και στην Τήνο και τον Phillipe αρχιτέκτονα, σκηνογράφο, επικεφαλής των ανασκαφών της Δήλου από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Το Μουντάδο, ένα μικρό – άγνωστο στους μη Τηνιακούς– χωριό του νησιού, που αγαπήθηκε  και από τους δύο και έγινε ο κοινός τόπος τους και το ορμητήριο των ονείρων και των αναζητήσεων τους. 

Με τη συμβολή του ρέκτη προέδρου του χωριού, αλλά και πολλών Μουνταδιανών μετοίκων –επί το πλείστον– πραγματοποιήθηκε εν έτει 2015 η πρώτη μικρή Biennale του Μουντάδου.  

Ένα δρώμενο που αγαπήθηκε από τους ντόπιους και έγινε πράξη, όχι χωρίς κόπο και σκληρή δουλειά μηνών! Ούτε ο κορωνοίος δεν κατάφερε να ακυρώσει την εμπνευσμένη αυτή εκδήλωση που έγινε ήδη θεσμός!

Θυμάμαι την απορία στα πρόσωπα των γηραιοτέρων κατοίκων του  χωριού και του νησιού γενικότερα, για τα «ακαταλαβίστικα» αυτά πράγματα που συνέβαιναν στο χωριό τους˙ στο ερημητήριο τους  ίσως; Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι του χρόνου!

Η περιέργεια και η άγνοια έγιναν συνήθεια και έγνοια, τόσο που τώρα  όλοι ρωτούν πότε θάρθουν οι ξένοι καλλιτέχνες στο χωριό να δώσουν ζωή! Και επ’ ευκαιρία να ασβεστώσουμε και να ομορφύνουμε τα αυλίδακια μας, τα ανώγεια μας και τα κατώγια μας, τις αποθήκες και τις ξινάρες μας, τα εκκλησούδια και τις μικρές σπηλιές με τα «κονίσματα», τις τοξοτές καμάρες και τα άπειρα σκαλοπάτια, τις παλιές φουγιούδες ακόμα και τις πέτρες στις παραγγεριές!

Οι γκαζοτενεκέδες –απομεινάρια– του παλιού μπακάλικου του χωριού, βάφτηκαν σε ζωηρά χρώματα για να φιλοξενήσουν με τη σειρά τους, όχι τα κλασσικά τυρί-λάδι, αλλά λουλούδια και μυρωδικά.

Και αφήνω τελευταίο το καλλίτερο! Ανακαινίστηκε ο πανέμορφος παλιός φούρνος της «Ροζίνας» και εγκαινιάστηκε με επιτυχία.

Τα γαλάζια αγαπημένα βελάκια με επιμέλεια σχεδιάστηκαν στα σοκάκια και μας οδήγησαν στις 11 (έντεκα) διαφορετικές περιοχές, σηματοδοτημένες από το 1 μέχρι και το 11, που εκτίθενται τα έργα των 11 καλλιτεχνών –όπου γης– κάποια σε ειδικές προθήκες. Όλα νοικοκυρεμένα, με τάξη και σεβασμό στη φύση, στο χωριό και τους κατοίκους του.

Ιδιαίτερη μνεία στον οργανωτικό νου του όλου εγχειρήματος, τον αγαπητό φίλο Ηλία Σιγάλα, πρώην πρόεδρο των απανταχού Μουνταδιανών, που για άλλη μία φορά υπερέβη εαυτόν.

Σημείωση: την εκτίμηση και κριτική των έργων από τους ειδήμονες.

Λέλα Σωτηροπούλου

Ιατρός

Τριαντάρος, Τήνος

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img