Η Τήνος μπαίνει στην κυκλική οικονομία

Η Τήνος βρίσκεται στα νησιά που μπαίνουν στην «κυκλική οικονομία» μαζί με άλλα τέσσερα (4) νησιά. Πρόκειται για το έργο Life – ΙΡ Cei – Greece «Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα» . Η Τήνο θα βρίσκεται μαζί με άλλα τέσσερα νησιά, την Αλόννησο, την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη και την Πάρο. Τα νησιά επελέγησαν λόγω των αυξημένων αναγκών διαχείρισης αποβλήτων, ειδικά κατά τις τουριστικές περιόδους του έτους.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μάλιστα, προ ημερών, στελέχη του δικτύου αειφόρων νησιών «Δάφνη», το οποίο έχει ως στόχο  την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο, είχαν επαφές με εκπροσώπους των δημοτικών αρχών στα πέντε νησιά, εστιάζοντας σε ζητήματα διαχείρισης αποβλήτων και εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με τοπικούς φορείς. Ο  αρχικός στόχος είναι η συλλογή δεδομένων και η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης καθώς και η ενημέρωση και ανάδειξη καλών πρακτικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου, στα πέντε νησιά – πιλότους θα αναπτυχθούν ολοκληρωμένα σχέδια δράσεων.  Και αυτές, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE-IP CEI-GREECE θα …ξεδιπλωθούν έως το 2027 και αναμένεται ότι θα αποτελέσουν πιλότο για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ο προϋπολογισμός  του έργου είναι 15,93 εκατ. ευρώ, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (60%), το Πράσινο Ταμείο και ίδιους πόρους των συνολικά 18 εταίρων που συμμετέχουν σε αυτό. Για την εφαρμογή των δράσεων, με συντονιστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εκτός από τα νησιά έχουν επιλεγεί οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, δηλαδή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η ορεινή Ναυπακτία και ένας περιφερειακός φορέας διαχείρισης αποβλήτων που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ).

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, ανάκτηση  και κομποστοποίηση. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο, ώστε οι δημοτικές αρχές να  προχωρήσουν στην προκήρυξη των προβλεπόμενων, διαγωνιστικών διαδικασιών για την προμήθεια εξοπλισμού διαχείρισης αποβλήτων. Για τις υποδομές, για τις οποίες οι δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα, οι απαραίτητες συνεννοήσεις θα γίνουν με τους περιφερειακούς φορείς που είναι αρμόδιοι για τη διαχείριση αποβλήτων.

Για τις δύο πόλεις, δηλαδή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προωθείται η λειτουργία  Ολοκληρωμένων Πράσινων Σημείων ως κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών, όπως επίπλων, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ρούχων, παιχνιδιών, βιβλίων κλπ. Θα δημιουργηθεί και ένα δίκτυο Διαχείρισης Επικίνδυνων Οικιακών Αποβλήτων σε 12 Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας και σε 7 περιοχές του Δήμου Αθηναίων.

Το  έργο LIFE-IP CEI-Greece αποσκοπεί να συμβάλει καθοριστικά στην εφαρμογή του  Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία, με έμφαση στην προώθηση πρακτικών  για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων και κυρίως τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους.

Πένη Χαλάτση
www.insider.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter