Η Τήνος επηρεάζεται από τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες δεν θα φέρουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία τάξη. Αυτό είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας κάνοντας τις ανακοινώσεις για το τι πρόκειται να αλλάξει από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ του χρόνου θα πληρωθεί σε περισσότερες από έξι δόσεις αλλά δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη ακόμη κι αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. 

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών φέρνει 13.808 νέες ζώνες. Οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν κυρίως στις περιοχές που θεωρούνται “τουριστικά φιλέτα” αλλά και σε περιοχές των νοτίων προαστίων με έντονη οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι πχ το Ελληνικό.

«Οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, δεν θα σημάνουν αυτομάτως αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι «έτσι δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη και τους ιδιοκτήτες ακινήτων» αλλά «θα επιβαρυνθούν κατοικίες σε περιοχές της χώρας, όπου υποφορολογούνταν».

Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, η κάλυψη του πληθυσμού διευρύνεται από το 85% στο 98%. 

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ειδική αναφορά στη Μύκονο, όταν αναφέρθηκε σε περιοχές που υποφορολογούνταν, τονίζοντας πως εκεί υπάρχει ζώνη όπου η υποκειμενική αξία αυξάνεται πάνω από 200%. Και ενώ στα τουριστικά φιλέτα και τις περιοχές με αγοραστικό ενδιαφέρον και έντονη οικοδομική δραστηριότητα οι αντικειμενικές θα αυξηθούν, σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια και τα ηπειρωτικά, θα μειωθούν. 

Περιοχές που, σύμφωνα με πληροφορίες, εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και άρα οι τιμές και τα κόστη της Εφορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστούν είναι:

■ Αττική: οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά.
■ Αίγινα: η Πέρδικα και η Σουβάλα
■ Αιγαίο: εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο
■ Αχαΐα: Διακοπτό, Αιγείρα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.
■ Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία
■ Νομός Θεσσαλονίκης: ο Λαγκαδάς
■ Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως την παραλία Διονύσου κ.ά.
■ Νομός Τρικάλων: Περτούλι, Ελάτη, Καστράκι, Φαρκαδώνα
■ Αρτα: Τζουμέρκα, Κομμένο, Κομπότι
■ Ζάκυνθος: Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός
■ Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης
■ Κέρκυρα: Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη
■ Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αλλαγή της Τιμής Ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας – κλιμάκιο.

Για παράδειγμα:
■ Για Τιμή Ζώνης από 751 ευρώ έως 1.050 ευρώ επιβάλλεται φόρος 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου.
■ Για Τιμή Ζώνης από 1.501 έως και 2.000 ευρώ ισχύει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό.
■ Για Τιμή Ζώνης 2.001-2.500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 6 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επιπλέον, με βάση τις νέες αντικειμενικές θα ξεκινήσει και μια άσκηση προσαρμογής τους στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Στόχος είναι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ίδια και να μην αλλάξει (2,25 δισ. ευρώ τον χρόνο). Αρα, όπου οι Τιμές Ζώνης αυξάνονται, αναμένεται να υπάρξει μείωση των υπόλοιπων συντελεστών που συνθέτουν την εξίσωση του φόρου που θα πληρώσουν από τον Μάρτιο του 2022 οι πολίτες (ίσως και σε 10 μηνιαίες δόσεις).
Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το αν η ένταξη των νέων περιοχών στις αντικειμενικές θα αποφέρει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυτά που γλίτωναν «έχοντες και κατέχοντες» θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά. Επιπλέον, το 2022 είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και πάνω.

Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

πληροφορίες από www.protothema.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter