Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου και το Πολιτιστικό ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς , το Σάββατο 6 Αυγούστου, ώρα 8:30 μμ στον προαύλιο χώρο του μουσείου Μαρμαροτεχνιας, διοργανώνουν εκδήλωση για τη γυναίκα σύμβολο της πρώτης γενιάς προσφύγων, τη Φιλιώ Χαϊδεμένου.
Αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της “Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα” αφηγούνται οι Γιώργος Βίδαλης, που έχει την επιμέλεια της εκδήλωσης, και Ευαγγελία Πανωριου, αντιπρόεδρος του ΠΝΕΚΕΠΑ. Τις αφηγήσεις πλαισιώνει το ντουέτο Anima, στην κιθάρα η Μαργαρίτα Σαλταμανικα και στο φλάουτο η Αnn Pujolas.
«Ο νους μου φεύγει ξανά και πηγαίνει σε μέρη πού με πονάνε,
σε μέρη που δεν θα ξεχάσω ποτέ.
Ο πόνος θα σταματήσει μόνο όταν πεθάνω.
Το σώμα μου βρίσκεται εδώ, στο τώρα,
αλλά το μυαλό μου συνεχίζει στο ΤΟΤΕ,
στην αγαπημένη πατρίδα που δεν ξέχασα ούτε στιγμή…»,
Η Φιλιώ Χαϊδεμένου, η “Μικρασιάτισσα γιαγιά” γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, κοντά στη Σμύρνη, από Ναξιώτη στην καταγωγή πατέρα και μητέρα Σμυρνιά.
Βίωσε τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχασε αδέλφια και πατέρα, η ίδια όμως κατάφερε να φτάσει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όμως δεν ξέχασε τον τόπο της και ορκίστηκε να κάνει κάτι για να μην ξεχαστεί ποτέ η Μικρά Ασία, ο ελληνισμός της και ο ιδιαίτερος πολιτισμός της. Συμμετείχε ενεργά σε προσφυγικά σωματεία και παράλληλα, από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, άρχισε να συλλέγει, με προσωπικό κόπο, κειμήλια με σκοπό την ίδρυση Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού. Το 2007 ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασε το Μουσείο Μικρασιάτικου Ελληνισμού .