ΞΕΡΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΡΗΜΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ , ΛΟΓΩ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΗΨΕΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΏΝ ΠΡΑΞΕΩΝ
Γράφει ο Γεωλόγος Ιωάννης Ψάλτης, Τήνος 2 Σεπτεμβρίου 2024
Η έλλειψη του νερού στο νησί μας είναι τεχνητή και οφείλεται στις αστοχίες μελετών και κατασκευών, στην ανικανότητα , στην αδιαφορία αλλά και στις εγκληματικές παραλήψεις και δράσεις, ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ , Αυτοδιοικητικών της Τήνου και επίορκων Υπαλλήλων, οι οποίοι εξυπηρετούν ωμά οικονομικά συμφέροντα.
ΥΔΡΟΥΣΑ 2 . ΛΕΙΒΑΔΕΡΗ .. ΝΟΤΕΙΑ ΠΡΑΝΗ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ
(ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ )
Λειβαδερή: Περιοχή , των αποσαθρωμένων γρανιτών των Πάνω Μερών. Ορίζεται στον Γεωλογικό χάρτη μεταξύ Εξώμβουργου-Καρυάς -Στενής – Όρμου Λειβάδας, Κακιά Σκάλας και επεκτείνεται μέσα στην θάλασσα προς Βορά .
Πρόκειται για ένα μεγάλο δώρο του ΘΕΟΥ, για τις περιοχές Φαλατάδου-Στενής-και τα πρανή του Εξώμβουργου, γιατί οι αποσαρθρωμένοι γρανίτες δημιουργούν ένα σοβαρό υδροφόρο ορίζοντα στο υψίπεδο αυτό , ο οποίος συγκρατεί αρκετά μεγάλες ποσότητες υπόγειου νερού. Δηλαδή για ένα ΕΝΑ ΕΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.
Α) Ή υπερχείλιση του υδροφορέα προς Βορειοανατολικά αποτελεί την κύρια πηγή ροής του ποταμού της Λειβάδας.
Β) Η κατείσδυση και διαφυγή υπόγειων νερών του προς την Νότια-και Νοτιοδυτική κατεύθυνση τροφοδοτεί, τις πηγές επαφής Μουντάδου- Καρυάς- Σπμυράδου Τριποτάμου-Σμουρδιάς – Κτικάδου-χατζηράδου- Κουμάρου κλπ
Γ) η κατείσδυση και διαφυγή υπόγειων νερών του βορειοδυτικά τροφοδοτεί τις πηγές επαφής Γρίζας -Βωλάξ-Σκαλάδουυ-Κρόκου κλπ (περιοχή φράγματος Γρίζας)
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ , ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΗΚΗΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΕΡΗΣ,(για δεκαετίες) Γ ΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΕΡΗ και σήμερα παρά την κλιματική κρίση που θα έπρεπε να δραστηριοποιήσει τους πάντες , ΑΠΟ:
-Την μη (αναφορά ) της ανάγκης ανακύκλωσης των επιφανειακών νερών της Λειβάδας προς της Λειβαδερή και της εκτροπής των λυμάτων από την κοίτη του ποταμού, προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα τα νερό να είναι αξιοποιήσιμα, όταν σε όλο τον κόσμο μιλάνε για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων. Ένα έργο για το οποίο στο άμεσο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο έχει ξοδέψει 5εκ ευρώ για έργα (αγωγοί, αντλιοστάσια, Δεξαμενές κλπ)
– Την Εμμονή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την άνευ όρων αποδοχής από πλευράς Δήμου Τήνου , της κατασκευής των Γεωτρήσεων μεγάλου Βάθους , που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, περιμετρικά της Λειβαδερής, που ΟΦΘΑΛΟΦΑΝΩΣ έγιναν αφορμή 1. Να μειωθεί στο ελάχιστο το νερό της κοίτης του ποταμού της Λειβαδας και 2 να ξεραθούν στο σύνολό τους οι πηγές και οι γεωτρήσεις σε όλα τα χωριά που βρίσκονται περιμετρικά , στα πρανή , του παραπάνω υδροφορέα.(Μουντάδος-Καρυά-Σμυράδος-Τριπόταμος- Σμουρδιά- Βωλαξ-Κουμαρος –Αγάπη κλπ
-την προώθηση 8 γεωτρήσεων μεγάλου βάθους κλπ και στη συνέχεια να δοθούν εκατοντάδες άλλες σε μεγαλύτερα βάθη , σε ιδιώτες, ώστε να ολοκληρωθεί η καταστροφή του τόπου μας.
– Δεν αναφέρονται οι Διοικούντες , ούτε στο ελάχιστο για την άμεση αξιοποίηση των νερών της κοίτης του ποταμού της Λειβάδας , ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ, με ανακύκλωση τους στα ΠΑΝΩ ΜΕΡΗ , που θα είχε σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση του υδροφορέα της ΛΕΙΒΑΔΕΡΗΣ από την μείωση άντλησης – ή και κατάργηση των γεωτρήσεων και την ανάταξη των πηγών επαφής (Μουντάδου-Καρυάς- Σμπυράδου-Τριποτάμου-Κτικάδου-Χατζηράδου- κλπ)
ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ (ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ) ΛΕΙΒΑΔΕΡΗ- ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ Σ(στα νότια πρανή Μουντάδος-Καρυά-Σμπυράδος-Τριπόταμοςκλπ) , ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΕΡΕΠΕ, ΝΑ ΣΦΥΖΟΥΝ ΑΠΟ ΖΩΗ
Δεν είναι τυχαίο που ξεραίνονται τα δένδρα όρθια (πεθαίνουν όρθια) από έλλειψη στοιχειώδους υγρασίας στο έδαφος, οι λαγκαδιές μας ερημώνουν και τα πάντα αποψιλώνονται.
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ , ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΟΥ
(Μουνταδιανοί, Καρυάς, Σμπυράδου, Τριποτάμου, Κτικάδου κλπ)
Μην αφήνετε στην τύχη τους στις περιοχές που ζούσαν αρμονικά με τη φύση οι γονείς μας και οι παππούδες μας. Έχετε λόγο , φωνάξτε , και σαν φυσικά πρόσωπα και σαν οργανωμένα Σωματεία και Σύλλογοι . Η έλλειψη νερού στο νησί δεν οφείλεται στην λειψυδρία , (εκατοντάδες χιλιάδες νερού πάνε στη θάλασσα κάθε χρόνο στον όρμο της Λειβάδας), η κατάσταση αυτή οφείλεται αποκλειστικά, στην έλλειψη αντιλήψεως των πραγμάτων και της κακής έως ύποπτης διαχείρισης των θεμάτων ύδρευσης και άρδευσης του νησιού μας
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (ΜΟΥΝΤΑΔΟΥ-ΚΑΡΥΑΣ,ΣΜΠΥΡΑΔΟΥ, ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΥΚΛ) , ΜΙΑ ΓΕΝΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ (ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ) ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΟΙΚΕΙΤΕ
Ω μη γένοιτο
ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ , ΒΑΖΩ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΟΥ ΩΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ , ότι θα ξεραθούν κ όλες οι περιμετρικές γεωτρήσεις, με ανυπολόγιστο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΌ κόστος για ΤΗΝ ΛΕΙΒΑΔΕΡΗ , και την πλαγιά Νότια του Εξώμβουργου στην οποία βρίσκονται τα χωριά και οι περιουσίες σας , δεδομένων των αποτελεσμάτων που προανέφερα, ότι δηλαδή η άντληση νερού από τις γεωτρήσεις (μέχρι να ξεραθούν ) , είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την κατείσδυση των νερών της βροχής (κατακρημνισμάτων) , ανεξάρτητα από το ύψος των βροχοπτώσεων ανά έτος.
Ιωάννης Μ. Ψάλτης
Γεωλόγος
Συν Καθηγητής Φυσιογνώστης
Ακολουθεί η συνέχεια μέρος τρίτο
ΥΔΡΟΥΣΑ 3. ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ –ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ –ΒΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ
Στα ανατολικά της πόλης Τήνου αναπτύσσεται Περιοχή 4-5 Km2 που αποτελούσε μέχρι χθες, την σημαντικότερη γεωκτηνοτροφική καταπράσινη ζώνη του νησιού μας, πρόκειται για την κοιλάδα της Αγίας Τριάδας, με τα ατέλειωτα νερά της, τις πηγές της και τον χείμαρρο της Αγίας Τριάδας που έτρεχε ολόγερής του χρόνου. Σήμερα η περιοχή σβήνει και αποψιλώνεται, τα περιβόλια και τα θερμοκήπια εγκαταλείφθηκαν, τα ζώα εξαφανίστηκαν, τα πηγάδια στέρεψαν, οι γεωτρήσεις με προδιαγραφές ξεράθηκαν, οι παράνομες γεωτρήσεις με βάθος πολλά μέτρα υπό την θάλασσα υφαλμυρώνουν το έδαφος, τα απόβλητα των χωριών που βρίσκονται στα βόρεια μολύνουν χημικά και μικροβιολογικά τον μοναδικό υδροφορέα (έγκοιλο της Γύρλας) η θάλασσα από το νοτιά μεταφέρει αλμυρό νερό και ο Δήμος Τήνου αντλώντας ποσότητες νερού μεγαλύτερες από την φέρουσα ικανότητα του υδροφορέα και από πολλά μέτρα κάτω από την θάλασσα, εξάντλησε τον υπάρχοντα υδροφόρο (Έγκοιλο της Γύρλας) και αλλοίωσε την ποιότητα του αντλούμενου νερού (μικροβιολογικά και χημικά).
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΠΩΣ: Οι μέχρι τώρα λαθεμένες επιλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εγκληματικών ενεργειών και παραλήψεων υπηρεσιακών παραγόντων, οδηγούν την περιοχή σε οικολογική καταστροφή.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΥΡΛΑΣ (ΥΔΡΟΥΣΑ 3) ;;;;;;;;;; ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΟΠΟΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ . ;;;;;;;; Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΛΥΣΗ
1ον . Ο Δήμος Τήνου να τηρήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του ΙΓΜΕ και να αντλεί νερό από την γεώτρησή του, σύμφωνα με τους κανόνες και τους περιορισμούς του ΙΓΜΕ ήτοι (από βάθος 30μ (10μ κάτω από την θάλασσα όπως ορίζει το ΙΓΜΕ και όχι όπως συμβαίνει σήμερα από 25μ μέτρα κάτω από την θάλασσα , να αντλεί 250κμ νερό την ημέρα, όπως ορίζει το ΙΓΜΕ και όχι όπως συμβαίνει σήμερα 1000κμ την ημέρα, να αντλεί νερό για 16ώρες ημερησίως όπως ορίζει το ΙΓΜΕ και όχι όπως συμβαίνει σήμερα 24 ώρες το 24ωρο)
2ον. Οι γεωτρήσεις της περιοχής να αντλούν ποσότητες νερού, βάσει της αδείας, που έχει δοθεί σε κάθε μια από αυτές και για τον σκοπό που έχει εκδοθεί η άδεια κάθε γεώτρησης και όχι καταστρατηγώντας το νόμο να μετατρέπονται σε γεωτρήσεις πώλησης νερού, και να μεταφέρουν με βυτία δεκάδες κμ νερό , καθημερινά εκτός περιοχής χωρίς κανένα έλεγχο, εξαντλώντας τον υδροφορέα της περιοχής.
3ον . Να ελεγχθούν όλες οι γεωτρήσεις και να μπαζωθούν σε βάθος μέχρι 10 μέτρα κάτω από την θάλασσα για να σταματήσει η υφαλμύρωση της περιοχής Γύρλας, εφόσον και ο Γεωλόγος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συνομολογεί ότι όλες οι γεωτρήσεις αντλούν νερό από τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα.
4ον . Να συνδεθεί η νεόδμητη τουριστική μονάδα με πισίνα Ολυμπιακών προδιαγραφών, με το δίκτυο της πόλης ώστε να γνωρίζει ο Δήμος τις ποσότητες που χρειάζεται η μονάδα για την εύρυθμη λειτουργία της αλλά και να ελέγχει τις ποσότητες των αποβλήτων που εισέρχονται στον βιολογικό καθαρισμό της πόλης Τήνου.
Η ΥΔΡΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΞΩ ΜΕΡΙΑΣ
ΚΑΡΔΙΑΝΗ-ΥΣΤΕΡΝΙΑ
Όλοι γνωρίζουμε τους καταρράκτες της Καρδιανής , ζήσαμε με αυτούς και τα νερά να τρέχουν στα πλακόστρωτα του χωριού μέσα στα διαμορφωμένα αυλάκια κάτω από τις εκκλησιές και το λαγκάδι να τρέχει ολόγερής του χρόνου …………..
Το πως μειώθηκαν τα νερά των πηγών επαφής της Καρδιανής , της Ζωδεμένης , της Κόρης ο Πύργος , της Καλλονής κλπ μέχρι που θα ξεραθούν τελείως ;;;;;;;;;;;;; Το γνωρίζουν οι Διοικούντες ,και οι τρείς επιστήμονες του νησιού Ιωάννης Ψάλτης Γεωλόγος, Μάνθος Βίλλας Γεωπόνος και Παντελής Αρμάος, επισημαίνουμε εδώ και δεκαετίες την αιτία του φαινομένου, δίδοντας και την κατάλληλη απλή και εφικτή λύση « σε ώτα μη ακουόντων».
Ιστορικό: Πάνω στη βουνοκορφή πατέλες , Βόρεια της Καρδιανής, υπάρχει φυσική λεκάνη υποδοχής των όμβριων νερών με σημαντική έκταση . Κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων , το νερό παρέμενε μέσα στην χοάνη της φυσικής λιμνοδεξαμενής και διαπερνώντας τους επιφανειακούς κατακερματισμένους σχιστόλιθους κατείσδυε στο υπέδαφος, δημιουργώντας μετά τον κορεσμό σε νερό των αποσαρθρωμένων σχιστόλιθων και των καρστικοποιημένων μαρμάρων τις πηγές, Νότια της Καρδιανής και Βόρεια της Ζωδεμένης κλπ.
Στις 6 Οκτωβρίου 1976, όπου είχαμε ένα έντονο πλημυρικό φαινόμενο στο νησί μας , κατέρρευσε προς Βορά ένα αμφιθεατρικό τμήμα στης φυσικής λιμνοδεξαμενής και από τότε δεν μπορεί να συγκρατήσει νερά, το σύστημα αυτό. Λιγότερη κατείσδυση , μικρότερη παροχή και βήμα προς βήμα με την κλιματική κρίση θα ξεραθούν τα πάντα.