Η ζωή αλλιώς | Τήνος, το χειροποίητο νησί – Νέο επεισόδιο

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

“To χειροποίητο νησί”. Έτσι αποκαλούσε την Τήνο ο φιλόσοφος και διανοητής Κορνήλιος Καστοριάδης.

Από τις χειροποίητες σκάλες, τις λιθόστιχτες δηλαδή πεζούλες που ανήκουν πλέον στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο, μέχρι τα ροζ ποτάμια που ζωγραφίζουν οι ανθισμένες δάφνες στο τοπίο…. Από τους δαντελωτούς περιστεριώνες μέχρι την υψηλή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής… Ότι κι αν δεις στην Τήνο, είναι τέχνη.

Στο ταξίδι μας αυτό, ζήσαμε κάτι μοναδικό: Τις 4 εποχές συμπυκνωμένες! Μέσα σε 4 ημέρες παίξαμε χιονοπόλεμο και κολυμπήσαμε στη θάλασσα. Με χιόνι συναντήσαμε την κα. Νίτσα Μαθιουδάκη στα Δύο χωριά και μιλήσαμε για τη ζωή της και τη ζωή στην Τήνο.

Βρεθήκαμε στα κρεμαστά μπαλκόνια της Καρδιανής και στα Υστέρνια για να προσκυνήσουμε το ροδακινί ηλιοβασίλεμα.

Και με τον Μάνθο γνωρίσαμε τους περίτεχνους περιστεριώνες του νησιού, που λειτουργούν σαν καμβάς έκφρασης εξαιρετικής λαϊκής τέχνης και αρχιτεκτονικής.

Με τον Λεωνίδα Χαλεπά στον Πύργο, μιλήσαμε περί τέχνης, παράδοσης αλλά και για το ξεχωριστό όνομα που κουβαλάει ο ίδιος, καθώς είναι απόγονος του Γιαννούλη Χαλεπά. Και νιώσαμε ότι η καρδιά του χτυπάει για την Σχολή Καλών Τεχνών στην οποία έχει αφιερώσει τη ζωή του.

Βρεθήκαμε και στο εργαστήριο του γλύπτη Χαρίλαου Κουτσούρη. Και μαζί του επισκεφτήκαμε το Μουσείο Χαλεπά στον Πύργο.

Εκτός από την καλλιτεχνική, η Τήνος έχει ακόμη μια πολύ δυνατή πλευρά: την ενασχόληση με τη γεωργία. Με την Μαρία και τον Βαγγέλη, είδαμε πως η γεωργική παράδοση του νησιού αναβιώνει, με νέους που έρχονται στο νησί και καταπιάνονται με δημοφιλείς καλλιέργειες όπως οι αγγινάρες. Τις οποίες η Νικολέττα, η διάσημη μαγείρισσα της Τήνου, μας έμαθε πως να τις μαγειρέψουμε.

Και καταλήξαμε που αλλού, στη θάλασσα. Στην Παραλία της Λειβάδας ακούσαμε την ιστορία του Δαμιανού, και τον είδαμε να φεύγει για να συναντήσει τα κύματα με το σερφ του.

Στο χειροποίητο νησί μάθαμε πως ό,τι υπάρχει μέσα σου, δηλαδή η βαθειά ουσία σου, είναι εκεί γιατί το αγαπάς. Και μόνο εάν αγαπάς κάτι, μπορείς να το εκφράσεις με ομορφιά. Με τέχνη. Και όταν η ουσία σου, η μεγάλη σου αγάπη, σου κάνει σινιάλο από μακριά, δεν γίνεται να το αγνοήσεις. Θα το κάνεις φωτεινό σημάδι σου και θα το ακολουθήσεις για μια Ζωή αλλιώς.

Αρχισυνταξία: Ίνα Ταράντου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Δημοσιογραφική έρευνα-επιμέλεια: Στελίνα Γκαβανοπούλου, Μαρία Παμπουκίδη
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παύλος Διδασκάλου
Μοντάζ: Γιώργος Παπαϊωάννου
Μουσική επιμέλεια: Ίνα Ταράντου, Φίλιππος Μάνεσης
Οργάνωση-Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννης Κωνσταντινίδης
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Σχοινοχωρίτου
Βοηθός παραγωγής: Βαγγέλης Βροχίδης, Στελίνα Γκαβανοπούλου
Ηχοληψία: Φίλιππος Μάνεσης
Styling: Ειρήνη Βάσσου
Σήμα αρχής: Πάρης Γρηγοράκης

Παρουσίαση: Ινα Ταράντου

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter