back to top
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Η Ύδρευση & Άρδευση της Τήνου

Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου και τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο αποστέλλει ο κος. Ιωάννης Ψάλτης.

Γράφει ο Ιωάννης Μ . Ψάλτης

συν. καθηγητής φυσιογνώστης
πτυχ. Γεωλόγος
πτυχ. ΣΕΛΜΕ

ΘΕΜΑ:

-Συμμετοχή του Δήμου Τήνου, σε συνέδριο στο Κάιρο3-5/2/2020, για την ύδρευση και άρδευση της Τήνου.

-Οι ουσιαστικές λύσεις, για την ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της Τήνου διαχρονικά , περνάνε μέσα από τις υφιστάμενες μελέτες και εκθέσεις, που υπάρχουν στα Αρχεία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης,  από  τα μισοτελειωμένα και εγκαταλελειμμένα έργα, που στοίχησαν  εκατοντάδες εκατομμύρια σε δραχμές και ευρώ, και στοιχειώνουν στο νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοσιεύσεις στον τύπο.

Αξιότιμες και αξιότιμοι

Ως Δημότης και μόνιμος κάτοικος Τήνου, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συμμετοχή του Δημάρχου  και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, στις εργασίες του Συνεδρίου…« .. των εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» (HORIZON 2020) που πραγματοποιήθηκε 03/02/2020 μέχρι 05/02/2020» στο Καίρο,….με σκοπό, την ορθή διαχείριση των Υδατικών Πόρων του Νησιού και την Ανάπτυξη της Αγροτικής Παραγωγής, με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Νερού και Λυμάτων (HYDROUSA)…. γιατί με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται ιδέες και νέες τεχνολογίες, σαν και αυτές που αναφέρονται στην  πλούσια θεματολογία του συνεδρίου, όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο……………….

Καλοπροαίρετα  και  με όλο το Σεβασμό στον Δήμαρχο Τήνου,τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , τους Δ. Συμβούλους της Πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας αλλά και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων,καταθέτω δημόσια,τις παρατηρήσεις μου για το ταξίδι αυτό,αλλά και μεταφέρω τιςεμπειρίες μου, προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου,που αφορούν την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση του νησιού μας. Εμπειρίες πουαπόκτησα, από την άσκηση της επιστήμης μου ως Γεωλόγου και από τη διακονία μου  σε Φορείς  που ασχολήθηκαν,με πάθος και συνέπεια,για την κατασκευή των σημαντικότατων έργων υποδομής στον τομέα ύδρευσης-άρδευσης του νησιού μας, που αναφέρω πιο κάτω.

Αντλώ το θάρρος «θράσος»,από το γεγονός ότι υπηρέτησα με την καρδιά μου και τις γνώσεις μου «ως αιρετός »,διαδοχικά για,6 χρόνια Πρόεδρος του   Δ.Σ. της Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Τήνου, 15 χρόνια Επίτροπος της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ και Αντιπρόεδρος, 5 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων, 10 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τήνου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου και τέλος 45 ολόκληρα χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα.

Τα έργα για την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της ΤΗΝΟΥ έχουν δρομολογηθεί, εδώ και δεκαετίες . Σε άλλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, σε άλλα έχουν εκτελεστεί σημαντικά και πολυδάπανα κομμάτια, σε άλλα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων .

Ωστόσο όλα είναι αδρανοποιημένα, γιατί δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει γενικότερα, η πολιτική βούληση, για την συνέχεια και ολοκλήρωσή τους.

Πριν λοιπόν μπουν  νέες ιδέες στο κεφάλι μας, από το Κάιρο ή από αλλού και μας αποπροσανατολίσουν από τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας,αγνοώντας τους αγώνες των ανθρώπων που προηγήθηκαν στο Δήμο Τήνου τα τελευταία 40 χρόνια και έφυγαν με την αγωνία της εκτέλεσηςτων βασικών έργων υποδομής του νησιού μας,όπως πρόσφατα, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός, με τον οποίο συνεργάστηκα μέχρι το θάνατό του , καλό θα ήταν η παρούσα Δημοτική Αρχή, να ανοίξει τους δεκάδες φακέλους, που υπάρχουν στο Δήμο Τήνου, για το σκοπό αυτό και να ασχοληθεί, πάνω στα υφιστάμενα ημιτελή έργα.

Θα είναι μεγάλο κρίμα για τον τόπο μας,αν σήμερα που κατά ευτυχή συγκυρία η Κυβέρνηση, ο Δήμος, η Περιφέρεια , η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου αλλά και η Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ,εκπροσωπούνται  από την ίδια παράταξη, εκείνη  της Ν.Δ.,να μην υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα, που εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

  1. Ο ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Ο καθαρισμός των εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ.  νερού της κοίτης του ποταμού της Λειβάδας, που ρέουνμολυσμένα για δεκαετίες, από τα ακατέργαστα απόβλητα των αποχετεύσεων, των πέντε γειτονικών χωριών.

Β) Αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, για  άρδευση των περιοχών γύρω από τον Άγιο Αρτέμιο Φαλατάδου, με ημερήσια παροχή πλέον των 300κμ,πολύτιμου επεξεργασμένου νερού. Για την άρδευση εκατοντάδων στρεμμάτων γης , που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της  ευρύτερης περιοχής Φαλατάδου.

Γ) Αναβάθμιση της περιοχής Νατούρα, της κοιλάδας της Λειβάδας, που σε συνάρτηση με το όνειρο του Γεωπάρκου,θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη του περιπατητικού και αγροτικού τουρισμού, στα Πάνω Μέρη και τη συγκράτηση των κατοίκων εκεί.

Ι.ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

Έχει κατασκευαστεί ήδη, ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων από την κοίτη του ποταμού, μέχρι τον Άγιο Αρτέμιο, μήκους περίπου 2χιλ.

              ΙΙ.    ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Στον Άγιο Αρτέμιο ο Τριτοβάθμιος Βιολογικός καθαρισμόςστο ένα άκρο του αγωγού μεταφοράς και η δεξαμενή συλλογής των λυμάτων όλων των χωριών στο άλλο άκρο του, παραπλεύρως της κοίτης.

Η τοποθέτηση προφορική και γραπτή παραγόντων του Δήμου Τήνου, για πιθανότητα να μεταφερθούν τα λύματα των Πάνω Μερών μέσω της αμαξιτής οδού από το Φαλατάδο, στο Βιολογικό της πόλης  είναι και ατυχής  και εξωπραγματική.  Φανταστείτε την καταστροφή όλου του οδικού δικτύου των Πάνω Μερών και όσα ανάφερα παραπάνω!!

  • ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Η αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλ. κυβικών μέτρων νερού που ρέουν επιφανειακά στην κοίτη του ποταμού, για την ύδρευση και άρδευση  των Πάνω Μερών και όχι μόνο (Στενή,Φαλατάδος, Μυρσίνη, Ποταμιά,Κουμάρος, Βωλάξ, Σκαλάδος, Κρόκος,Καρυά, Μουντάδος, Μοναστήρι, Αρνάδος, Δυο Χωριά, Τριαντάρος, Μπερδιμιάρος).

Β) Ενίσχυση, λόγω του μεγάλου όγκου του νερού της κοίτης του ποταμού, κατά τους χειμερινούς μήνες,  της ύδρευσης της πόλης Τήνου,απευθείας από τις δεξαμενές του Κέχρου, στην Μεγάλη Δεξαμενή της πόλης Τήνου (Καρδαμίτση).

Γ) Αναβάθμιση των υδροφορέων των Πάνω Μερών, λόγω της αδρανοποίησης των  αντλιοστασίων των γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, όπου υπάρχουν. Οι γεωτρήσεις θα τεθούν σε κατάσταση εφεδρείας.

Δ) Εξοικονόμηση πόρων, από την κάθετη μείωση του χρόνου λειτουργίας των αντλιοστασίων των χωριών ( απασχόληση προσωπικού, ΔΕΗ, συντήρηση και επισκευές μηχανημάτων – χλωριοτήρων – συντήρηση σωλήνων γεωτρήσεων- κλπ)

Δ) Εμπλουτισμός επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της περίσσειας των νερών, των υδροφόρων οριζόντων:

i) Οι υδροφόροι ορίζοντες Τζάδου– Μουντάδου-Νερομύλοι-Βακέτα ,μέσω αγωγού από τις Δεξαμενές του Κέχρου, προς την αρχή του λαγκαδιού του Τζάδος-Αγία Παρασκευή, ώστε το φράγμα της Βακέτας να είναι πάντοτε πλήρες .

ιι)Οι υδροφόροι ορίζοντες Τριαντάρου-Πριάστρου-Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου (φράγματα Γύρλας) από τις δεξαμενές Κέχρου προς το λαγκάδι της Γύρλας στο ύψος Μπερδιμιάρου. Αναφέρομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, στη  φόρτιση του έγκοιλου της Γύρλας χωρητικότητας εκατοντάδων χιλιάδωνκ.μ., .

Με τον τρόπο αυτό τα  Δημοτικά αντλιοστάσια Γύρλας και Βακέτας,θα μπορούν με ασφάλεια και επάρκεια, να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και για 365 ημέρες ακόμη και με ενίσχυση της ισχύος των αντλιοστασίων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΥ

ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

  1. Έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς του νερού, από την στέψη της λιμνοδεξαμενής της Λειβάδας μέχρι τη μεγάλη δεξαμενή της πόλης Τήνου (Δεξαμενή Καρδαμίτση), μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που έχει στοιχήσει πολλά εκατομμύρια, σε δραχμές και ευρώ . Ο αγωγός αυτός ακολουθεί τη διαδρομή του δρόμου Λειδάδα- Μυρσύνη- Στενή –Κέχρος -Μοναστήρι-Τριαντάρος – Αγία  Βαρβάρα Σμόβολο-Αγία Παρασκευή πόλεως Τήνου- και διαμέσου των χωραφιών καταλήγει στην Δεξαμενή Καρδαμίτση Βόρεια του ΠΙΙΕΤ.
  2. Έχουν κατασκευαστεί οι δυο δεξαμενές που προβλέπονται από την μελέτη του έργου, για τη διανομή του καθαρού νερού, προς τα Πάνω μέρη και τα λοιπά χωριά και την πόλη, Πάνω από το χωριό Κέχρος.
  3. Έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια των ανδιάμεσων αντλιοστασίων από τη στέψη της λιμνοδεξαμενής μέχρι τον Κέχρο,κατά μήκος του δρόμου , Λιμνοδεξαμενή – Στενή και διαμέσου των χωραφιών στις δεξαμενές του Κέχρου, για την ασφαλή μεταφορά του νερού, λόγω υψομετρικής διαφοράς.
  4. Έχει κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή, για την αποθήκευση νερού, η οποία όμως σαν έργο έχει αστοχίες σε βαθμό, που δεν επισκευάζεται με συμβατικά μέσα. Το όλο σύστημα λειτουργεί και χωρίς την λιμνοδεξαμενή,γιατί η δεξαμενή του πρώτου αντλιοστασίου, που βρίσκεται στη στέψη της λιμνοδεξαμενής, εξασφαλίζει την συνεχή ροή των νερών του ποταμού προς τον Κέχρο .

Μέχρι να βρεθεί λύση για την λιμνοδεξαμενή αν βρεθεί, το όλο σύστημα θα λειτουργεί άψογα, σε ποσοστό 100%, τους παραγωγικούς μήνες Δεκέμβριο-Ιούνιο κάθε χρόνο που είναι αρκετός χρόνος και για ύδρευση,άρδευση αλλά και εμπλουτισμός όλων των υδροφορέων για το υπόλοιπο χρόνο..

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Α) Η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων

Β) Να τοποθετηθούν οι αντλίες μεταφοράς στα αντλιοστάσια.

Γ) Να επιδιορθωθεί ο αγωγός υδροληψίας, που βρίσκεται μέσα στην κοίτητου ποταμού της Λειβάδας, ώστε να έρχεται το νερό του ποταμού, με φυσική ροή,  στο πρώτο αντλιοστάσιο (αντλιοστάσιο της στέψης)  που είναι (από την μελέτη),η αρχή προώθησης του νερού, προς τον Κέχρο)

Δ) Να εγκατασταθούν τα ταχυδιυλιστήρια στις δεξαμενές του Κέχρου, ώστε το νερό που θα προσφέρεται στο κοινό, να έχει τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας του έργου, είναιη παράλληλη κατασκευή του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού του Φαλατάδου (που προαναφέραμε)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου ΣΙΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, λίγους μήνες πριν το θάνατό του (με βαθιά πίστη στο έργο της  ΛΕΙΒΑΔΑΣ,όπως το αναφέρω πιο πάνω και  στο όνομα της φιλίας και της συνεργασίας μας) με κάλεσε στο γραφείο του για να συζητήσουμε το θέμα.Στη συζήτηση αυτή παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Δεληγιάννη και ο μηχανικός κ. Μιχάλης Παρασκευόπουλος.Μου ζήτησε να μεταβούμε στη Λειβάδα και να ενημερώσω το μηχανικό κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο παρουσία και του νυν Αντιδημάρχου κ. Ζαχαρία Γιαννισόπουλου, σημείο προς σημείο  τα της Λειβάδας, με την ελπίδα να υλοποιηθεί το έργο άμεσα και μάλιστα εντός της Δημαρχιακής θητείας του.  Η αυτοψία στη Λειβάδαπαρουσία και άλλων φίλων πραγματοποιήθηκε , αλλά ο θάνατος στέρησε στο Σίμο το όνειρο της αξιοποίησης των νερών της Λειβάδας και σε μένα τη χαρά της συνεργασίας μας. Έκτοτε  δεν είχα καμιά ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος .

  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο εμπλουτισμός των υδροφορέων.

Αύξηση της παροχής όλων των πηγών και γεωτρήσεων, που βρίσκονται περιμετρικά στις πλαγιές του Πολέμου  Κάμπος, από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται  περιοχές της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

Οι πλημύρα της 6 Οκτωβρίου 1976, κατάστρεψε μια από τις πιο σημαντικές φυσικές κατασκευές  του χειροποίητου νησιού μας, που συνέβαλε διαχρονικά στον εμπλουτισμό υδροφορέων, της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

Πρόκειται για τη λεκάνη συλλογής των όμβριων υδάτων, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος,που σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων,τα βρόχινα νερά, λίμναζαν στο βάθος της λεκάνης και λόγω της δομής των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής,  ακολουθούσαν την κατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση,ενισχύοντας έτσι, την παροχή του νερού σε αναρίθμητες φυσικές πηγές επαφής, περιμετρικά του  Όρους  Πολέμου Κάμπος (Καρδιανή,Υστέρνια,Πλατειά ,της Κόρης ο Πύργος,Καλλονή κλπ).

Δυστυχώς, η πλημμύρα του 1976 ευθύνεται για την ρήξη του αμφιθεατρικού τοιχώματος της λεκάνης,από τη μεριά της περιοχής Ζωδεμένης, με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά να κατηφορίζουν πλέον ελεύθερα, προς την λαγκαδιά της ζωδεμένης και να φεύγουν στην θάλασσα, προς τη βορινή πλευρά του νησιού, χωρίς καμιά εκμετάλλευση. Ο ταμιευτήρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα βρόχινα νερά και ξεραίνεται μερικές ώρες, μετά τη κάθε βροχή.

-Βήμα προς βήμα λοιπόν, η παροχή των πηγών γύρω από το βουνό, μειώνεται από έτος σε έτος, ενώ πολλές ήδη έχουν ξεραθεί.

Ποιός δεν θυμάται τους καταρράκτες, με τα πλούσια νερά και τον χαρακτηριστικό ήχο, που έρεε, στην στροφή πάνω από το χωριό της Καρδιανής,   κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου;

Σήμερα τα περιβόλια με τα τεράστια δένδρα στην παραλία της Καρδιανής είναι  έρημα, γιατί δεν κατεβάζει πια νερό, το αντίστοιχο λαγκάδι.

 Για την ανάγκη αποκατάστασης της φυσικής λιμνοδεξαμενής εμπλουτισμού, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος, έχουν γράψει πολλοί ειδικοί επιστήμονες.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Να επουλωθεί  η πληγή της φυσικής λεκάνης που έχει καταστραφεί, με ελάχιστο κόστος, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα όπως πριν την καταστροφή του 1976. Μερικά μεροκάματα με μπουλντόζα και  καθοδήγηση ενός ειδικού, ( ενδεχομένως να απαιτείται  μια μελέτη, μικρής κλίμακας  ), είναι αρκετά για να αποκατασταθεί η αμφιθεατρική πλευρά της λεκάνης, πλάτους 15- 20 μέτρων  περίπου.

  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

3000-5000 κμ νερού ημερησίως είναι, ότι χρειάζεται, η Νότια Τήνος από το υψόμετρο των 150μ μέχρι τη θάλασσα και από τη Λυχναφτιά μέχρι τον Άγιο Ρωμανό, για να μετατραπεί σε ένα πράσινο παράδεισο.

Επί Δημαρχίας του κ. Σάββα Απέργη,πήραμε  Ομόφωνη Απόφαση  για τη κατασκευή του  Βιολογικού καθαρισμού της πόλης και των Περιοχών της, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Α)Ο Βιολογικός Καθαρισμός των λυμάτων να είναι Τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός, όπου τα επεξεργασμένα λύματα να δίνουν νερό καθαρότητας 95-98%

Β)Τα νερά από το βιολογικό καθαρισμό ,  κατάλληλα ως έχουν ή με περαιτέρω διύλιση εντός του γηπέδου του βιολογικού, να μετατρέπονται σε νερό καθαρότητας 100%  κατάλληλο :

α) για την άρδευση περιοχών της Τήνου

β)για εμπλουτισμό των υδροφορέωνΓύρλας και Βακέτας.

γ) ο απαγωγός προς την θάλασσα,να λειτουργεί ως αγωγός ασφάλειας και ενδεχομένως, ως αγωγός διανομής των καθαρών νερών του Βιολογικού προς τους καλλιεργητές, τις δενδροστοιχίες της πόλης και των περιοχών της πχ.Ο περιφερειακός δρόμος της πόλης μας.

          Γ)Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των καθαρών νερών του

 Βιολογικού, να μειώνει το κόστος λειτουργίας του Β.Κ

Δ)Εν όψη της κλιματικής αλλαγής,να έχουμε κάνει ότι

κάνουν στις ξερικές περιοχές του κόσμου, Ισραήλ, Αραβικές χώρες,

Δηλαδή την ανακύκλωση των απόβλητων και μάλιστα συνεχώς με αποτέλεσμα ερημικές περιοχές, να μετατρέπονται σε οπωρώνες της Ευρώπης

  • ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Επιβάλλεται η μετατροπή του Βιολογικού καθαρισμού του Πανόρμου σε τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό ,όπως εκείνου της πόλης Τήνου, και αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων,για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

  • ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΖΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Άρδευση και ύδρευση των Κάτω Μερών.

Η συγκράτηση των κατοίκων των περιοχών που θα καλύπτει το φράγμα με την ανάπτυξη της γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ερήμωσης της ενδοχώρας του νησιού μας, με τη δημιουργία ενός ανεπανάληπτου χώρου για τα ενδημικά και αποδημητικά πουλιά που εξαφανίζονται εξαιτίας της έλλειψης επιφανειακών νερών για τις ανάγκες τους (βλέπε υδρούσα , βλέπε πλήθος πτηνών και λοιπών ζώων, στο μικρό παρελθόν μας).

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ

Α)Η μελέτη του έργου κατασκευής του φράγματος της Γρίζας,

Β)Έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των απαραίτητων εκτάσεων.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η κατασκευή του φράγματος της Γρίζας.

Οι αγωγοί μεταφοράς για την πλήρη αξιοποίησή του.

  • ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 ΣΚΟΠΟΣ

Α) Ο εμπλουτισμός των υδροφόρων του νησιού, κατά μήκος των χειμάρρων, με τηνκατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση των βρόχινων νερών,που ρέουν στην κοίτη τους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της διάρρηξης των υπό κλίση επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών (αποσαθρωμένοι σχιστόλιθοι).

Β) Τα νερά να εμπλουτίζουν βήμα προς βήμα υδροφορείς ,σε μεγάλα υψόμετρα γύρω από τα χωριά και μέχρι το κύμα.

Γ) Η επαναλειτουργία των επιφανειακών πηγών επαφής, που έχουν ξεραθεί.

Δ) αύξηση της παροχής των υπαρχόντωνπηγών και επαναλειτουργία των πηγαδιών που έχουν ξεραθεί, μετά από δεκαετίες.

Ε)Αύξηση του πρασίνου στις κοιλάδες του νησιού και όχι μόνο.

Ζ)Παραγωγή κτηνοτροφών, για ανάπτυξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σειρά μικροφραγμάτων εμπλουτισμού στο χείμαρρο της Γύρλας, κλπ., με άριστα αποτελέσματα, για:

Α)την ύδρευση της πόλης Τήνου

Β) την άρδευση των χωραφιών της Γύρλας.

Γ) Άνοιξαν ξεχασμένες πηγές

Δ)γέμισαν τα ξερά για δεκαετίες πηγάδια της περιοχής.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Αντιγραφή των μικροφραγμάτων της Γύρλας και εφαρμογή τους παντού,σε όλους τους χειμάρρους του νησιού, με ένα σύνθημα , καμιά σταγόνα νερού στη θάλασσα.

  • ΜΙΚΡΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ

Είναι αδιανόητο στο 2020, τα νερά που ρέουν τους χειμάρρους  του νησιού μας και έχουν τις ρίζες τους κοντά στα χωριά μας,να είναι  μολυσμένα από τα απόβλητα των αποχετεύσεων. Οι αρρώστιες είναι προ των πυλών για όλους μας. Οι μικροί βιολογικοί τύπου ξενοδοχείων, στα σημεία ρίψης των αποβλήτων των αποχετεύσεων, με την επεξεργασία αυτών, θα συντελέσουν :

α)στον άμεσο καθαρισμό, των τρεχούμενων νερών των λαγκαδιών.

β) στηνπαραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, κατάλληλου νερού για τις καλλιέργειες , στα μεγάλα υψόμετρα.

γ) στην αύξηση του πρασίνου μέσα και γύρω από τα χωριά.

δ)στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού.

ε) θα ελαχιστοποιηθούν οι μεταφορές νερού, από την πόλη στην ενδοχώρα με τεράστιο οικονομικό όφελος για το Δήμο (εργατικά, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων κ.λ.π)

9. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

    Το μεγάλο μας βουνό, ο Τσικνιάς , αποτελείται από ρηγματο ποιημένους και αποσαρθρωμένους σχιστόλιθους, όλων των τύπων. Παράλληλα λόγω της θέσεως του Βορειοανατολικά του νησιού μας με ανοικτή θέα στο Αιγαίο, δέχεται τις περισσότερες βροχές. Από τα παραπάνω προκύπτει, θεωρητικά αλλά και πρακτικά  ότι, το εσωτερικό του, φιλοξενεί ένα τεράστιο υδροφόρο ορίζοντα, πλούσιο σε νερά αναβλύζοντα περιμετρικά του βουνού και πηγές επαφής.

Εκατοντάδες πηγές επαφής, με σημαντικότατες ημερήσιες παροχές νερού εμφανίζονταν περιμετρικά του ΤΣΙΚΝΙΑκαι μάλιστα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Από πολύ ενωρίς οι υψηλά ιστάμενοι πίστεψαν πως το βουνό θα λύσει όλα τα προβλήματα της ύδρευσης της πόλης Τήνου. Το ΠΙΙΕΤ το έτος 1935 εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα υδρευτικά έργα για το νησί μας. μέσα σε 6 μήνες από τη σύλληψη της ιδέας,εκτέλεσε το έργο  μεταφοράς του νερού των πηγών ΑΚΕΡΑΤΟΥ από τον Τσικνιά  στις δεξαμενές του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελισρίας Τήνου,το γνωστό σε όλους μας «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» κλΠ.

…..Τα τελευταία 50 χρόνια,  διαπιστώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις στις πλαγιές του βουνού, γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας,η προστασία των πρανών και του υδροφορέατου Τσικνιά,με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ.

Α) με ελεγχόμενη βόσκηση στο βουνό

Β) με τεχνικές αναβαθμίδες προστασίας με δοκούς και συρματοπλέγματασυγκράτησης των πρανών του.

Όλοι θυμόμαστε ότι κατέφθασαν στη Στενή τα απαραίτητα υλικά για την εργασία αποκατάσταση και προστασίας του Όρους μας, ωστόσο , οι εργασίες σταμάτησαν και τα υλικά εξαφανίστηκαν.

Σήμερα η περιοχή Τσικνιά  θυμίζει κρανίου τόπο. Το βουνό έχει αποψιλωθεί τελείως από τα ελεύθερα-αδέσποτα καιασυνόδευτα κατσίκια και έχει διαβρωθεί το επιφανειακό έδαφος  μέχρι την κορυφή του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής των πηγών , πολλές από τις οποίες έχουν ξεραθεί ήδη.

Μια λύση υπάρχει μόνο:

-Να ΕΞΑΦΑΝΕΙΣΕΤΕ (ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ  (ΤΣΙΚΝΙΑ,  ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ &ΕΞΩ ΜΕΡΙΑΣ.

 Μη ξεχνάτε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, υπήρχαν δυο αγροφύλακες στο νησί μας, οι οποίοι  επέβλεπαν περιφερόμενοι σε όλη την έκταση του νησιού, ώστε όλα τα ζώα να είναι υπό έλεγχο και πεδικλωμένα. Τι άλλαξε……….

-ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΙΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βουνό μας ….κλπ

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Με την ελπίδα ότι δεν θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, όπως συμβαίνει συνήθως, δηλώνω παρόν, σε κάθε προσπάθεια ……

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Οι καιροί ου μενετοί

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.

 Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Εξού και η επιλογή του τίτλου της έκθεσης « Εύρεσις και Επανευρέσεις»  με επιμελητή τον κ. Ν. Π.Παΐσιο.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Η Ύδρευση & Άρδευση της Τήνου

Ανοιχτή Επιστολή προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου και τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο αποστέλλει ο κος. Ιωάννης Ψάλτης.

Γράφει ο Ιωάννης Μ . Ψάλτης

συν. καθηγητής φυσιογνώστης
πτυχ. Γεωλόγος
πτυχ. ΣΕΛΜΕ

ΘΕΜΑ:

-Συμμετοχή του Δήμου Τήνου, σε συνέδριο στο Κάιρο3-5/2/2020, για την ύδρευση και άρδευση της Τήνου.

-Οι ουσιαστικές λύσεις, για την ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της Τήνου διαχρονικά , περνάνε μέσα από τις υφιστάμενες μελέτες και εκθέσεις, που υπάρχουν στα Αρχεία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης,  από  τα μισοτελειωμένα και εγκαταλελειμμένα έργα, που στοίχησαν  εκατοντάδες εκατομμύρια σε δραχμές και ευρώ, και στοιχειώνουν στο νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Δημοσιεύσεις στον τύπο.

Αξιότιμες και αξιότιμοι

Ως Δημότης και μόνιμος κάτοικος Τήνου, εκφράζω την ικανοποίησή μου για τη συμμετοχή του Δημάρχου  και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, στις εργασίες του Συνεδρίου…« .. των εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» (HORIZON 2020) που πραγματοποιήθηκε 03/02/2020 μέχρι 05/02/2020» στο Καίρο,….με σκοπό, την ορθή διαχείριση των Υδατικών Πόρων του Νησιού και την Ανάπτυξη της Αγροτικής Παραγωγής, με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Νερού και Λυμάτων (HYDROUSA)…. γιατί με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται ιδέες και νέες τεχνολογίες, σαν και αυτές που αναφέρονται στην  πλούσια θεματολογία του συνεδρίου, όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο……………….

Καλοπροαίρετα  και  με όλο το Σεβασμό στον Δήμαρχο Τήνου,τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , τους Δ. Συμβούλους της Πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας αλλά και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων,καταθέτω δημόσια,τις παρατηρήσεις μου για το ταξίδι αυτό,αλλά και μεταφέρω τιςεμπειρίες μου, προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου,που αφορούν την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση του νησιού μας. Εμπειρίες πουαπόκτησα, από την άσκηση της επιστήμης μου ως Γεωλόγου και από τη διακονία μου  σε Φορείς  που ασχολήθηκαν,με πάθος και συνέπεια,για την κατασκευή των σημαντικότατων έργων υποδομής στον τομέα ύδρευσης-άρδευσης του νησιού μας, που αναφέρω πιο κάτω.

Αντλώ το θάρρος «θράσος»,από το γεγονός ότι υπηρέτησα με την καρδιά μου και τις γνώσεις μου «ως αιρετός »,διαδοχικά για,6 χρόνια Πρόεδρος του   Δ.Σ. της Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Τήνου, 15 χρόνια Επίτροπος της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ και Αντιπρόεδρος, 5 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων, 10 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τήνου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου και τέλος 45 ολόκληρα χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα.

Τα έργα για την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της ΤΗΝΟΥ έχουν δρομολογηθεί, εδώ και δεκαετίες . Σε άλλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, σε άλλα έχουν εκτελεστεί σημαντικά και πολυδάπανα κομμάτια, σε άλλα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων .

Ωστόσο όλα είναι αδρανοποιημένα, γιατί δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει γενικότερα, η πολιτική βούληση, για την συνέχεια και ολοκλήρωσή τους.

Πριν λοιπόν μπουν  νέες ιδέες στο κεφάλι μας, από το Κάιρο ή από αλλού και μας αποπροσανατολίσουν από τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας,αγνοώντας τους αγώνες των ανθρώπων που προηγήθηκαν στο Δήμο Τήνου τα τελευταία 40 χρόνια και έφυγαν με την αγωνία της εκτέλεσηςτων βασικών έργων υποδομής του νησιού μας,όπως πρόσφατα, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός, με τον οποίο συνεργάστηκα μέχρι το θάνατό του , καλό θα ήταν η παρούσα Δημοτική Αρχή, να ανοίξει τους δεκάδες φακέλους, που υπάρχουν στο Δήμο Τήνου, για το σκοπό αυτό και να ασχοληθεί, πάνω στα υφιστάμενα ημιτελή έργα.

Θα είναι μεγάλο κρίμα για τον τόπο μας,αν σήμερα που κατά ευτυχή συγκυρία η Κυβέρνηση, ο Δήμος, η Περιφέρεια , η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου αλλά και η Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ,εκπροσωπούνται  από την ίδια παράταξη, εκείνη  της Ν.Δ.,να μην υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα, που εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

  1. Ο ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Ο καθαρισμός των εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ.  νερού της κοίτης του ποταμού της Λειβάδας, που ρέουνμολυσμένα για δεκαετίες, από τα ακατέργαστα απόβλητα των αποχετεύσεων, των πέντε γειτονικών χωριών.

Β) Αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, για  άρδευση των περιοχών γύρω από τον Άγιο Αρτέμιο Φαλατάδου, με ημερήσια παροχή πλέον των 300κμ,πολύτιμου επεξεργασμένου νερού. Για την άρδευση εκατοντάδων στρεμμάτων γης , που θα έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της  ευρύτερης περιοχής Φαλατάδου.

Γ) Αναβάθμιση της περιοχής Νατούρα, της κοιλάδας της Λειβάδας, που σε συνάρτηση με το όνειρο του Γεωπάρκου,θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την ανάπτυξη του περιπατητικού και αγροτικού τουρισμού, στα Πάνω Μέρη και τη συγκράτηση των κατοίκων εκεί.

Ι.ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

Έχει κατασκευαστεί ήδη, ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων από την κοίτη του ποταμού, μέχρι τον Άγιο Αρτέμιο, μήκους περίπου 2χιλ.

              ΙΙ.    ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Στον Άγιο Αρτέμιο ο Τριτοβάθμιος Βιολογικός καθαρισμόςστο ένα άκρο του αγωγού μεταφοράς και η δεξαμενή συλλογής των λυμάτων όλων των χωριών στο άλλο άκρο του, παραπλεύρως της κοίτης.

Η τοποθέτηση προφορική και γραπτή παραγόντων του Δήμου Τήνου, για πιθανότητα να μεταφερθούν τα λύματα των Πάνω Μερών μέσω της αμαξιτής οδού από το Φαλατάδο, στο Βιολογικό της πόλης  είναι και ατυχής  και εξωπραγματική.  Φανταστείτε την καταστροφή όλου του οδικού δικτύου των Πάνω Μερών και όσα ανάφερα παραπάνω!!

  • ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Η αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλ. κυβικών μέτρων νερού που ρέουν επιφανειακά στην κοίτη του ποταμού, για την ύδρευση και άρδευση  των Πάνω Μερών και όχι μόνο (Στενή,Φαλατάδος, Μυρσίνη, Ποταμιά,Κουμάρος, Βωλάξ, Σκαλάδος, Κρόκος,Καρυά, Μουντάδος, Μοναστήρι, Αρνάδος, Δυο Χωριά, Τριαντάρος, Μπερδιμιάρος).

Β) Ενίσχυση, λόγω του μεγάλου όγκου του νερού της κοίτης του ποταμού, κατά τους χειμερινούς μήνες,  της ύδρευσης της πόλης Τήνου,απευθείας από τις δεξαμενές του Κέχρου, στην Μεγάλη Δεξαμενή της πόλης Τήνου (Καρδαμίτση).

Γ) Αναβάθμιση των υδροφορέων των Πάνω Μερών, λόγω της αδρανοποίησης των  αντλιοστασίων των γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, όπου υπάρχουν. Οι γεωτρήσεις θα τεθούν σε κατάσταση εφεδρείας.

Δ) Εξοικονόμηση πόρων, από την κάθετη μείωση του χρόνου λειτουργίας των αντλιοστασίων των χωριών ( απασχόληση προσωπικού, ΔΕΗ, συντήρηση και επισκευές μηχανημάτων – χλωριοτήρων – συντήρηση σωλήνων γεωτρήσεων- κλπ)

Δ) Εμπλουτισμός επίσης κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της περίσσειας των νερών, των υδροφόρων οριζόντων:

i) Οι υδροφόροι ορίζοντες Τζάδου– Μουντάδου-Νερομύλοι-Βακέτα ,μέσω αγωγού από τις Δεξαμενές του Κέχρου, προς την αρχή του λαγκαδιού του Τζάδος-Αγία Παρασκευή, ώστε το φράγμα της Βακέτας να είναι πάντοτε πλήρες .

ιι)Οι υδροφόροι ορίζοντες Τριαντάρου-Πριάστρου-Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου (φράγματα Γύρλας) από τις δεξαμενές Κέχρου προς το λαγκάδι της Γύρλας στο ύψος Μπερδιμιάρου. Αναφέρομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια, στη  φόρτιση του έγκοιλου της Γύρλας χωρητικότητας εκατοντάδων χιλιάδωνκ.μ., .

Με τον τρόπο αυτό τα  Δημοτικά αντλιοστάσια Γύρλας και Βακέτας,θα μπορούν με ασφάλεια και επάρκεια, να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και για 365 ημέρες ακόμη και με ενίσχυση της ισχύος των αντλιοστασίων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΥ

ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

  1. Έχει κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς του νερού, από την στέψη της λιμνοδεξαμενής της Λειβάδας μέχρι τη μεγάλη δεξαμενή της πόλης Τήνου (Δεξαμενή Καρδαμίτση), μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που έχει στοιχήσει πολλά εκατομμύρια, σε δραχμές και ευρώ . Ο αγωγός αυτός ακολουθεί τη διαδρομή του δρόμου Λειδάδα- Μυρσύνη- Στενή –Κέχρος -Μοναστήρι-Τριαντάρος – Αγία  Βαρβάρα Σμόβολο-Αγία Παρασκευή πόλεως Τήνου- και διαμέσου των χωραφιών καταλήγει στην Δεξαμενή Καρδαμίτση Βόρεια του ΠΙΙΕΤ.
  2. Έχουν κατασκευαστεί οι δυο δεξαμενές που προβλέπονται από την μελέτη του έργου, για τη διανομή του καθαρού νερού, προς τα Πάνω μέρη και τα λοιπά χωριά και την πόλη, Πάνω από το χωριό Κέχρος.
  3. Έχουν κατασκευαστεί τα κτίρια των ανδιάμεσων αντλιοστασίων από τη στέψη της λιμνοδεξαμενής μέχρι τον Κέχρο,κατά μήκος του δρόμου , Λιμνοδεξαμενή – Στενή και διαμέσου των χωραφιών στις δεξαμενές του Κέχρου, για την ασφαλή μεταφορά του νερού, λόγω υψομετρικής διαφοράς.
  4. Έχει κατασκευαστεί η λιμνοδεξαμενή, για την αποθήκευση νερού, η οποία όμως σαν έργο έχει αστοχίες σε βαθμό, που δεν επισκευάζεται με συμβατικά μέσα. Το όλο σύστημα λειτουργεί και χωρίς την λιμνοδεξαμενή,γιατί η δεξαμενή του πρώτου αντλιοστασίου, που βρίσκεται στη στέψη της λιμνοδεξαμενής, εξασφαλίζει την συνεχή ροή των νερών του ποταμού προς τον Κέχρο .

Μέχρι να βρεθεί λύση για την λιμνοδεξαμενή αν βρεθεί, το όλο σύστημα θα λειτουργεί άψογα, σε ποσοστό 100%, τους παραγωγικούς μήνες Δεκέμβριο-Ιούνιο κάθε χρόνο που είναι αρκετός χρόνος και για ύδρευση,άρδευση αλλά και εμπλουτισμός όλων των υδροφορέων για το υπόλοιπο χρόνο..

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Α) Η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων

Β) Να τοποθετηθούν οι αντλίες μεταφοράς στα αντλιοστάσια.

Γ) Να επιδιορθωθεί ο αγωγός υδροληψίας, που βρίσκεται μέσα στην κοίτητου ποταμού της Λειβάδας, ώστε να έρχεται το νερό του ποταμού, με φυσική ροή,  στο πρώτο αντλιοστάσιο (αντλιοστάσιο της στέψης)  που είναι (από την μελέτη),η αρχή προώθησης του νερού, προς τον Κέχρο)

Δ) Να εγκατασταθούν τα ταχυδιυλιστήρια στις δεξαμενές του Κέχρου, ώστε το νερό που θα προσφέρεται στο κοινό, να έχει τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Προϋπόθεση για την έναρξη της λειτουργίας του έργου, είναιη παράλληλη κατασκευή του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού του Φαλατάδου (που προαναφέραμε)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου ΣΙΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, λίγους μήνες πριν το θάνατό του (με βαθιά πίστη στο έργο της  ΛΕΙΒΑΔΑΣ,όπως το αναφέρω πιο πάνω και  στο όνομα της φιλίας και της συνεργασίας μας) με κάλεσε στο γραφείο του για να συζητήσουμε το θέμα.Στη συζήτηση αυτή παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Δεληγιάννη και ο μηχανικός κ. Μιχάλης Παρασκευόπουλος.Μου ζήτησε να μεταβούμε στη Λειβάδα και να ενημερώσω το μηχανικό κ. Μιχάλη Παρασκευόπουλο παρουσία και του νυν Αντιδημάρχου κ. Ζαχαρία Γιαννισόπουλου, σημείο προς σημείο  τα της Λειβάδας, με την ελπίδα να υλοποιηθεί το έργο άμεσα και μάλιστα εντός της Δημαρχιακής θητείας του.  Η αυτοψία στη Λειβάδαπαρουσία και άλλων φίλων πραγματοποιήθηκε , αλλά ο θάνατος στέρησε στο Σίμο το όνειρο της αξιοποίησης των νερών της Λειβάδας και σε μένα τη χαρά της συνεργασίας μας. Έκτοτε  δεν είχα καμιά ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος .

  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο εμπλουτισμός των υδροφορέων.

Αύξηση της παροχής όλων των πηγών και γεωτρήσεων, που βρίσκονται περιμετρικά στις πλαγιές του Πολέμου  Κάμπος, από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται  περιοχές της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

Οι πλημύρα της 6 Οκτωβρίου 1976, κατάστρεψε μια από τις πιο σημαντικές φυσικές κατασκευές  του χειροποίητου νησιού μας, που συνέβαλε διαχρονικά στον εμπλουτισμό υδροφορέων, της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

Πρόκειται για τη λεκάνη συλλογής των όμβριων υδάτων, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος,που σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων,τα βρόχινα νερά, λίμναζαν στο βάθος της λεκάνης και λόγω της δομής των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής,  ακολουθούσαν την κατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση,ενισχύοντας έτσι, την παροχή του νερού σε αναρίθμητες φυσικές πηγές επαφής, περιμετρικά του  Όρους  Πολέμου Κάμπος (Καρδιανή,Υστέρνια,Πλατειά ,της Κόρης ο Πύργος,Καλλονή κλπ).

Δυστυχώς, η πλημμύρα του 1976 ευθύνεται για την ρήξη του αμφιθεατρικού τοιχώματος της λεκάνης,από τη μεριά της περιοχής Ζωδεμένης, με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά να κατηφορίζουν πλέον ελεύθερα, προς την λαγκαδιά της ζωδεμένης και να φεύγουν στην θάλασσα, προς τη βορινή πλευρά του νησιού, χωρίς καμιά εκμετάλλευση. Ο ταμιευτήρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα βρόχινα νερά και ξεραίνεται μερικές ώρες, μετά τη κάθε βροχή.

-Βήμα προς βήμα λοιπόν, η παροχή των πηγών γύρω από το βουνό, μειώνεται από έτος σε έτος, ενώ πολλές ήδη έχουν ξεραθεί.

Ποιός δεν θυμάται τους καταρράκτες, με τα πλούσια νερά και τον χαρακτηριστικό ήχο, που έρεε, στην στροφή πάνω από το χωριό της Καρδιανής,   κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου;

Σήμερα τα περιβόλια με τα τεράστια δένδρα στην παραλία της Καρδιανής είναι  έρημα, γιατί δεν κατεβάζει πια νερό, το αντίστοιχο λαγκάδι.

 Για την ανάγκη αποκατάστασης της φυσικής λιμνοδεξαμενής εμπλουτισμού, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος, έχουν γράψει πολλοί ειδικοί επιστήμονες.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Να επουλωθεί  η πληγή της φυσικής λεκάνης που έχει καταστραφεί, με ελάχιστο κόστος, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα όπως πριν την καταστροφή του 1976. Μερικά μεροκάματα με μπουλντόζα και  καθοδήγηση ενός ειδικού, ( ενδεχομένως να απαιτείται  μια μελέτη, μικρής κλίμακας  ), είναι αρκετά για να αποκατασταθεί η αμφιθεατρική πλευρά της λεκάνης, πλάτους 15- 20 μέτρων  περίπου.

  • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

3000-5000 κμ νερού ημερησίως είναι, ότι χρειάζεται, η Νότια Τήνος από το υψόμετρο των 150μ μέχρι τη θάλασσα και από τη Λυχναφτιά μέχρι τον Άγιο Ρωμανό, για να μετατραπεί σε ένα πράσινο παράδεισο.

Επί Δημαρχίας του κ. Σάββα Απέργη,πήραμε  Ομόφωνη Απόφαση  για τη κατασκευή του  Βιολογικού καθαρισμού της πόλης και των Περιοχών της, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Α)Ο Βιολογικός Καθαρισμός των λυμάτων να είναι Τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός, όπου τα επεξεργασμένα λύματα να δίνουν νερό καθαρότητας 95-98%

Β)Τα νερά από το βιολογικό καθαρισμό ,  κατάλληλα ως έχουν ή με περαιτέρω διύλιση εντός του γηπέδου του βιολογικού, να μετατρέπονται σε νερό καθαρότητας 100%  κατάλληλο :

α) για την άρδευση περιοχών της Τήνου

β)για εμπλουτισμό των υδροφορέωνΓύρλας και Βακέτας.

γ) ο απαγωγός προς την θάλασσα,να λειτουργεί ως αγωγός ασφάλειας και ενδεχομένως, ως αγωγός διανομής των καθαρών νερών του Βιολογικού προς τους καλλιεργητές, τις δενδροστοιχίες της πόλης και των περιοχών της πχ.Ο περιφερειακός δρόμος της πόλης μας.

          Γ)Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των καθαρών νερών του

 Βιολογικού, να μειώνει το κόστος λειτουργίας του Β.Κ

Δ)Εν όψη της κλιματικής αλλαγής,να έχουμε κάνει ότι

κάνουν στις ξερικές περιοχές του κόσμου, Ισραήλ, Αραβικές χώρες,

Δηλαδή την ανακύκλωση των απόβλητων και μάλιστα συνεχώς με αποτέλεσμα ερημικές περιοχές, να μετατρέπονται σε οπωρώνες της Ευρώπης

  • ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Επιβάλλεται η μετατροπή του Βιολογικού καθαρισμού του Πανόρμου σε τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό ,όπως εκείνου της πόλης Τήνου, και αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων,για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

  • ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΖΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Άρδευση και ύδρευση των Κάτω Μερών.

Η συγκράτηση των κατοίκων των περιοχών που θα καλύπτει το φράγμα με την ανάπτυξη της γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ερήμωσης της ενδοχώρας του νησιού μας, με τη δημιουργία ενός ανεπανάληπτου χώρου για τα ενδημικά και αποδημητικά πουλιά που εξαφανίζονται εξαιτίας της έλλειψης επιφανειακών νερών για τις ανάγκες τους (βλέπε υδρούσα , βλέπε πλήθος πτηνών και λοιπών ζώων, στο μικρό παρελθόν μας).

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ

Α)Η μελέτη του έργου κατασκευής του φράγματος της Γρίζας,

Β)Έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των απαραίτητων εκτάσεων.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η κατασκευή του φράγματος της Γρίζας.

Οι αγωγοί μεταφοράς για την πλήρη αξιοποίησή του.

  • ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 ΣΚΟΠΟΣ

Α) Ο εμπλουτισμός των υδροφόρων του νησιού, κατά μήκος των χειμάρρων, με τηνκατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση των βρόχινων νερών,που ρέουν στην κοίτη τους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της διάρρηξης των υπό κλίση επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών (αποσαθρωμένοι σχιστόλιθοι).

Β) Τα νερά να εμπλουτίζουν βήμα προς βήμα υδροφορείς ,σε μεγάλα υψόμετρα γύρω από τα χωριά και μέχρι το κύμα.

Γ) Η επαναλειτουργία των επιφανειακών πηγών επαφής, που έχουν ξεραθεί.

Δ) αύξηση της παροχής των υπαρχόντωνπηγών και επαναλειτουργία των πηγαδιών που έχουν ξεραθεί, μετά από δεκαετίες.

Ε)Αύξηση του πρασίνου στις κοιλάδες του νησιού και όχι μόνο.

Ζ)Παραγωγή κτηνοτροφών, για ανάπτυξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σειρά μικροφραγμάτων εμπλουτισμού στο χείμαρρο της Γύρλας, κλπ., με άριστα αποτελέσματα, για:

Α)την ύδρευση της πόλης Τήνου

Β) την άρδευση των χωραφιών της Γύρλας.

Γ) Άνοιξαν ξεχασμένες πηγές

Δ)γέμισαν τα ξερά για δεκαετίες πηγάδια της περιοχής.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Αντιγραφή των μικροφραγμάτων της Γύρλας και εφαρμογή τους παντού,σε όλους τους χειμάρρους του νησιού, με ένα σύνθημα , καμιά σταγόνα νερού στη θάλασσα.

  • ΜΙΚΡΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ

Είναι αδιανόητο στο 2020, τα νερά που ρέουν τους χειμάρρους  του νησιού μας και έχουν τις ρίζες τους κοντά στα χωριά μας,να είναι  μολυσμένα από τα απόβλητα των αποχετεύσεων. Οι αρρώστιες είναι προ των πυλών για όλους μας. Οι μικροί βιολογικοί τύπου ξενοδοχείων, στα σημεία ρίψης των αποβλήτων των αποχετεύσεων, με την επεξεργασία αυτών, θα συντελέσουν :

α)στον άμεσο καθαρισμό, των τρεχούμενων νερών των λαγκαδιών.

β) στηνπαραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, κατάλληλου νερού για τις καλλιέργειες , στα μεγάλα υψόμετρα.

γ) στην αύξηση του πρασίνου μέσα και γύρω από τα χωριά.

δ)στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού.

ε) θα ελαχιστοποιηθούν οι μεταφορές νερού, από την πόλη στην ενδοχώρα με τεράστιο οικονομικό όφελος για το Δήμο (εργατικά, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων κ.λ.π)

9. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

    Το μεγάλο μας βουνό, ο Τσικνιάς , αποτελείται από ρηγματο ποιημένους και αποσαρθρωμένους σχιστόλιθους, όλων των τύπων. Παράλληλα λόγω της θέσεως του Βορειοανατολικά του νησιού μας με ανοικτή θέα στο Αιγαίο, δέχεται τις περισσότερες βροχές. Από τα παραπάνω προκύπτει, θεωρητικά αλλά και πρακτικά  ότι, το εσωτερικό του, φιλοξενεί ένα τεράστιο υδροφόρο ορίζοντα, πλούσιο σε νερά αναβλύζοντα περιμετρικά του βουνού και πηγές επαφής.

Εκατοντάδες πηγές επαφής, με σημαντικότατες ημερήσιες παροχές νερού εμφανίζονταν περιμετρικά του ΤΣΙΚΝΙΑκαι μάλιστα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Από πολύ ενωρίς οι υψηλά ιστάμενοι πίστεψαν πως το βουνό θα λύσει όλα τα προβλήματα της ύδρευσης της πόλης Τήνου. Το ΠΙΙΕΤ το έτος 1935 εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα υδρευτικά έργα για το νησί μας. μέσα σε 6 μήνες από τη σύλληψη της ιδέας,εκτέλεσε το έργο  μεταφοράς του νερού των πηγών ΑΚΕΡΑΤΟΥ από τον Τσικνιά  στις δεξαμενές του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελισρίας Τήνου,το γνωστό σε όλους μας «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» κλΠ.

…..Τα τελευταία 50 χρόνια,  διαπιστώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις στις πλαγιές του βουνού, γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας,η προστασία των πρανών και του υδροφορέατου Τσικνιά,με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ.

Α) με ελεγχόμενη βόσκηση στο βουνό

Β) με τεχνικές αναβαθμίδες προστασίας με δοκούς και συρματοπλέγματασυγκράτησης των πρανών του.

Όλοι θυμόμαστε ότι κατέφθασαν στη Στενή τα απαραίτητα υλικά για την εργασία αποκατάσταση και προστασίας του Όρους μας, ωστόσο , οι εργασίες σταμάτησαν και τα υλικά εξαφανίστηκαν.

Σήμερα η περιοχή Τσικνιά  θυμίζει κρανίου τόπο. Το βουνό έχει αποψιλωθεί τελείως από τα ελεύθερα-αδέσποτα καιασυνόδευτα κατσίκια και έχει διαβρωθεί το επιφανειακό έδαφος  μέχρι την κορυφή του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής των πηγών , πολλές από τις οποίες έχουν ξεραθεί ήδη.

Μια λύση υπάρχει μόνο:

-Να ΕΞΑΦΑΝΕΙΣΕΤΕ (ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ  (ΤΣΙΚΝΙΑ,  ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ &ΕΞΩ ΜΕΡΙΑΣ.

 Μη ξεχνάτε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, υπήρχαν δυο αγροφύλακες στο νησί μας, οι οποίοι  επέβλεπαν περιφερόμενοι σε όλη την έκταση του νησιού, ώστε όλα τα ζώα να είναι υπό έλεγχο και πεδικλωμένα. Τι άλλαξε……….

-ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΑΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΙΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βουνό μας ….κλπ

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Με την ελπίδα ότι δεν θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις μου, όπως συμβαίνει συνήθως, δηλώνω παρόν, σε κάθε προσπάθεια ……

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Οι καιροί ου μενετοί

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.  Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου