To μπλε τυρί της Τήνου έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποκτά δημοσιότητα και μεγάλη ζήτηση
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν το οποίο έφερε και πάλι στο προσκήνιο πριν από 10 χρόνια στο τηνιακό τυροκομείο της η Αγγέλα Ρουγγέρη-Βίδου. Εκείνη ξεκίνησε την παραγωγή στο νησί της Τήνου, το έκανε γνωστό προωθώντας το μέσω εκθέσεων και άλλων events, με αποτέλεσμα να το μάθει περισσότερος κόσμος, να το ξεχωρίσει και να αυξηθεί η ζήτησή του.
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το τυρί; Όπως μας είπε ο κ. Κώστας Δεσύπρης (με το προσωνύμιο «Κουρούπας»), η παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού είναι αρκετά δύσκολη καθώς χρειάζεται ειδικές συνθήκες και μεγάλο χρονικό διάστημα ωρίμανσης (4-6 μήνες), ενώ υπάρχει το ρίσκο να μην καταφέρει να πετύχει η παραγωγή του αν κάνει βαρύ χειμώνα. Γι’ αυτό και η παραγωγή του είναι περιορισμένη στο νησί, ωστόσο σιγά σιγά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος λόγω της αυξημένης ζήτησής του.
Από που παίρνει το όνομά του; Από τον τρόπο παρασκευής του. H Νεροκολοκύθα ή Φλασκιά είναι φυτό αναρριχόμενο και μονοετές. Φθάνει σε ύψος τα τρία μέτρα και παράγει χοντρόφλουδες νεροκολοκύθες. Αυτούς τους καρπούς στην Τήνο τους ονομάζουν φλασκιά ή καρίκια και έτσι πήρε το όνομα και το τυρί που ωριμάζει μέσα σε μια νεροκολοκύθα.
Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr