Κατεπείγουσα επιστολή κατοίκων της Τήνου για τον Βιολογικό

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Προς κ.κ.: Δήμαρχο Τήνου
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου
Αντιδήμαρχο Ύδρευσης – Αποχέτευσης
Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών
Εκλεγέντες Δήμαρχο Τήνου και Δημοτικούς Συμβούλους στις αρχαιρεσίες 2023
Υπεύθυνο Λειτουργίας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Τήνου
Κάθε άλλο υπεύθυνο όργανο και φορέα

Θέμα: Διαρκής κίνδυνος δημόσιας υγείας από τους αέριους ρύπους του Ε.Ε.Λ. Τήνου
Σχετική: η από 5-12-2023 έκθεση του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Χημείας & Καινοτόμων Τεχνολογιών του «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ»

Kύριοι,

Είμαστε κάτοικοι Τήνου που βιώνουμε, όπως όλοι οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και πάρα πολλούς μήνες την αφόρητη καθημερινή κατάσταση της δύσοσμης ατμόσφαιρας του νησιού μας. Όλοι γνωρίζετε την προέλευση και τρομάζουμε για την επικινδυνότητα και βλάβη της υγείας που πιθανότατα προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση. Ανησυχούμε σε μέγιστο βαθμό για τα παιδιά μας που βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο και για τις ευαίσθητες ομάδες. Έχουμε απευθυνθεί εδώ και μήνες στους υπευθύνους προφορικά και γραπτά, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει παύσει ή περιοριστεί η αφόρητη κατάσταση και χωρίς να έχουμε ενημέρωση για μέτρα που έχουν ληφθεί (εάν έχουν ληφθεί) ή πρόκειται να ληφθούν (και το χρόνο ολοκλήρωσής τους).

Προ ολίγων ημερών λάβαμε τη συνημμένη στο παρόν έκθεση του «Δημόκριτου» με τα αποτελέσματα δειγματοληψίας που έγινε την 26-10-2023, κατόπιν δικών μας ενεργειών (και εξόδων). Η έκθεση επιβεβαιώνει και με επιστημονικές μετρήσεις αυτό που όλοι όσοι ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά στο νησί γνωρίζουμε: ότι οι τιμές αέριων ρύπων από την Ε.Ε.Λ. υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων.

Είναι αναμφίβολο ότι η ευθύνη βαρύνει, αντικειμενικά, τον Δήμο (προφανώς υπό την απερχόμενη Διοίκηση) και εφεξής την νέα Διοίκηση και τους υπεύθυνους λειτουργίας του Ε.Ε.Λ., οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση εποπτείας, ελέγχου και ενέργειας, ως εκ της θέσης και των αρμοδιοτήτων τους. Την υποκειμενική ευθύνη και το βαθμό αυτής, όπως και την έκταση, το είδος και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στο περιβάλλον (και την υπαγωγή στην οικεία περίπτωση του άρθρου 28 του ν. 1650/1986 ως ισχύει), θα διερευνήσουν και αποδώσουν οι αρμόδιες για αυτό εισαγγελικές και δικαστικές αρχές στις οποίες θα απευθυνθούμε, αφενός για την ορθή νομική αξιολόγηση ως προς τη διακινδύνευση της υγείας μας και τη βλάβη που έχουμε υποστεί και εξακολουθεί στον παρόντα χρόνο, αφετέρου για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και όλες οι τυχόν αδρανείς δυνάμεις για την άμεση και οριστική λύση.

Στο παρόν περιοριζόμαστε να σημειώσουμε ότι ενέργειες όπως, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση κακοσμιών, η εκμηδένιση εκπομπών αερολυμάτων, η απόσμωση του αέρα όλων των σταδίων πριν την επανακυκλοφορία και διάθεση στην ατμόσφαιρα, η καλή συντήρηση και λειτουργία της εγκατάστασης ως αναγκαίος όρος για τον περιορισμό παραγωγής αερίων (όπως υδρόθειο), προβλέπονται και επιβάλλονται από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για την Ε.Ε.Λ..

Το πρόβλημα είναι κατεπείγον και απαιτεί άμεση λύση. Είτε συνδέεται με βλάβη υγείας, είτε (και) με ποιότητα ζωής. Οι μετρήσεις του Δημόκριτου έγιναν την 26-10-2023, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Η αλλαγή της κλίμακας του πληθυσμιακού υποβάθρου του νησιού μας από την περίοδο του Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της σημαντικής τουριστικής και παραθεριστικής κίνησης βάσιμα αναμένεται να καταστήσει παραπάνω από αφόρητη τη ζωή στο νησί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες (με προφανή συνακόλουθη οικονομική καταστροφή πέραν της βλάβης της υγείας).

Με το παρόν καλούμε και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Ζητάμε επίσης η απερχόμενη Διοίκηση του Δήμου και ο υπεύθυνος λειτουργίας του Ε.Ε.Λ. να μας ενημερώσουν εγγράφως: (1) ποια επανορθωτικά μέτρα έχουν λάβει μέχρι σήμερα και, αν έλαβαν τέτοια, να μας χορηγήσουν αντίγραφα των σχετικών εκθέσεών τους μετά την ολοκλήρωσή τους, (2) ποια μέτρα έχουν δρομολογήσει και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους. Τις απαντήσεις σας και τα σχετικά αυτών παρακαλούμε να στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση elkornarou@gmail.com, fpoffice.skg@gmail.com (τηλ. Επικοινωνίας 6948400640-6944554567).

Επιφυλασσόμαστε ρητά κάθε νομίμου δικαιώματός μας.

Με τιμή

Οι εκπρόσωποι κατοίκων Τήνου

Παναγιωτάκης Εμμανουήλ
Κολλάρος Νικόλαος
Πιπέρης Γεώργιος
Γιαννόπουλος Κωνσταντίνος
Κορνάρου Ελένη

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter