forum_tinos

ορθοδοντικός_τήνος

Πισίνες Τήνος
Εκκλησιαστικά

Κυριακή των Βαΐων στην Τήνο

Χθες το πρωί, Κυριακή των Βαΐων, ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου της Χώρας Τήνου, ο οποίος στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας για πρακτικούς λόγους  και μετά από απόφαση του θα αναπληρώνει τον Καθεδρικό Ναό της Τήνου Παναγίας του Ροδαρίου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο συλλειτούργησε ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος Φώσκολος και στην όλη ιεροτελεστία βοήθησαν τέσσερα άτομα, όπως προβλέπουν οι οδηγίες της Πολιτείας.

Ήταν μια λιτή τέλεση, χωρίς να χάσει το μεγάλο συμβολισμό της ως Κυριακή των Βαΐων, Κυριακή  του Πάθους και πρώτη ημέρα της Μεγάλης και Εβδομάδας.

-- Εστιατόριο Μαραθιά --

Στην αρχή της όλης ιεροτελεστίας ευλογήθηκαν τα Βάϊα εντός του Ναού  και έγινε η λιτανεία προς το Ιερό όπου και συνεχίστηκε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Μετά την ανάγνωση των Παθών του Κυρίου, ο Αρχιεπίσκοπος απευθύνθηκε στους παρόντες και είπε μεταξύ άλλων:

Κάνω μερικές σκέψεις γι’ αυτό που καλούμαστε να βιώσουμε και να μεταδώσουμε από αυτόν τον Ενοριακό Ναό στη διάρκεια του Πασχαλινού Τριημέρου, της Μεγάλης Πέμπτης, της Μεγάλης Παρασκευής και της νύχτας του Πάσχα Θέλουμε με την δική μας πίστη, την ενεργό συμμετοχή μας, την τήρηση των όσων προβλέπονται από τις οδηγίες της Εκκλησίας και τις αποφάσεις  της πολιτείας, να δώσουμε μία μαρτυρία πίστης η οποία δεν μειώνεται ούτε αλλοιώνεται αλλά απλώς βιώνεται με διαφορετικό τρόπο.

Οι λίγοι που θα είμαστε εδώ παρόντες, οφείλουμε να βοηθήσουμε όσους θα παρακολουθήσουν τις εδώ τελούμενες ιεροτελεστίες, από το τηλεοπτικό σταθμό SYROSTV1, ή από άλλα μέσα που θα μεταχειριστούν,  να βιώσουν φέτος κάτι το μοναδικό  και ελπίζουμε, κάτι το ανεπανάληπτο. Κύριος να μην επιτρέψει να ξαναβιώσουμε τέτοιες ημέρες για το καλό όλων μας.

Η δική μας ενεργός συμμετοχή λοιπόν, όπως έχει προβλεφθεί, πρέπει να είναι μία ζωντανή μαρτυρία και να βιώσουμε με την ίδια πίστη, έστω με  αυτόν τον περίεργο τρόπο, που για πρώτη φορά ζει η Εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα, το μυστήριο του πάθους του Χριστού, το μυστήριο που ολοκληρώνεται με την ανάσταση Του και γίνεται το μυστήριο.

Μακάρι να  μπορέσουμε να ανακαλύψουμε και τα νέα θετικά στοιχεία μέσα από αυτό το κακό που μας βρήκε. Θα είναι θετικά για όλη την εκκλησία αλλά και την κοινωνία, αν οι άρχοντές της φανούν συνετοί και προσεκτικοί στα μηνύματα που έρχονται και άνωθεν.

Ένας αόρατος μικρός ιός κατάφερε να εκμηδενίσει τον άνθρωπο, να τον κάνει να καταλάβει δηλαδή την πραγματικότητα  που μας υπενθύμισε η Εκκλησία την Τετάρτη το Τεφρών, όταν θέτοντας λίγη στάχτη στην κεφαλή μας, μάς υπενθύμισε: «Ενθυμήσου, ο άνθρωπε ότι χώμα είσαι και στο χώμα θα επιστρέψεις».

Για σκεφτείτε αυτό που συμβαίνει σήμερα, δεν υποκλινόμαστε μπροστά σε έναν μεγάλο ισχυρό άρχοντα της γης, αλλά υποκλινόμαστε όλες και όλοι  μπροστά σε έναν μηδαμινό και ασήμαντο αλλά θανατηφόρο  ιό.

Όλα αυτά ο Κύριος τα επιτρέπει, διότι έχει τα δικά του σχέδια.

Μακάρι μακάρι η Εκκλησία , ο άρραφος χιτώνας του Χριστού,  όλοι οι χριστιανοί της γης να μιμηθούν τους επιστήμονες που σήμερα σε οποιοδήποτε χώρο και αν ανήκουν, σε οποιαδήποτε χώρα κι αν υπηρετούν, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν και να προστατέψουν τη ζωή του ανθρώπου.

Ας τους μιμηθούμε κι εμείς, όλοι οι Χριστιανοί της γης, να νιώσουμε και να βιώσουμε αυτή την ενότητα. Όλοι  χριστιανοί,  σε όποιο δόγμα και αν ανήκουμε, ενωμένοι, αγαπημένοι, αδελφωμένοι, να προσφέρουμε τον πλούτο που διαθέτουμε, το κάθε δόγμα στην  πνευματική ζωή, την λειτουργική, την ιστορία του και να προσφέρουμε κοινή υπηρεσία για την ψυχή και το σώμα του ανθρώπου για τον ολοκληρωμένο άνθρωπο.

Ας ξεχάσουμε τι μας χωρίζει και ας αναζητήσουμε ότι μας ενώνει. , Ας γκρεμίσουμε επί τέλους τα τείχη που μας χωρίζουν και χρησιμοποιήσουμε  το γεφύρι της εντολής της αγάπης που πρέπει να μας ενώνει. Και έτσι  αγαπημένοι, μονιασμένοι και αδελφωμένοι να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Ιησού και να ψάλουμε με «με ένα στόμα κα μια  καρδιά», το Χριστός Ανέστη.  Αμήν

ΠΗΓΗ: www.kantam.gr

Βρείτε μας στο Instagram

Instagram Photo
Instagram Photo
Instagram Photo
Instagram Photo
Instagram Photo
Instagram Photo
Ακολουθήστε μας

Tinos Today

Το Tinos Today ξεκίνησε την πορεία του στα δρώμενα της Τήνου το 2013. Γρήγορα η κοινωνία του νησιού το αγκάλιασε και το έφερε πρώτο στις προτιμήσεις του Τηνιακού για την ενημέρωση και προβολή της επιχείρησης του. Σας οφείλουμε περισσότερα www.tinostoday.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button
Close