Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Κοιν.Σ.Επ «Το Μπατίκι»| Αρχιτεκτονική Τοπίου – Το παράδειγμα της Τήνου

Το Σάββατο 06/05/2023 και ώρα 19:00 μ.μ. στη Μοσχούλειο Σχολή η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Το Μπατίκι», στο πλαίσιο του ετήσιου δημοσιευμένου προγράμματός της, διοργάνωσε ομιλία με θέμα : «Αρχιτεκτονική Τοπίου – Το παράδειγμα της Τήνου» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι ομιλητές ήταν ο κος Παπαδημητρίου Σπύρος, Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ και η κα Ελευθερία Γαβριηλίδου, Αρχιτέκτονας, MLA Αρχιτέκτονας Τοπίου. Ο κύριος Παπαδημητρίου, με την βραβευμένη σε πανελλήνιο επίπεδο εισήγησή του «Υδάτινος Πύργος – Εναλλακτική πρόταση συλλογής νερού σε νησιωτικά τοπία», παρουσίασε μια καινοτόμο κατασκευή για τη συλλογή και αποθήκευση νερού μέσω της υγρασίας στις παραλίες του νησιού , η οποία θα μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη μείωση της εκμετάλλευσης των υδάτινων αποθεμάτων, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Εν συνεχεία, η κα Γαβριηλίδου ,με την εισήγησή της να φέρει τον τίτλο : «Genius ~ Adaptive ~ Loci – Μια πορεία προς την κλιματική προσαρμογή μέσα από την ανάγνωση, κατανόηση και νοηματοδότηση του ελληνικού τοπίου», ανέλυσε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στα νησιωτικά τοπία και πώς αυτή επηρεάζει , μαζί με την ανθρωπογενή παρέμβαση, τη φυσιογνωμία του.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίστηκε η μοναδική σημασία, αξία και ιδαιτερότητα της τηνιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία για αιώνες βρίσκεται εν αρμονία με το περιβάλλον του νησιού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην αθρόα ανθρώπινη παρέμβαση με την άναρχη δόμησή του τοπίου του νησιού μας.

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους και μια γόνιμη συζήτηση, η οποία ανέδειξε τη σημαντικότητα των προβληματισμών για τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση των μοναδικών αρχιτεκτονικών – σε επίπεδο τοπίου- στοιχείων του «χειροποίητου» νησιού μας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -