Κοινό Τηνίων – 23η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Κύριε Πρόεδρε,

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μαζί με την τελευταία πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, η οποία γίνεται και πάλι διά περιφοράς, θεωρήσατε αναγκαίο να μας στείλετε και μια επιστολή, προκειμένου να δικαιολογηθείτε για την επανάληψη αυτής της αντι-δημοκρατικής διαδικασίας.

Η αιτιολόγηση σας βασίζεται στον χαρακτηρισμό των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είτε ως τυπικά είτε ως άμεσης προτεραιότητας. Συνεπώς, υποστηρίζετε ότι τα τυπικά θέματα δεν χρειάζονται συζήτηση ενώ τα άλλα δεν προλαβαίνουμε να τα συζητήσουμε! Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τι είδους θέματα αξίζουν την συζήτηση από το Δημοτικό μας Συμβούλιο;

Μας υπενθυμίζετε επίσης ότι πολλά από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έχουν ήδη εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή, θέλοντας ίσως να δώσετε έναν τόνο τετελεσμένου. Γιατί άραγε να περνάνε από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέματα για τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η οικονομική επιτροπή; Αναγράφονται δε και οι ακριβείς αριθμοί απόφασης για κάθε ένα, δίνοντας ένα κύρος στις αποφάσεις αυτές, παραλείπεται όμως το γεγονός ότι και οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής έγιναν επίσης διά περιφοράς, ενώ οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης δεν πήραν μέρος σε αυτές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντι-δημοκρατική πρακτική.

Δεν λείπει βέβαια η αναφορά στην αιτία αυτής της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας, η οποία όμως καταλήγει να γίνεται κανόνας, που είναι φυσικά η “επιφορτισμένη υγειονομικά περίοδος που διανύουμε”. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος να μην γίνονται οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης και προφανώς οι λόγοι της επιλογής της δια περιφοράς συνεδρίασης είναι άλλοιΑναμένουμε, κ. Πρόεδρε να μας τους εξηγήσετε.

Ας μας ζητάτε την ανοχή μας “χωρίς να κάνετε κατάχρηση της διαδικασίας της διά περιφοράς συνεδρίασης”, ας μην θέλετε να “θεμελιωθεί η άποψη πως όλες οι συνεδριάσεις θα γίνονται δια περιφοράς”, ας υποστηρίζετε πως “στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη”. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω είναι ψέμματα, εκτός αν προεδρεύετε σε κάποιο άλλο Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πρώτη συνεδρίαση εν μέσω πανδημίας (7η συνεδρίαση 2020) μέχρι την τωρινή (23η/2020) έχουν πραγματοποιηθεί 17 συνεδριάσεις. Από αυτές οι 10 έχουν γίνει δια περιφοράς, οι 5 με τηλεδιάσκεψη και άλλες 2 από κοντά, τηρουμένων όλων των αναγκαίων μέτρων. Πάνω από τις μισές δηλαδή έχουν γίνει δια περιφοράς και έχετε το θράσος να μας μιλάτε για συντριπτικές πλειοψηφίες; Ακόμα και μετά την πρώτη συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη (13η/2020), όταν, δυόμιση μήνες μετά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, βρέθηκε επιτέλους ο τρόπος για την πραγματοποίηση της, έγιναν 11 συνεδριάσεις, μία στο πνευματικό, 5 με τηλεδιάσκεψη και 5 δια περιφοράς (μαζί με την τωρινή).

Όχι κ. Πρόεδρε, δεν πρόκειται πλέον να δείξουμε κατανόηση για το συγκεκριμένο θέμα. Αρκετή ανοχή και κατανόηση δείξαμε όλους αυτούς τους μήνες. Αν μπορείτε να αντιληφθείτε ότι διολισθαίνετε σε επικίνδυνα αυταρχικά μονοπάτια, σταματήστε τώρα και αλλάξτε πρακτική. Διαφορετικά, θα μας βρίσκετε απέναντί σας.

Ως Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” εκτιμούμε ότι το μοναδικό θέμα το οποίο χρήζει άμεσης απόφασης είναι το πρώτο, το οποίο αφορά την γνωμοδότηση του Δήμου μας, επί του άρθρου 25 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο: “Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο και λοιπές διατάξεις”. Το κατ’ επείγον του θέματος μπορεί να θεμελιωθεί α) από την πολύ πρόσφατη συνειδητοποίηση της κατάστασης και β) από την πιεστική προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία λήγει σήμερα.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι και αυτό το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, παρά το γεγονός ότι λάβαμε με καθυστέρηση την εισήγηση και μόλις λίγες ώρες πριν την “συνεδρίαση”, κατανοώντας την κρισιμότητα του, τοποθετούμαστε ως προς την πρόταση της πλειοψηφίας επί του άρθρου 25 του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου.

Θέμα 1ο

Συμφωνούμε ότι πρώτιστα “πρέπει να ζητηθεί επέκταση (σε χρόνο και σε βάθος) της διαβούλευσης και επεξεργασίας του επίμαχου σχεδίου νόμου, με στόχο την εξυγίανση και αναμόρφωση του άρθρου 14 του ν. 2971/2001, ώστε να ανταποκρίνεται στο προαναφερθέν πλαίσιο νομιμότητας, το οποίο άλλωστε επιβάλλεται από το Σύνταγμα της Χώρας μας.”

Για το Κοινό Τηνίων, ο κοινός δημόσιος χώρος πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο από δραστηριότητες που δεν ωφελούν την κοινότητα, όπως αυτή θα το αποφασίζει. Ιδιαίτερα δε, πρέπει να αποφεύγονται χρήσεις με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, κάτι που αγνοεί τόσο ο ισχύων νόμος όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (ν. 4607/2019), όσο και οι εξίσου καταστροφικές πολιτικές που επιλέγει η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ (βλ. αντι-περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη). Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε κάθε επόμενη γενιά και η αντίληψη ότι όλα μπορούν να θυσιάζονται στο βωμό των επενδύσεων, ακόμη και ο αιγιαλός, ειδικά σε μια νησιωτική χώρα, δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη πρακτική μακροπρόθεσμα ούτε καν με τα οικονομικά κριτήρια που θέτουν οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις, πόσο δε μάλλον για εμάς που προτεραιοποιούμε με γνώμονα την προστασία του δημόσιου χώρου και την απρόσκοπτη διάθεσή του προς όλους τους πολίτες. Η θέση της τοπικής κοινωνίας αποτελεί πάντα το πιο σημαντικό συστατικό μιας δημοκρατίας. Η απευθείας συμμετοχή των πολιτών σε τέτοιες σημαντικές αποφάσεις και όχι δια αντιπροσώπων πρέπει επίσης να προβλεφθεί.

Συμπερασματικά ψηφίζουμε ΥΠΕΡ της εισήγησης του Δημάρχου, σημειώνοντας ότι για την επεξεργασία και την λήψη σχετικής “Κανονιστικής Αποφάσεως” θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων της Τήνου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει έναν ενωτικό, μαζικό και δίκαιο αγώνα για να προστατέψουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και την ταυτότητα του νησιού.

Θέμα 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο

Έχοντας με κάθε τρόπο εκφράσει την αντίθεσή μας, σε αυτή την παγιωμένη πλέον τακτική της διά περιφοράς συνεδρίασης από την συμπολίτευση και έχοντας κάνει ξεκάθαρο ότι θα απέχουμε από την διαδικασία που απέχει από το να είναι δημοκρατική, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχωρούμε από την “συνεδρίαση” μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης του πρώτου θέματος, απέχοντας από την ψηφοφορία των υπολοίπων.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” Κουσουνάδης Πέτρος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter