Κοινό Τηνίων – Ο δρόμος, το νερό και η αγία ανάπτυξη

Πριν από περίπου έναν μήνα (7/11/2023), λάβαμε σαν δημοτική κίνηση ένα email με το οποίο γίναμε γνώστες κάποιων παρεμβάσεων τόσο στην δεξαμενή νερού του Αρνάδου όσο και στο μονοπάτι που ενώνει το χωριό με το εκκλησάκι της αγίας Παρασκευής. Συνημμένη στο mail αυτό, βρισκόταν μια αναλυτικότατη φωτογραφική παρουσίαση των εργασιών διάνοιξης δρόμου, οι οποίες κατέστρεψαν το παραδοσιακό μονοπάτι. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 28/10/2023.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Στις 8/11/2023 προωθήσαμε το email αυτό στον Δήμο Τήνου, στην Υπηρεσία Υδρευσης και στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ζητώντας διευκρινήσεις. Καμία απάντηση.

Αναζητώντας τις απαντήσεις με δική μας έρευνα, εφόσον ο Δήμος σιωπούσε, ανακαλύψαμε μία απόφαση της οικονομικής επιτροπής (ΑΔΑ: 9ΙΥΟΩΗ6-ΦΩ1), από τις 2/6/2023, με την οποία γινόταν δεκτή η δωρεά επένδυσης της δημοτικής δεξαμενής του Αρνάδου με λιθοδομή υπό την αίρεση κατασκευής και νέας δεξαμενής και της υποχρέωσης επαναφοράς του υπάρχοντος (;) δρόμου στην προτέρα κατάσταση. Στην απόφαση αυτή ορίζεται επίσης ότι οι εργασίες για τις δεξαμενές θα γίνουν με τις τεχνικές προδιαγραφές και με την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Ανακαλύψαμε επιπλέον μια άδεια για έργα μικρής κλίμακας σχετικά με την επένδυση της δεξαμενής, η οποία ορίζει ως ιδιοκτήτη του έργου αυτού την Υπηρεσία Ύδρευσης του Δήμου.

Εντωμεταξύ διαβάσαμε στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο για μια εκδήλωση παρουσίασης της προόδου των εργασιών στην δεξαμενή η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2023. Παρόλα αυτά, από όσο μάθαμε, το ενδιαφέρον της συζήτησης εκεί μονοπώλησε η κατασκευή του δρόμου και όχι η επένδυση της δεξαμενής.

Την ίδια μέρα στείλαμε νέο email προς τον Δήμο, την Υπηρεσία Ύδρευσης και την Τεχνική Υπηρεσία, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για να ενημερωθούμε ως οφείλουμε από την πλέον επίσημη πηγή και αναμένουμε απαντήσεις.

Η σιωπή των υπηρεσιών του Δήμου, η έμμεση αναγνώριση της διάνοιξης ως δρόμου από την οικονομική επιτροπή του Δήμου και η εστίαση του ενδιαφέροντος της εκδήλωσης στον δρόμο και όχι στο νερό, υποδεικνύουν κίνητρα “αναπτυξιακής” φύσεως και όχι επίλυσης του προβλήματος του νερού στον Αρνάδο.

Έχει αναλογιστεί η παρούσα Δημοτική Αρχή αλλά και όσοι επιθυμούν την νομιμοποίηση της εν λόγω διάνοιξης τι επιπτώσεις θα φέρει; Αντέχουν οι υποδομές του χωριού ακόμη περισσότερες οικοδομές, βίλες και πισίνες πάνω από την διάνοιξη; Μπορούμε να πορευόμαστε με το επιχείρημα “έλα μωρέ, όλοι κάνουμε κάποιες παρανομίες”;

Γνωρίζει ο νέος δήμαρχος και η ομάδα του που θα αναλάβει τον Δήμο με τον νέο χρόνο, τι συμβαίνει πάνω από τον Αρνάδο; Ποια είναι η δική τους θέση;

Ας αφήσουμε τα πάντα να “αναπτυχθούν” χωρίς όριο, ας βουλήξουμε και την τελευταία ξερολιθιά, ας κτίσουμε και το τελευταίο χωράφι, ας μπετο-στρώσουμε και το τελευταίο μονοπάτι. Κι όταν θα έχει καταστραφεί το νησί όλο και κατανοήσουμε τι κάναμε, ας ζητήσουμε συγχώρεση από την “αγία ανάπτυξη” που για χάρη της θυσιάσαμε τον τόπο μας.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter