Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

ΚοινΣΕΠ “Το Μπατίκι” – Συνάντηση με Φορείς της Τήνου για τη Μελέτη “Βιώσιμη Ανάπτυξη υπό την Αυξανόμενη Τουριστική Πίεση: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση”

Το τριήμερο 26 – 28/1/2023 συναντήθηκαν η Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ κα Αναστασία Ψάλτη και μέλη του ΔΣ της και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κος Σπιλάνης Ιωάννης με εκπροσώπους φορέων του νησιού (Αγροτικός Συνεταιρισμός, Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός και Tinos Food Paths, Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου , Σεκυγέτ, Ένωση Ξενοδόχων Τήνου, Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου), σχετικά με την διάχυση αποτελεσμάτων της Α’ Φάσης έρευνας της Μελέτης με τίτλο : “Βιώσιμη Ανάπτυξη υπό την Αυξανόμενη Τουριστική Πίεση : Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση”. Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα τόσο στην πρωτεύουσα του νησιού , όσο και στο Πνευματικό Κέντρο Πύργου Πανόρμου. Πιο αναλυτικά : 26/1 στη Χώρα , 27/1 στο Πνευματικό Κέντρο Πύργου Πανόρμου, 28/1 στη Χώρα.

Σε κλίμα αγαστής συνεργασίας, παρουσιάστηκαν στις ομάδες εργασίας, βάσει των επιστημονικών δεδομένων που εξήχθησαν από την Α’ Φάση της Μελέτης, στατιστικά στοιχεία για όλο το νησί , τα οποία αφορούν στην οικονομία, στις τουριστικές ροές, στο αποτύπωμα αυτών, στον τομέα της μεταποίησης, της γεωργίας, αλλά και του πολιτισμού.

Συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που απορρέουν από την αυξανόμενη τουριστική πίεση στο περιβάλλον , σε όλους τους τουριστικούς κλάδους , στον αγροτικό τομέα, στη μελισσοκομία κ.ά. Επιπρόσθετα , τέθηκαν επί τάπητος θέματα όπως η σύνδεση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με τη γαστρονομία και τον τουρισμό και η διατήρηση της παράδοσης και του τηνιακού πολιτισμού γενικότερα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων συζήτησαν, επίσης, με την ομάδα του κου Σπιλάνη και τα μέλη της ΚοινΣΕπ τα επόμενα βήματα της μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, οι ομάδες εργασίας , αποτελούμενες από εκπροσώπους όλων των φορέων του νησιού, θα διαμοιράσουν τα καταρτισμένα από την επιστημονική ομάδα ερωτηματολόγια στα μέλη των φορέων , ώστε να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η βάση δεδομένων.

Τα ερωτηματολόγια αυτά, σημαντικότατο εφόδιο για την εξαγωγή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων αναφορικά με το επόμενο στάδιο της μελέτης, θα αποτελέσουν δεξαμενή μετρήσιμων πληροφοριών , η οποία θα επιτρέψει στην επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου να συνεχίσει απρόσκοπτα την έρευνά της και να επανέλθει με την ανατροφοδότηση των φορέων και των κατοίκων του νησιού.

Η ΚοινΣΕπ ευχαριστεί θερμά τους εκπροσώπους των φορέων , καθώς και το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου στον Πύργο για τη συνεργασία και τη φιλοξενία τους. Θα ακολουθήσει σύντομα ενημέρωση για τα επόμενα στάδια της Μελέτης.

Με εκτίμηση,

Το ΔΣ της ΚοινΣΕπ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -