Σε αντίθεση με τους άλλους τύπους επιχειρήσεων, στις επιχειρήσεις τροφίμων ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι σχετιζόμενοι με την Ασφάλεια των τροφίμων οι οποίοι μάλιστα μπορούν να φέρουν την καταστροφή της επιχείρησης.
Επιγραμματικά τέτοιοι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Χρηματοδότησης (IFC) είναι:
-Μή ευχαριστημένοι πελάτες σε συστηματική βάση
-Μειωμένη εμπιστοσύνη των πελατών
-Δυσφήμιση της επιχείρησης (π.χ. από καταγγελίες πελατών)
-Ανακλήσεις τροφίμων
-Συχνότεροι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές