«Λόγοι που κάνουν την Τήνο έναν συναρπαστικό προορισμό»

Από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού Ευγενία Αλοιμόνου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μία συνάντηση με κάποιον «πιστό» φίλο του νησιού και μια του φράση στάθηκε η αφορμή για να γράψω δύο λόγια για το νησί μου. Για τους λόγους που κάνουν την Τήνο έναν συναρπαστικό προορισμό. Η λίστα είναι ατελείωτη, αλλά προσπάθησα να τη συμπυκνώσω. Μου είπε «Η Τήνος είναι σαν τον μεγάλο έρωτα: Μπορεί να αργήσει να έρθει στη ζωή σου αλλά όταν σου αποκαλυφθεί θα καταλάβεις ότι άξιζε την αναμονή». Αναρωτήθηκα από πού ξεκινά ο έρωτας.

  1. Ο έρωτας γεννιέται στο δρόμο που οδηγεί στα χωριά του νησιού. Με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή. Με το ποδήλατο ή με τα πόδια, ακολουθώντας μία από τις 13 θεματικές οργανωμένες πεζοπορικές διαδρομές. Τα παλιά μονοπάτια της Τήνου, που αναδεικνύονται μέσω της δράσης Tinos Trails, έκαναν προσιτά μέσω της πεζοπορίας όλα τα μυστικά του νησιού: την εντυπωσιακή γεωλογία, το μοναδικό σύμπλεγμα των παραδοσιακών χωριών, τα ξακουστά λατομεία μαρμάρου, τους περιστεριώνες – σήμα κατατεθέν – τη βραβευμένη γαστρονομία και βεβαίως τα ίδια τα μονοπάτια και τις πεζούλες χάρη στα οποία η Τήνος έχει εύλογα χαρακτηριστεί ως «το χειροποίητο νησί»!
  2. Ή μπορεί να σε συναντήσει σε ένα από τα 52 γραφικά χωριά που στέκουν σαν υπαίθρια μουσεία, με κρίνες και πλατείες διακοσμημένες με έργα μαρμαροτεχνίας, με παραδοσιακά σπίτια με μαρμάρινα σκαλισμένα υπέρθυρα, με εκκλησίες που καλούν σε προσκύνημα, με Ορθόδοξα ή Καθολικά ξωκλήσια, που διατηρούν την απλότητα και τα στοιχεία της γνήσιας τηνιακής αρχιτεκτονικής. Με ανθρώπους γνήσια φιλόξενους που σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν το σπίτι σου. Η περιήγηση από τα Δύο Χωριά, στο Βωλάξ με τους γρανιτένιους μοναδικούς ογκόλιθους, στην Καρδιανή, τα Ιστέρνια, τον Πύργο είναι μαγευτική.
  3. Ίσως πάλι να γεννηθεί ο έρωτας σε μία παραλία, στην Απηγανιά, τον Άγιο Πέτρο, τον Αγιο Φωκά, τη Λειβάδα ή το Μάλλι  κάτω από τον φωτεινό ήλιο, πατώντας τη ζεστή άμμο. Εκεί που το βλέμμα χάνεται στο απέραντο γαλάζιο ή στον ορίζοντα όπου διαγράφονται τα κοντινά νησιά της Μυκόνου, της Σύρου ή της Άνδρου.
  4. Ή να σε βρει πάνω στο surf, την ώρα που δαμάζεις τα κύματα ή στο βράχο του Εξώμβουργου, νωρίς το πρωί την ώρα που κάνεις αναρρίχηση!
  5. Μπορεί να έχει κρυφτεί στο γέλιο της παρέας που πίνει ένα από τα υπέροχα ντόπια κρασιά, ή την τοπική ονομαστή μπύρα «Νήσος» δοκιμάζοντας εκλεκτούς μεζέδες και παραδοσιακές συνταγές με προϊόντα τοπικών παραγωγών. Αγκιναρούλες και κάπαρη, λουκάνικα, τυράκια… Η γεύση και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας μας άλλωστε έχουν κερδίσει την καρδιά όλων των γευσιγνωστών!

Η Μούσα του Αιγαίου, όπως αποκαλούμε το νησί, έχει εμπνεύσει μεγάλους καλλιτέχνες τα έργα των οποίων κοσμούν τα μουσεία του νησιού αλλά και του κόσμου όλου. Αυτή η Μούσα θα σας εμπνεύσει για να δημιουργήσετε αξέχαστες εμπειρίες διακοπών και θα κάνει την καρδιά σας να σκιρτήσει.

Για όποιον λόγο και αν την επιλέξετε, η Τήνος είναι σαγηνευτικά ήρεμη και καθηλωτική. Σε κερδίζει χωρίς θόρυβο, με ποιότητα και ουσία. Με σεβασμό στον επισκέπτη της. Με ανεπιτήδευτο στυλ και θετική διάθεση.

Σας περιμένουμε!

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter