Ο Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών του Επαγγελματικού Λυκείου Τήνου συμμετείχε για 2η φορά μετά τη Βενετία στο 9ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό συνέδριο στο Μόναχο. Το συνέδριο διεξήχθη από 26 Νοεμβρίου – 2 Δεκεμβρίου 2024κατόπιν προσκλήσεως του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γερμανίας, του Stiftung Palladion (Παλλάδιον Ίδρυμα) του Μονάχου και της Association Européenne des Enseignants (AEDE), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Η Γερμανία των Ελλήνων-Η Ελλάδα των Γερμανών. Η κλασική Ελλάδα και η επίδρασή της στον γερμανόφωνο πολιτισμό». Τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια οργανώνονται σε πόλεις της Ευρώπης με ιστορική ελληνική παρουσία. Φέτος το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τη συμμετοχή 3500 μαθητών και 210 σχολείων,από την Ελλάδα και το Μονάχο.
Οι εισηγήσεις του συνεδρίου παρουσιάστηκαν στο Νταχάου της Γερμανίας και η διάρκειά τους ήταν 7 ημέρες.Το Επαλ Τήνου – Τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών (26 έως 29 Νοεμβρίου 2024), συμμετείχε με εισήγηση που επιμελήθηκαν οι μαθητές:Γιαγιάς Ανδρέας, Άνδροβικ Ελένη, Μύτα Αγάπη, Φραμπασχάλη Αναστασία, Λαγουρού Μαρία, Τσίτσα Λεάνα, Ζαλώνη Ροζάρια- Ρόζα, Αλβέρτη Μαρία– Ιωάννα, Μπίντα Έλλη-Ροζ, Μπιλτσάρι Σαϊντε, Βιδάλη Ιακωβίνα, Βασιλά Αλίκη, Παπαγιάννη Ειρήνη, Σαρρή Σοφία με την υποστήριξη των καθηγητριών Καρδίτση Δέσποινας –Άννας και Αναστασίας Χατζίρη.
Η εισήγηση του ΕΠΑΛ Τήνου και του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνώνείχε θέμα: «Χαράζοντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος. Τήνιοι καλλιτέχνες στη Σχολή του Μονάχου»και έλαβε θερμή υποδοχή. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου η εισήγηση πραγματοποιήθηκε την 3η μέρακαι καταχειροκροτήθηκε από μαθητές, εκπαιδευτικούς και μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου λαμβάνοντας προσωπικά συγχαρητήρια από τον κοΝικόλαοΚούκη, Πρόεδρο του 9ου Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συνεδρίου όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση τουproject.
Με περηφάνεια για το «καλλιτεχνικό» νησί μας παρουσιάστηκανσε videoart, μορφές τέχνης που δραστηριοποιήθηκαν οι μαθητές όπως τεχνικές χαρακτικής-ξυλογραφία, γραφήματα με ακρυλικά, σκίτσα, κυανοτυπίες,installations.
Αφετηρία και πηγή έμπνευσης οι Τήνιοι Καλλιτέχνες Ν. Λύτρας, Ν. Γύζης, Γ. Χαλεπάς.Επιλέχθηκαν κυρίως έργατους που βρίσκονται σε μόνιμες εκθέσεις στο νησί μας (ΠΙΙΕΤ, ΙΤΗΠ, Μουσείο Γ. Χαλεπά).
Παρουσιάστηκε ο τόπος καταγωγής τους, τα σπίτια των καλλιτεχνών στο Πύργο και στο Σκλαβοχωριό με τις δράσεις των μαθητών που πραγματοποίησαν στους χώρους επί τόπου, από πού ξεκίνησαν οι τήνιοι καλλιτέχνες για να καταλήξουν με αξιόλογες καλλιτεχνικές σπουδές στο Μόναχο και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, επιτελώντας ακαδημαϊκή καριέρα αλλά και σπουδαίο έργο.
Παρουσιάστηκαν εντυπωσιακές σκηνές όταν βραδινές ώρες περπάτησαν στα σοκάκια της Τήνου και επαναπροσδιόρισαν έργα των καλλιτεχνών σε πολυεπίπεδα μάρμαρα, σκάλες, εγκαταλελειμμένους χώρους, ως σκηνικά πλαίσια – installation.
Στο πλαίσιο της επίτευξης των εκπαιδευτικών στόχων του συνεδρίου, η ομάδα επισκέφθηκε την Konigsplatz και ξεναγήθηκε στα Προπύλαια, στην Αρχαιολογική συλλογή, στη Γλυπτοθήκη Μονάχου και εντυπωσιάστηκε από τα γλυπτά του αετώματος του ναού της Αφαίας στην Αίγινα, περπάτησε σε κεντρικές πλατείες της πόλης με χριστουγεννιάτικες αγορές, στην κεντρική πλατεία Marienplatz με το Παλαιό και Νέο Δημαρχείο, ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής συνθήκης, αγαλμάτων και μνημείων, επισκέφτηκε το Στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας Νταχάου καθώς και την παραμυθένια πόλη της Αυστρίας Σάλτσμπουργκ.
Τέλος, μέσω της ώσμωσης των 3.500 μαθητών που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου, δόθηκε η ευκαιρία όλοι να βιώσουν την γόνιμη και πολύπλευρηαυτή εμπειρία, να εκφραστούν δημιουργικά, να επικοινωνήσουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, να διαμορφώσουν ένα δίκτυο διαρκούς μαθητικής επικοινωνίας, προβληματισμού αλλά και ανάδειξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουν γνώσεις, όμορφες εικόνες, να γελάσουν και να γυρίσουν με γλυκές θύμησες.
Ευχαριστίες σε όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μόναχο.
Ακολουθεί ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες μαθητών καθώς και την παραμονή τους στη Γερμανία- Αυστρία