Το μακρινό 1951 χρονολογείται η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.
Κοντά στις 10.000 είναι ο μόνιμος πληθυσμός της νήσου Τήνου, που προσελκύει δεκάδες χιλιάδες τουρίστες -Έλληνες και ξένους- κάθε χρόνο. Ο τουρισμός στο νησί ανθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για αρκετούς μήνες. Μαζί και η οικοδομή που βρίσκεται επίσης σε άνθιση. Κατά τα άλλα ο κόσμος ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, περισσότερο για να συμπληρώνει τα εισοδήματά του, αλλά όχι κατ΄ απόλυτο τρόπο. Στην Τήνο ιδιαίτερα ονομαστή είναι η τοπική αγκινάρα, που φεύγει ως επί το πλείστον για την Αθήνα, την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και το Μάιο. Παράλληλα, όμως καταναλώνεται και στο νησί, τόσο στην εστίαση ίδίως την τουριστική περίοδο, αλλά όχι μόνο. Εκτός της αγκινάρας, ιδιαίτερη θέση στο νησί έχει και η κτηνοτροφία. Κυρίως η αιγοπροβατοτροφία ασκείται με σκοπό την παραγωγή κρέατος, το οποίο είναι και ιδιαίτερα ποιοτικό λόγω των κλιματολογικών χαρακτηριστικών και της μορφολογίας του εδάφους. Στο νησί δραστηριοποιούνται όμως και αρκετοί αγελαδοτρόφοι γαλακτοπαραγωγής, που συνεργάζονται με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου, ο οποίος συνεχίζει την λειτουργία του μέχρι σήμερα, από το 1951 οπότε και ιδρύθηκε. Πριν μια δεκαετία περίπου ο ΑΣ Τήνου μετεξελίχθηκε από ΕΑΣ σε πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό, βάσει του νόμου 4015/2011. Σήμερα έχει πάει ένα ή και περισσότερα βήματα μπροστά την κτηνοτροφική παραγωγή του νησιού, παρασκευάζοντας και διαθέτοντας στην αγορά αρκετά προϊόντα αξίας, τόσο μέσω του πρατηρίου του, όσο και μέσω άλλων μαγαζιών.
Το γάλα ημέρας είναι περιζήτητο τη θερινή περίοδο
Βασικό προϊόν του Συνεταιρισμού, που σήμερα αριθμεί 398 μέλη-παραγωγούς, είναι το αγελαδινό γάλα, που παράγουν καθημερινά οι Τηνιακές αγελάδες, συλλέγεται πολύ γρήγορα και μόλις φθάσει στο ιδιόκτητο τυροκομείο του ΑΣ παστεριώνεται άμεσα, εμφιαλώνεται σε χάρτινη, υγιεινή συσκευασία του 1 λίτρου και διανέμεται στα καταστήματα του νησιού. «Έτσι σε 3 ώρες από την άμελξή του βρίσκεται ολόφρεσκο στο ποτήρι του καταναλωτή και διατίθεται μόνο στην Τήνο», όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο διευθυντής του ΑΣ Τήνου, κ. Ιωσήφ Δελατόλας. Σύμφωνα με τον κ. Δελατόλα, σε ετήσια βάση ο ΑΣ παράγει και διαθέτει στην αγορά γύρω στις 55.000 φιάλες φρέσκου, αγελαδινού γάλακτος, το οποίο καταναλώνεται όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο, που στο νησί βρίσκεται πολύς κόσμος για τουρισμό. Όπως μας λέει το πεπειραμένο στέλεχος του ΑΣ, ο Συνεταιρισμός μαζεύει όλο το αγελαδινό γάλα που παράγεται στην Τήνο. «Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος διαρκώς φθίνει στο νησί, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, λόγω του υπέρογκου κόστους παραγωγής και της συνεπακόλουθης μείωσης στο ζωικό κεφάλαιο των μονάδων. Υπολογίζω πως από τους 550 τόνους αγελαδινού γάλακτος που παράγονταν πριν λίγα χρόνια στις μονάδες του νησιού, το 2022, δεν θα περάσουμε τους 350. Οι συνθήκες δεν είναι καλές και τα μεταφορικά κόστη έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών. Με το ρυθμό που πάει η κατάσταση, σε λίγο δεν θα έχουμε αρκετό γάλα», προσθέτει ο κ. Δελατόλας.
Γραβιέρα και Κοπανιστή Τήνου στις μεγάλες αλυσίδες των Αθηνών
Εκτός του γάλακτος (αγελαδινού) ημέρας που τυγχάνει ιδιαίτερης αποδοχής από την τοπική κοινωνία, ο ΑΣ Τήνου, παρασκευάζει στο τυροκομείο του και τις λοιπές του εγκαταστάσεις μια ευρεία γκάμα από τυριά. Την ονομαστή του Γραβιέρα, αλλά και την Κοπανιστή, γεύονται και οι καταναλωτές της Αττικής, μέσω συνεργασιών που έχει ο ΑΣ με μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου. «Φέτος λανσάραμε ένα ακόμα νέο προϊόν, το Καρίκι Τήνου που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα και ωριμάζει μέσα σε νεροκολοκύθα, που πάει πολύ καλά εμπορικά», τονίζει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, που το 2022 υπολογίζεται πως πέτυχε ένα τζίρο της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των κοπαδιών
Στην περιοχή της Τήνου υπολογίζεται πως δραστηριοποιούνται γύρω στις 50 αγελαδοτροφικές μονάδες και 300 περίπου με αιγοπρόβατα. Λόγω της δύσκολης κατάστασης με τις ζωοτροφές, όπως μας εξήγησε ο κ. Δελατόλας, η παραγωγή συνεχώς φθίνει, με αποτέλεσμα και ο ΑΣ Τήνου, να δυσκολεύεται να βρει πρώτη ύλη. Σύμφωνα με τον κ. Δελατόλα, η τιμή στο αγελαδινό γάλα που παίρνει ο παραγωγός είναι στα 60 λεπτά το κιλό, σε υψηλότερα επίπεδα από την ηπειρωτική χώρα. «Η τιμή αυτή μπορεί να είναι και η υψηλότερη στην Ελλάδα, όμως οι κτηνοτρόφοι μας έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλα κόστη, όπως και προαναφέραμε. Πρέπει επειγόντως να πέσουν οι τιμές στις ζωοτροφές, για να έχει κίνητρο ο παραγωγός να αυξήσει ενδεχομένως τη δυναμικότητα των μονάδων. Είμαστε σε μια ιδιαίτερη περιοχή, από την άποψη ότι ο τουρισμός και η οικοδομή ανθούν, οπότε είναι αρκετά εύκολο, να μεταπηδήσει κάποιος από τον πρωτογενή τομέα, σε άλλο κλάδο, αφού υπάρχουν δουλειές», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δελατόλας.
Μπίκας Αλέξανδρο
https://www.agrotypos.gr