Σε ποια νησιά εξετάζεται να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση από τις 18 Μαΐου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά. Η γενική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων, με τα έως τώρα δεδομένα, θα γίνει την 1η Ιουνίου ή ενδεχομένως στις 25 Μαΐου, και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

www.dikaiologitika.gr

Ωστόσο, στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τεθεί επί τάπητος ακόμη ένα σενάριο, αυτό τυτό της απελευθέρωσης των μετακινήσεων του γενικού πληθυσμού προς κάποια νησιά από τις 18 Μαΐου.

Πρόκειται για την ημερομηνία που, βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα επιτραπούν μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει σχετική εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, εφόσον αποφασιστεί η ταχύτερη απελευθέρωση των μετακινήσεων προς τα νησιά, θα υπάρχουν και συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Σε πρώτη φάση θα αφορά στα μεγάλα νησιά και όχι τα μικρότερα που δεν διαθέτουν ισχυρές υγειονομικές μονάδες.

Παράλληλα, σε σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τις 18 Μαΐου, έγινε αναφορά σε τρία συγκεκριμένα μεγάλα νησιά: την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο.

Η επιλογή των νησιών αυτών γίνεται, όπως αναφέρθηκε, με γνώμονα το ότι διαθέτουν ανθεκτικές υγειονομικές δομές και θα αρθεί ο περιορισμός στις αεροπορικές μετακινήσεις.

Επίσης, στις εξαιρέσεις θα περιλαμβάνεται η μετακίνηση σε ορισμένες περιοχές της ηπειρωτικές χώρας, με βαρύ επιδημιολογικό ή ιικό φορτίο, δηλαδή περιοχές που έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων επί του συνολικού πληθυσμού.

Σε αυτές τις περιοχές, ενδέχεται να υπάρχει περαιτέρω προστασία για μια ή δύο εβδομάδες ακόμη. Η απόφαση, για αμφότερες τις περιπτώσεις αναμένεται να ληφθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter