Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Μια άλλη Τήνος διά χειρός Λάνθιμου

www.kathimerini.gr
Σάκης Ιωαννίδης

Τι είδους και έντασης θα είναι άραγε η «Βληχή» του Γιώργου Λάνθιμου που θα προβληθεί και θα ακουστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής;

Για λίγο ακόμα θα μείνουμε με την απορία καθώς το σενάριο της μικρού μήκους ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτη θα παραμείνει μυστικό μέχρι την ανοιξιάτικη παγκόσμια πρεμιέρα της (6-8 Μαΐου), την οποία και θα σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Το υποβλητικό τρέιλερ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δεν μας αποκαλύπτει πολλά, αλλά δίνει μια ιδέα της ταινίας. Οι εικόνες δείχνουν το άγριο τοπίο της Τήνου, μια γυναίκα με ένα αέρινο φόρεμα να περπατά ξυπόλυτη σε ένα αλώνι, τα ροζιασμένα χέρια ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που μάλλον κάτι περιμένουν, έναν άντρα ξαπλωμένο, μια λατρευτική εικόνα, ένα μνήμα που ετοιμάζεται από κάποιον ή για κάποιον. Το τρέιλερ αρχίζει και τελειώνει με την «πηγή» της βληχής (που σημαίνει «βέλασμα»), μια κατσίκα. Η μινιμαλιστική μουσική του Τόσιο Χοσοκάβα, τα ασπρόμαυρα καρέ, ο αέρας και το ανοίκειο τοπίο –μην περιμένετε την Τήνο των περιοδικών– κάνουν ακόμα και το συμπαθές ζώο να μοιάζει μέρος μιας τραγωδίας.

Πάντως τα ζώα, ως σύμβολα, δεν είναι ξένα στις ταινίες του Λάνθιμου. Ωστόσο όλα τα παραπάνω είναι στη σφαίρα των εικασιών και μπορεί να ανατραπούν από την ίδια την ταινία. Οσοι την έχουν δει όμως μιλούν για τα βλέμματα των ζώων.

Η «Βληχή» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «The Artist on the Composer» που διοργανώνουν η ΕΛΣ και ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέβαλε την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας για το 2020 αλλά έδωσε την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να ασχοληθεί περισσότερο μαζί της. Η προβολή της θα γίνει με τη ζωντανή συνοδεία του μουσικού συνόλου «Μαρία Κάλλας» και της Χορωδίας της ΕΡΤ –αυτό είναι άλλωστε και το σκεπτικό του προγράμματος– και θα ακουστούν επίσης έργα Γ.Σ. Μπαχ και Κνουτ Νύστεντ. Πρωταγωνιστούν οι Εμα Στόουν και Νταμιάν Μπονάρ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -