Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Μια παραδοσιακή κατοικία στην Τήνο “γεμίζει” τάματα

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Μια παραδοσιακή κατοικία στην Τήνο ενεργοποιείται φέτος το καλοκαίρι μέσα από την έκθεση σύγχρονης τέχνης When the heart of a pig has hardened, dice it small, που φέρνει στο προσκήνιο την σχέση του ανθρώπου με την προσφορά και προσεγγίζει διαπολιτισμικά την έννοια του τάματος. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες εμπνέονται από την τοπική παράδοση και ιστορία του νησιού και δημιουργούν τα δικά τους «τάματα».

Η έκθεση, που θα λάβει χώρα μεταξύ 18 – 31 Ιουλίου, επικεντρώνεται στο θέμα των ταμάτων και το συσχετισμό τους με τη μνήμη της γης, το προσκύνημα και την τελετουργία σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

ADVERTISING

Συνολικά 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό εμπνέονται από την ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτιστική ιστορία του νησιού, δημιουργώντας νέα έργα που αποκαλύπτουν την διαπολιτισμική παρουσία των ταμάτων, την πολύπλευρή ταυτότητά τους καθώς και τον ρόλο τους στα σύγχρονα συστήματα σκέψης.

Lindsey Mendick, έργο σε εξέλιξη. Ευγενική παραχώρηση
Lindsey Mendick, έργο σε εξέλιξη. Ευγενική παραχώρηση  LINDSEY MENDICK

Οι 10 συμμετέχοντες καλλιτέχνες της φετινής διοργάνωσης θα παρουσιάσουν 30 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκατάστασης που διαπραγματεύονται αρχέγονα πρότυπα και μύθους, τελετουργικές πρακτικές και προσκυνηματικές αφηγήσεις για να εξετάσουν τον ρόλο των ταμάτων στη σύγχρονη πραγματικότητα. Συμμετέχουν οι: Μυρσίνη Αρτακιανού, Alicja Biała, Matilde Cerruti Quara, Αλέξανδρος Ντούρας, Nada Elkalaawy, Hannah Lim, Lindsey Mendick, Γιώργος Πέτρου, Zayn Qahtani και Maddalena Zadra.

Είναι η πρώτη φορά που οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή και ελεύθερα προσβάσιμη στο κοινό.

Η KIRKI

Η έκθεση When the heart of a pig has hardened, dice it small αποτελεί την πρώτη παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας KIRKI, που επιχειρεί να συνδέσει δημιουργικά την σύγχρονη τέχνη με την ιστορία και την παράδοση των Κυκλάδων.

KIRKI είναι μια νέα σειρά νομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στις Κυκλάδες που κάθε χρόνο, θα προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να ανταποκριθούν στη γεωγραφία, τον πολιτισμό και την ιδιαίτερη τοπολογία του εκάστοτε νησιού που φιλοξενεί την έκθεση.

Την KIRKI διοργανώνει και επιμελείται η ομάδα του Hekátē Studios. Μετά από 3 χρόνια συνεργασίας με καλλιτέχνες, μουσεία, γκαλερί και οργανισμούς διεθνούς βεληνεκούς και περισσότερα από 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των τεχνών στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η ομάδα του Hekátē Studios επιστρέφει στην Ελλάδα. Μέσω της KIRKI ευελπιστεί να μάθει, να επανεξετάσει και να τιμήσει την κοινωνικο-πολιτισμική ιστορία των Κυκλάδων, φέρνοντας διεθνή σύγχρονη τέχνη στα νησιά και δημιουργώντας διακρατικούς διαλόγους που εκτείνονται από το τοπικό στο παγκόσμιο.

Hannah Lim, “Poseidon’s Altar,” 2023, πολυμερές πηλός, κιμωλία και ακρυλικό σε MDF, 30 x 19 x 10.5 εκ. Ευγενική παραχώρηση_ Hannah Lim
Hannah Lim, “Poseidon’s Altar,” 2023, πολυμερές πηλός, κιμωλία και ακρυλικό σε MDF, 30 x 19 x 10.5 εκ. Ευγενική παραχώρηση_ Hannah Lim

Οι επιμελήτριες της έκθεσης και ιδρύτριες του KIRKI, Ντομινίκ Σύλβια Λώρεν, Βάσω Παπαδοπούλου και Αριστέα Ρέλλου, είπαν: “Ανυπομονούμε να συστήσουμε την KIRKI στο ελληνικό κοινό φέτος το καλοκαίρι. Η μαγεία του κυκλαδίτικου τοπίου και η φορτισμένη ιστορία των νησιών έχουν καθορίσει την εναρκτήρια έκθεση, και μέσω αυτής της σειράς εκθέσεων ανυπομονούμε να επανεξετάσουμε την πληθώρα των αναφορών που προσφέρουν οι Κυκλάδες και να προσκαλέσουμε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες νέους καλλιτέχνες της γενιάς μας να ενσωματώσουν αυτές τις αναφορές στα έργα τους.”

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα πλαίσια της έκθεσης θα υλοποιηθεί σειρά δράσεων, όπως παράλληλες καλλιτεχνικές παρουσιάσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και τοπικών επιχειρήσεων στην Τήνο.

Ο καλλιτέχνης αρτοποιός Νίκος Χανδόλιας (@frommydadsbakery) θα συμβάλλει με τη δημιουργία αναθηματικού άρτου που θα προσφέρεται στους επισκέπτες κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Info

  • Onos Living, Επαρχιακή Οδός Τριαντάρου-Φαλατάδου, Τήνος 842 00
  • ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • 18 – 31 Ιουλίου 2023
  • Καθημερινά | 10πμ – 1μμ, 5 – 9μμ
  • Εγκαίνια: 18 Ιουλίου | Finissage: 29 Ιουλίου
spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img