Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Μικρές Μεταποιητικές Μονάδες της Τήνου

Μικρές Μεταποιητικές Μονάδες της Τήνου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣXALARIS

Το εργαστήριο της ΧΑΛΑΡΗΣ Α.Ε.  ξεκίνησε το 1980 στην οδό Ταξιαρχών, μαζί με μια μικρή έκθεση για τα παραδοσιακά γλυκά που παρήγαγε. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργαστήριο, καθώς η ποικιλία των γλυκών αυξανόταν όπως και η ζήτηση για μεγαλύτερες ποσότητες από τους πελάτες που και αυτοί συνεχώς πλήθαιναν.

Το 2004 σε ιδιόκτητο χώρο 1300 τ.μ., ανοικοδομήθηκε το νέο εργαστήριο εξοπλισμένο με τον πλέον σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και με διαδικασίες λειτουργίας εναρμονισμένες στις  σύγχρονες απαιτήσεις.

Σήμερα το εργαστήριο λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (HACCP) προσφέροντας εργασία σε  δεκάδες εργαζόμενους.

Επικεφαλής είναι ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΧΑΛΑΡΗΣ executivepastrychef και ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΛΑΡΗΣ  pastrychef με δίπλωμα στην τέχνη της σοκολάτας από τον  Ιταλό μαιτρ ELISEOTONTI. Έχουν επανειλημμένα βραβευτεί με μετάλλια και επαίνους στη γλυπτική με πάστα ζάχαρης και στη σοκολάτα αντίστοιχα.

Το εργαστήριο απασχολεί είκοσι άτομα προσωπικό.  Οι  βασικοί ζαχαροπλάστες εκτός από τον Λεωνίδα και  Ευάγγελο  Χάλαρη, είναι απόφοιτοι της LeMonde (ιδιωτική σχολή ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής στην Αθήνα) και της ΟΤΕΚ Αναβύσσου (δημόσια σχολή) .

Παράγει

1. Δεκαεπτά είδη παραδοσιακών Αμυγδαλωτών
2. Παραδοσιακά Ξεροτήγανα (δίπλες )
3. Παραδοσιακά Ψαράκια γεμιστά με μέλι και καρύδια
4. Παραδοσιακό γλυκό Τυροπιτάκι (τσιμπιτή ή λυχναράκι)
5. Μαντολάτο με μέλι και πολλά αμύγδαλα
6. Μεγάλη ποικιλία σοκολατένιων εδεσμάτων από την καλύτερη σοκολάτα της Ευρώπης (Callebaut) και εκλεκτές ελβετικές πραλίνες (Felchlin)
7. Παγωτό παραγωγής μας με φρέσκο γάλα Τήνου, παγωτάκια και τούρτες παγωτό.
8. Παραδοσιακό Τσουρέκι.
9. Διάφορα βουτήματα και παξιμάδια

Οινοποιείο VAPTISTHS

Οινοποιείο του Γιάννη Μωραΐτη στη Στενή της Τήνου. Η πρώτη φύτευση του αμπελώνα

Έγινε το 2013,στη Στενή της Τήνου.

Σήμερα βγάζει 2 λευκές ετικέτες ,Η πρώτη είναι το Ασύρτικο και Μονεμβασιά και η δεύτερη το 100% Ασύρτικο Τήνου.

Μια κόκκινη ετικέτα Μαυροθήρικο και Μαυροτράγανο.Επίσης,μια ετικέτα ροζέ που προέρχεται από 100% Μαυροθήρικο.Η συγκεκριμένη ετικέτα αποτελεί το μοναδικό ροζέ κρασί στην Ελλάδα με Μαυροθήρικο.

Τέλος, σήμερα παράγεται και ένα γλυκό κρασί απο ποικιλία Ροδίτης 100%.

Από την επισκεψή μας στο οινοποιείο

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ    «BALIS»

 

Πρόκειται για ένα επισκέψιμο κελάρι στο γραφικό χωριό του Αρνάδου,  που χρονολογείται από το 1350 μ.Χ.

Το κατώι όπου βρίσκεται το κελάρι είναι μοναδικής ομορφιάς, με δαιδαλώδεις διαδρόμους και μικρές αίθουσες να κυριαρχούν, ενώ μέρος του είναι και ένα αίθριο με μοναδική θέα προς τη Χώρα της Τήνου καθώς και νησιά όπως η Σύρος, ή Δήλος και η Πάρος.

ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ «ΝΗΣΟΣ»

Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων γεννήθηκε στην Τήνο το 2012 από την Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή, οι οποίοι ήθελαν να φτιάξουν μια κορυφαίας ποιότητας νησιώτικη μπύρα που θα συμπλήρωνε την αυθεντικότητα της γαστρονομίας των ελληνικών νησιών και θα αποτελούσε πρότυπο περιφερειακής παραγωγικής επένδυσης σε μια περίοδο σοβαρής οικονομικής δυσπραγίας. Άλλωστε, στην περίπτωση της Νήσος, η οικονομική κρίση δεν λειτούργησε ως εμπόδιο αλλά ως το βασικό κίνητρο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Αλέξανδρο, τρεις ήταν οι βασικοί παράγοντες που τους οδήγησαν στη δημιουργία της ζυθοποιίας.

Από την επισκεψή μας στη μονάδα παραγωγής                          

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ VOLACUSWINE

Οι αμπελώνες βρίσκονται στη θέση Γάρδαρη κοντά στο χωριό Φαλατάδος σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από τη Χώρα της Τήνου. Η περιοχή αυτή Οι επιλέχθηκε διότι έχει μακρά παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και είναι φημισμένη για το σταφύλι και τα κρασιά που παράγει.

Η πρώτη ετικέτα κυκλοφόρησε το 2016 στην αγορά και είναι ένα βιολογικό, μονοποικιλιακό κρασί από Μαλαγουζιά.Στη μύτη μπορείτε να διακρίνετε τη χαρακτηριστική φυσικότητά της ποικιλίας με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων, η οποία όμως σίγουρα δεν αποτελεί ένα τυπικό δείγμα Μαλαγουζιάς με τα πολύ έντονα αρωματικά στοιχεία.

Τυροκομείο San Lorenzo

Το πρώτο ιδιωτικό τυροκομείο της Τήνου! Πρωτολειτούργησε τον Απρίλιο του 2015, στον Κέχρο της Τήνου,από τρία νέα παιδία τον Λορέντζο Βιδάλη, τη Μαριλένα Βιδάλη,τον Γιάννη Αρμάο και την βοήθεια του τυροκόμου Πολ Δελατόλα και με τους κτηνοτρόφους του νησιού να  προμηθεύουν με περίπου 200 κιλά ντόπιο αγελαδινό γάλα ημερησίως.

Το πιο εντυπωσιακό στο successstory του Σαν Λορέντζο είναι πως ο ιδιοκτήτης του, δεν είχε ιδέα από τυροκομεία όταν έβαλε σε λειτουργία το σχέδιό του. Ήταν ένας πολιτικός μηχανικός από την Αθήνα. Όταν κατάλαβε, πως δεν πάει άλλο με την κατάσταση στην Αθήνα άρχισε να σκέφτεται με τι θα μπορούσε να ασχοληθεί στο νησί. Και ήταν τότε που θεώρησε πως μια πρότυπη μονάδα παραδοσιακών προϊόντων θα ήταν μια πολύ καλή εναλλακτική. Δεν είχε σκεφτεί αν θα είναι τυροκομείο ή κάτι άλλο αλλά του άρεσε σαν ιδέα. Και κάπως έτσι ξεκίνησε.

Τα τοπικά τυριά της επιχείρησης είναι το πέτρωμα, το στρογγυλό, το μαλαθούνι και βεβαίως τα κλασικά η γραβιέρα και η κοπανιστή. Το πέτρωμα είναι ένα φρέσκο τυρί ανάλατο, χειροποίητο τυρί που είναι και η βάση για την Παρασκευή άλλων, πιο ώριμων, ντόπιων τυριών.

TYΡOKOMEIO ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

 Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου μετράει 66 χρόνια παρουσίας στο νησί, έχοντας ως στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, μέσα από καινοτόμες δράσεις που δεν αφήνουν τίποτα αναξιοποίητο.

Το σύγχρονο τυροκομείο που ίδρυσε και έθεσε σε λειτουργία το 1981, βρίσκεται στον Τριπόταμο και είναι η μοναδική βιομηχανία του νησιού. Αξιοποιεί το τηνιακό γάλα παράγοντας εκλεκτά, αγνά, παραδοσιακά τυριά (γραβιέρα, κοπανιστή ΠΟΠ, τυράκι, μυζήθρα), βούτυρο και γάλα, τα οποία διαθέτει στην ντόπια αγορά, καθώς και σε εκείνη των Κυκλάδων, των Αθηνών και σε όλη την Ελλάδα μέσω των μεγάλων αλυσίδων Supermarkets.

Το τυροκομείο επεξεργάζεται άνω των 1.000 τόνων γάλακτος ετησίως, δίνοντας σημαντικό εισόδημα στους κτηνοτρόφους αλλά και υποστηρίζοντας όλη την αγορά του νησιού.

Το τυροκομείο ξεκίνησε από την ανάγκη που υπήρχε να διατεθεί το αγελαδινό γάλα που συλλέγουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι της Τήνου, το οποίο τους δίνει ένα σημαντικό εισόδημα. Το 30% της παραγωγής καταναλώνεται στην Τήνο.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:ΜΠΑΛΤΑΔΩΡΟΥΠΗΝΕΛΟΠΗ

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ, ΤΟΥΦΕΚΛΗ ΕΛΕΝΗ

Μαθητές Ειδικότητας: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΒΟΙΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΒΛΑΧΑΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ,   
ΣΟΥΡΑΝΗ ΕΛΕΝΗ
ΓΙΑΝΝΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ
ΚΟΥΜΑΡΙΑΝΟΥ Β.          
ΣΑΜΟΥΧΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
ΜΥΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΦΩΤΙΑΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΧΑΤΖΙΡΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗ

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
broken clouds
5.9 ° C
6.4 °
5.5 °
70 %
13.9kmh
75 %
Δε
7 °
Τρ
7 °
Τε
7 °
Πε
9 °
Πα
10 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -