Μήνυμα Καθολικού Αρχιεπισκόπου Τήνου – Νάξου για τα Χριστούγεννα 2020

+ Νικόλαος Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Πάρου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου, Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου – Λέσβου – Σάμου.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μήνυμα Χριστουγέννων του 2020

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

Μελετώντας τα κείμενα των Ευαγγελιστών που αναφέρονται στα Χριστούγεννα, μας εντυπωσιάζει μία πολλαπλή «έξοδος», που παρατηρείται κατά τη γέννηση του Ιησού. Είναι, κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που συχνά χρησιμοποιούν πολλοί Χριστιανοί, όταν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα από τον καναπέ τους χρησιμοποιώντας τη λαϊκή ευρωπαϊκή ρήση:

«Χριστούγεννα με τους δικούς σου και Πάσχα με τους αδελφούς σου»: Πού όμως παρατηρούμε αυτή την έξοδο κατά τη γέννηση του Ιησού;

Ο Ιωσήφ και η Μαρία πρώτοι πραγματοποιούν τη δική τους έξοδο. Φεύγουν από τη Γαλιλαία και πάνε στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, για να απογραφούν μετά από διαταγή της κατοχικής Αρχή.

Οι απλοί και ταπεινοί βοσκοί καλούνται ν’ αφήσουν το κοπάδι τους και να πάνε να συναντήσουν το σωτήρα στο πρόσωπο ενός βρέφους που «θα βρουν σπαργανωμένο μέσα σε μια φάτνη».

Οι αστρονόμοι (Μάγοι) παρατηρώντας την πορεία των άστρων, είδαν όπως αναφέρουν το άστρο του νεογέννητου Βασιλιά των Ιουδαίων και ξεκινούν για τα Ιεροσόλυμα. Εκεί τον αναζητούν για να τον προσκυνήσουν.

Τώρα χρειάζεται η δική μας έξοδος για να πάμε σε συνάντηση Εκείνου που με δική του πρωτοβουλία έρχεται να μας συναντήσει.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια γιορτή ακινησίας αλλά πορείας. Πάνω απ όλα, αν θέλουμε να συναντήσουμε τον Ιησού.

Χριστούγεννα σημαίνουν αναζήτηση και συνάντηση με τον Ιησού. Για ποιους άλλους λόγους μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα; Ποιόν να συναντήσουμε; Αυτόν που παρουσιάζουν στον κόσμο η Μαρία και ο Ιωσήφ, μετά από μια τόσο μεγάλη πορεία. Αυτόν που έτρεξαν να συναντήσουν οι βοσκοί αδιαφορώντας για τα κοπάδια τους. Αυτόν που αναζήτησαν και προσκύνησαν οι Μάγοι όταν έφθασαν απ’ την Ανατολή. Αυτόν που κι’ εμείς ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές αναζητούμε. Αυτόν εμείς, με τη βοήθεια του λόγου του Θεού και την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να συναντήσουμε στο πρόσωπο κάθε αδελφού. Ιδιαίτερα τους πιο φτωχούς, μικρούς, απλούς και ταπεινούς. Αυτούς που πολλές φορές δεν βλέπουμε ενώ είναι δίπλα μας.

Θέλω λοιπόν να υπενθυμίσω, πρώτα στον εαυτό μου κα έπειτα σε σας αδελφοί μου και αδελφές, ότι η συνάντηση με τον Θεό δεν είναι καθησυχαστική στάση, γαλήνια και αναπαυτική: οφείλουμε να καταλάβουμε πως μία αληθινή συνάντηση με τον Θεό συνοδεύεται πάντοτε από προσωπική έξοδος από τον εαυτό μας για να συναντήσουμε το διπλανό μας. Είναι μια πραγματική και ειλικρινής έξοδος.

Σε όσους δεν θέλουν να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα στην χριστιανική κοινότητα, σ’ εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους ξένο με την Εκκλησία και την ξεχωρίζουν από τον Ιησού. Σ’ αυτούς που αισθάνονται κατά κάποιο τρόπο ικανοποιημένοι και απλώς συγκινημένοι από την παραποιημένη παράδοση, και στιγματισμένη από το συναίσθημα εορτή των Χριστουγέννων, τους προτείνω: «Ελάτε μαζί μας. Ελάτε να βγούμε έστω και νοερά μαζί, όχι για να διασκεδάσουμε, όχι για να περάσουμε ανέμελα τον καιρό των επερχόμενων Εορτών, αλλά μαζί να αναζητήσουμε, να συναντήσουμε και να προσκυνήσουμε τον ένα και μοναδικό Θεό, ο οποίος ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του Χριστού και μόνο με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να τον δούμε ανάμεσά μας.

Ελπίζω, και εύχομαι η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων ευχών να είναι το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία. Η πορεία μας, αν δεν μπορεί να είναι σωματικά προς το Ναό, ας είναι νοερά προς το λαό, για να δημιουργήσουμε αυτό που επί 2000 χρόνια προσπαθούμε, την μεταξύ μας κοινωνία μέσα από Μία χριστιανική κοινότητα, την Εκκλησία, στην οποία θα μετέχουμε όλοι οι χριστιανοί της γης, που κατοικούν ανατολή και δύση, βορά και νότο και σχηματίζουν το σύμβολο του Σταυρού που είναι το σύμβολο της αληθινής αγάπης και χωρίς την αγάπη δεν μπορούμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα που είναι η ενσάρκωση της Αγάπης.

Σε όλες και σε όλους, και ειδικά σε όσες και όσους αισθάνονται κουρασμένοι, μόνοι τους, άρρωστοι, θλιμμένοι, φυλακισμένοι στον εγωισμό τους και ξεχασμένοι ακόμη και από τον διπλανό τους ή υποφέρουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, απευθύνω τις πατρικές και αδελφικές ευχές μου για Καλά Χριστούγεννα, τις οποίες και συνοδεύω με την προσευχή μου.

Τήνος 15/12/2020

Ο επίσκοπός σας

+ Νικόλαος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter