Μαριάννα Κρητικού – Η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τήνου

Μήνυμα από τη νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Τηνου, κ. Μαριάννα Κρητικού, όπως αυτό το δημοσίευσε σε μέσο κοινωνική δικτύωσης.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Είμαι η νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τήνου. Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και την αγάπη σας. Σας στέλνω μια μεγάλη αγκαλιά καθώς στις 18 Ιουλίου το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τους Monsieur Minimal, Δάκη και Ανδριάνα Μπάμπαλη στα Λουτρά. https://www.youtube.com/watch?v=ZKOF7i6FF0s

Η Τήνος είναι έργο τέχνης. Ένα κινητό γλυπτό που κολυμπάει αέναα ανάμεσα στις άλλες Κυκλάδες αφήνοντας τα στοιχεία της φύσης- γλύπτες ενός μοναδικού ανάγλυφου να δημιουργήσουν έναν τόπο που υποδέχεται και καλωσορίζει προσκυνητές, πιστούς της παράδοσης, της αρχιτεκτονικής, των μονοπατιών που οδηγούν μυστικά σε ξωκλήσια στη μέση του πουθενά, στη Χάρη Της, σε χωριά, σε μικρούς και μεγάλους κολπίσκους, σε κορφές, των μονοπατιών της γεύσης, του πανηγυριού, της τέχνης.

Πάντα ο τόπος καταγωγής κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και μας χαρακτηρίζει σε ό,τι κάνουμε. Ειδικά ένας τόπος πλούσιος σε εικόνες και ιστορίες. Για μένα εδώ όλα είναι τέχνη, από την πρωινή καμπάνα και τους γλάρους στο έξω λιμάνι, μέχρι το σφύριγμα του μεσημεριανού πλοίου και τα καφάσια με τις ντομάτες και τις μελιτζάνες στη λαϊκή. Η καλημέρα που αντηχεί στα στενά και μια ασβεστωμένη αυλή στην απάνω βρύση. Οι πέτρες και τα βουνά που καταλήγουν στη θάλασσα. Τα στάχυα που τρέχουν στα χωράφια μετά το Πάσχα, μια πόρτα ανοιχτή που φωνάζει, θα πιεις ένα “ρακάκ”; Ένα κοφτό κουρτινάκι που λικνίζεται στο παράθυρο της κουζίνας. Μακάρι να είχαμε τον χρόνο να προσθέτει ο καθένας από μας τις εικόνες του.

Μα πιο πολύ είναι οι άνθρωποι, με τα ονόματά τους και τα παρατσούκλια τους.
Η Τήνος είναι κέντρο πολιτισμού από μόνη της και πηγή έμπνευσης. Όσα το νησί μας προσφέρει απλόχερα δεν έχουμε παρά να τα δεχτούμε με σεβασμό και αγάπη. Να τα προστατέψουμε και να τα κρατήσουμε με μια παραμάνα σαν το καλύτερο μας φυλαχτό.

Καλώ όλους να μετέχουν και να συμμετέχουν ενεργά στην τέχνη της ζωής και να τιμούν και να σέβονται καθημερινά τον πολιτισμό του τόπου μας.

Το Φεστιβάλ Δήμου Τήνου επιστρέφει μετά από μια μεγάλη περίοδο σκέψης για όλους. Με χαρά θα φιλοξενεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, καλλιτέχνες και ομάδες του νησιού, θα θέσει ως στόχο να διαρκεί όλο το χρόνο, τιμώντας φέτος με εργαστήρια και εκδηλώσεις, τους μικρούς μας ήρωες, τα παιδιά και διατηρώντας μία ιδέα μικρών παραστάσεων και συναυλιών σαν να μας υποδέχεται κάποιος στην αυλή του σπιτιού του.

Ευχαριστώ θερμά για την τιμή, την εμπιστοσύνη και την πρόταση το Δήμο Τήνου, τον δήμαρχο κ. Γιάννη Σιώτο, τον πρόεδρο της Κοινωφελούς επιτροπής κ. Γιάννη Μαρκουϊζο για το χρόνο, την υπομονή και την πάντα καλή του διάθεση, τον Γιώργο Κόγκο για τον ενθουσιασμό και κυρίως ένα πολύτιμο συνεργάτη τον Νέστορα Βιδάλη για το ήθος, τις συμβουλές, την εμπειρία και τη χαρά να ακούει πάντα τις απορίες μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω με τη σειρά μου τον κ. Θέμη Ροδαμίτη, που μας χάρισε όλες αυτές τις υπέροχες βραδιές με μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων με καλεσμένους εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης. Με μεγάλη χαρά και προσωπική εργασία σχεδίαζε όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ που έγινε συνώνυμο με το δικό μας ελληνικό καλοκαίρι, για να θυμηθώ ένα όμορφο απόγευμα με καλεσμένο τον Ζακ Λακαρριέρ.

«Στην Ελλάδα η ομορφιά δεν μαθαίνεται ποτέ, είναι αυθόρμητη, αυτόχθονη όπως τ’ άσπρα κεντίδια των κυμάτων πάνω στην άμμο, όπως η μελετημένη συμμετρία των κυπαρισσιών σε όλο το μήκος των δρόμων, σαν μία πανδαισία χρωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, ή σαν το πολύχρωμο έμβλημα των ελληνικών ενδυμάτων και κοσμημάτων. Διότι η ομορφιά είναι μία μάχη, είναι η νίκη του φωτός πάνω στη σκιά».
Ας συνεχίσουμε λοιπόν, να φτιάχνουμε όμορφα πράγματα για να χαρίσουμε στιγμές χαράς και ανάτασης.

Ακολουθήστε τη σελίδα του Φεστιβάλ, μοιραστείτε το πρόγραμμα που σύντομα θα ανακοινωθεί, προτείνετε τις ιδέες σας! https://www.facebook.com/festivaltinou

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter