Με την ανακαίνιση ενός σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου ή με την κατασκευή του από την αρχή, εμφανίζεται το ζήτημα της μόνωσης. 

Είναι αναγκαία ή όχι; Θα ωφελήσει πραγματικά το κτίριο; Τι είδους μόνωση χρειάζεται να γίνει; 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που γίνονται από τους ιδιοκτήτες του οικήματος που σκέφτονται να το μονώσουν. Εσείς πόσα γνωρίζετε για το συγκεκριμένο θέμα; 

Αν και είναι κάτι που συζητείται πολύ τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα αρκετά άτομα δεν γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες. Αλλά μην ανησυχείτε καθόλου. Διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές του κειμένου θα λυθούν όλες οι απορίες σας σχετικά με την συγκεκριμένη μέθοδο προστασίας του χώρου σας και θα μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές.

Εξωτερικές μονώσεις τοίχων (θερμοπρόσοψη)

Η εξωτερική μόνωση τοίχων (θερμοπρόσοψη) είναι πολύ δημοφιλής χάρη στα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο οίκημα. Στην θερμοπρόσοψη, όπως διαφορετικά ονομάζεται η εξωτερική μόνωση, εφαρμόζονται μονωτικά υλικά στις επιφάνειες των εξωτερικών τοίχων ενός σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου. Με αυτό το τρόπο περιορίζεται η απώλεια ενέργειας από το εσωτερικό περιβάλλον προς το εξωτερικό αλλά και η μεταφορά θερμότητας. Επιπλέον, το εσωτερικό του κτιρίου προστατεύεται πλήρως από την υγρασία και την μούχλα.

Υλικά: Ορυκτοβάμβακες όπως πετροβάμβακας σε πλάκες, xps εξηλ. πολυστερίνη, eps διογκ. πολυστερίνη, τσιμεντοσανίδες, ανθυγρή γυψοσανίδα, σιλικονούχοι και ακρυλικοί σοβάδες σε μορφή πάστας, γωνιόκρανα και σταλάκτες, πλέγματα πολυεστερικά και γυαλιού κ.α.

Μονώσεις ταρατσών

Με τις μονώσεις ταρατσών μπορεί να διατηρηθεί δροσερό το εσωτερικό του προσωπικού ή του επαγγελματικού σας χώρου τους καλοκαιρινούς μήνες και ζεστό τους χειμερινούς αλλά και αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες της υγρασίας όπως και οι θερμομονωτικές απώλειες. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ένας ακόμα λόγος που μας ωθεί στην μόνωση ταρατσών. Υπάρχουν κυρίως έξι τρόποι μόνωσης ταρατσών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κτιρίου. Αυτοί είναι οι:

* Συμβατική μόνωση: είναι η πιο δημοφιλής.

* Μόνωση ελαφρού τύπου που είναι ιδανική για παλιά κτίρια στα οποία δεν μπορεί να επιβαρυνθεί πολύ ο κτιριακός σκελετός. 

* Ανακλαστική μόνωση όπου τοποθετούνται μεμβράνες αλουμινίου και ανακλαστικά επαλειφόμενα υλικά.

* Μόνωση με αφρομπετόν για παλαιά κτίσματα,

* Ανεστραμμένη μόνωση για πλήρη βατότητα,

* Μόνωση με ασφαλτόπανο – στεγάνωση.

Υλικά μονώσεων ταρατσών : ασφαλτόπανα sbs – app, μεμβράνες tpo – pvc – epdm, στεγανωτικά φύλλα εμποτισμού όπως υαλούφασμα, χυτές μεμβράνες, πισσοειδή γαλακτώματα, ελαφρού τύπου κονιάματα, πλάκες για ανεστραμμένες μονώσεις κ.α

Μονώσεις Υπογείων

Η μόνωση σε ένα υπόγειο είναι πάντα καίριας σημασίας για την προστασία του οικήματος. Εάν παραλειφθεί αυτή η μόνωση τότε θα παρατηρηθεί έντονη υγρασία στους τοίχους της οικίας ή του επαγγελματικού γραφείου και σε αρκετά σημεία των τοίχων θα υπάρχουν «φουσκώματα» σοβάδων. Η ποιότητα του αέρα θα είναι κακή και θα επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες στο υπόγειο συγκριτικά με τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.

 Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι μόνωσης που μπορούν να εφαρμοστούν στα υπόγεια. Κάποιες από αυτές είναι:

* Η τοποθέτηση μονωτικών υλικών στις εξωτερικές επιφάνειες των τοίχων του υπογείου,

* Η τοποθέτηση μονωτικών υλικών εσωτερικά του υπογείου,

* Η υγρομόνωση όπου εστιάζει στην ασφάλεια του υπογείου από την διείσδυση του νερού,

* Η στεγανοποίηση και θερμομόνωση κλπ.

Υλικά: τσιμεντοειδή στεγανωτικά υλικά, μεμβράνες εξωτερικά, σοβάδες αρνητικών πιέσεων, κονιάματα με πρόσμικτα τσιμεντοειδή και βελτιωτικά γαλακτώματα, εξηλασμένη πολυστερίνη.

Ζαρντινιέρων

Συνήθως στα μπαλκόνια ή κατά μήκος των εξωτερικών τοίχων ενός οικήματος κατασκευάζεται μία πλατφόρμα, γνωστή ως ‘ζαρντινιέρα’ για να το προστατεύει από έντονες καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ σημαντικό να μονωθεί η ζαρντινιέρα για να αποτραπεί η θέρμανση των δωματίων στο εσωτερικό του κτιρίου, η διείσδυση νερών αλλά και η μείωση θορύβου από το εξωτερικό χώρο.  Χρησιμοποιούνται διάφορα μονωτικά υλικά όπως πολυουρεθάνη, πολυστυρένιο ανάλογα με τις ανάγκες του περιβάλλοντος.

Υλικά: τσιμεντοειδή αρνητικών πιέσεων, ασφαλτικές αντιριζικές μεμβράνες antiroot, τσιμεντοκονιάματα με πρόσμικτα στεγανωτικά, αποστραγγιστικά, χαλίκι κ.α

Θεμελίων 

είναι άλλη μια σημαντική ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την ανακαίνιση ή την κατασκευή μιας οικίας, ενός ξενοδοχείου ή μίας επιχείρησης. Και αυτό γιατί προστατεύεται κάθε κτίριο από την υπερβολική υγρασία του εδάφους και τις αρνητικές επιπτώσεις της που ενδέχεται να προκαλέσουν πολλές ζημιές στη δομή του αλλά και διάφορα προβλήματα υγιεινής. Χάρη σε αυτή, αυξάνεται και η διάρκεια ζωής του οικήματος. Εκτός από την μόνωση, πραγματοποιείται και στεγανοποίηση των θεμελίων προκειμένου να μη διεισδύει υγρασία. Γι αυτό στην επιφάνεια των θεμελίων τοποθετούνται μεμβράνες αδιαβροχοποίησης.

Υλικά: Τσιμεντοειδή μεγάλων αρνητικών πιέσεων, πισσοειδή στεγανωτικά, μεμβράνες ασφαλτόπανα κ.α

Μονώσεις πυλωτής

Για να μη διεισδύει η υγρασία και το κρύο ή η ζέστη στη δομή ενός κτιρίου είναι απαραίτητη η μόνωση της πυλωτής. Με αυτό το τρόπο θα αποτραπεί η υγρασία στα δάπεδα από διαφορά της θερμοκρασίας (σημείο δρόσου), θα μειωθεί η ενεργειακή απώλεια και θα προστατευτεί το κτίριο από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι. 

Για να μονωθεί η πυλωτή χρησιμοποιούνται διάφορα κατάλληλα υλικά όπως πολυουρεθάνη, αφρο πολυστυρένιο, xps – eps, πλάκες ορυκτές όπως κοκοφοίνικας ή κάνναβη, γυψοσανίδα ανθυγρή, στεγανωτικοί σοβάδες κ.α. Επίσης, τοποθετούνται υλικά και για την στεγανοποίησή της.

Μονώσεις κεραμοσκεπών

Οι κεραμοσκεπές των σπιτιών μονώνονται προκειμένου να προστατευτούν από τις άσχημες επιπτώσεις των έντονων καιρικών συνθηκών. Με την μόνωση της κεραμοσκεπής αυξάνεται η διάρκεια ζωής της στέγης και του κτιρίου και αναβαθμίχεται η αξία των ακινήτων με την ενεργειακή επένδυση. 

Υλικά : επαλειφόμενα υβριδικά, πολυουρεθάνης, πισσοειδή ασφαλτικά, λεπτές μεμβράνες εξωτερικά και τσιμεντοειδή σε κορφιάδες όπως και μαστίχα πολυουρεθάνης, διαπνέουσες μεμβράνες, πλάκες εξηλ. και διογκ. πολυστερίνης, φελλός, ορυκτοβάμβακες, ειδικοί αφροί για πλήρωση και θερμομόνωση κ.α

Φυτεμένου δώματος

Τα τελευταία χρόνια σε αρκετά κτίρια πραγματοποιούνται και μονώσεις φυτεμένου δώματος. Ονομάζονται και «πράσινες οροφές» όπου η επιφάνεια ενός οικήματος καλύπτεται πρώτα με ένα υλικό μόνωσης και στην συνέχεια τοποθετούνται διάφορα φυτά. Με αυτό το τρόπο, προστατεύεται ολόκληρο το οίκημα από το υπερβολικό κρύο τον χειμώνα και την ζέστη το καλοκαίρι. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μόνωση είναι ωφέλιμη και για το περιβάλλον, γιατί παράγει οξυγόνο απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα. Με τα φυτά βελτιώνεται σημαντικά και η εμφάνιση του οικήματος.

Υλικά που προηγούνται: διπλά αντιριζικά ασφαλτόπανα, τσιμεντοκονιάματα υψηλής πυκνότητας, xps ανθεκτικό σε θλίψη, αποστραγγιστικά συστήματα, μεγάλης διαμέτρου υδρορροές με ικανοποιητικές κλίσεις των νερών μεγαλύτερες του 1,5%, ειδικές υδροροές και φίλτρα αποστράγγισης, προφίλ στήριξης στεγανωτικών υλικών κ.α

Εσωτερικών χώρων

Κατά την διαδικασία της κατασκευής ενός κτιρίου, μονώνονται οι εσωτερικοί του χώροι προκειμένου να διατηρείται η θερμοκρασία εντός του και να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοσή του. Με την τοποθέτηση των κατάλληλων μονωτικών υλικών μειώνεται και ο θόρυβος μεταξύ των εσωτερικών δωματίων αλλά και ο θόρυβος από το εξωτερικό περιβάλλον. 

Υλικά: eps διογκωμένη πολυστερίνη, πλάκες φελλού, κάνναβης, ορυκτοβάμβακες, ηχομονωτικά και θερμομονωτικά πάνελ, γυψοσανίδες κ.α

Μονώσεις σε ελενίτ

Για να παραμείνει ανθεκτικό το κτίριο για πολλά χρόνια, εφαρμόζονται υλικά στεγανοποίησης πάνω στις επιφάνειες των ελενίτ ώστε να δημιουργηθεί ένα φράγμα αδιαπέραστο στο νερό της βροχής και στην υγρασία. Επίσης μπορούν να θερμομονωθούν με ψεκαστή διογκωμένη πολυουρεθάνη.

Υλικά που χρησιμοποιούνται συνήθως: ασφαλτόπανα λεπτά μέχρι 4,5 kg για ευκαμψία στις αυλακώσεις, υαλούφασμα, πλέγμα πολυεστέρα, πίσσα, βερνίκι, ή ακόμα καλύτερα αντικατάσταση με σύγχρονα πάνελ πολυουρεθάνης διότι τα ελενίτ με ίνες αμιάντου καθιστούν την υγεία μας σε μεγάλο κίνδυνο (αν δεν αδρανοποιηθούν).

Συνεπώς, για να προστατευτεί πλήρως ένα σπίτι, ένα επαγγελματικό γραφείο, μία επιχείρηση, είναι αναγκαίο να μονωθούν σωστά όλα τα αδύναμα σημεία του. Πραγματοποιώντας μόνωση σε αυτά, θα νιώθετε ασφαλείς για την αντοχή του οικήματος για πολλά χρόνια, θα υπάρξει άνετη και υγιεινή διαβίωση για τους κατοίκους, και θα γλιτώσετε χρήματα από την απουσία φθορών και από την μείωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μάρκες υλικών που προαναφέρθηκαν στις μονώσεις: eshadien, antiroot, eshaduro, eshaelastan, sika, ravaproof ravago, rectiflex, ravatherm, marsipus xps esha, X-THERMAL RUBBER (reflectivo), thermoshell, polytile, isomat pu, hyperdesmo alchimica, mariseal 250w, esha hybrid, esha acrycoat, fibran xps, dow xps, tiktas, sappi evered, knauf, baufox. 

Δείτε περισσότερα στην πιστοποιημένη με TUV Αυστρίας εταιρεία: 

Μονώσεις Monotica – Μονώσεις ταρατσών

Μυριοφύτου 30, Αιγάλεω τ.κ. 12242

τηλ. 2102381855

web: https://www.monoseis-monotica.gr

mail: info@monoseis-monotica.gr