Με το 50% του πρωτοκόλλου θα μετακινούνται τα πλοία τον Ιούνιο

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για την άρση των μετακινήσεων από και προς την νησιωτική χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που θα αφορούν στις μετακινήσεις από και προς τα νησιά θα έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις. Και δεν θα έχουν σχέση με αυτά που θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις πολιτών προς την ηπειρωτική Ελλάδα

Ουσιαστικά σημείωσε ότι τα μέτρα ισχύουν ως έχουν και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες “θα αποτυπωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα βάσει των ειδηγήσεων των επιστημόνων που τους εμπιστευόμεθα σε κάθε μας βήμα”, και επανέλαβε (σ.σ. σε σύντομο χρονικό διάστημα της κουβέντας) ότι θα υπάρξουν ξεχωριστές ανακοινώσεις για τις μετακινήσει προς τα νησιά γιατί σε αυτά οι συνθήκες σε αυτά είναι εντελώς διαφορετικές.

Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται, όπως προανήγγειλε, μειωμένη επιβίβαση ταξιδιωτών κατά 50% (.σ.σ. αυτή τη στιγμή τα πλοία κινούνται με μόλις το 10% του πρωτοκόλλου τους), ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας.

«Καταφέραμε και περιορίσαμε τα κρούσματα στα νησιά. Για να προστατέψουμε την υγεία των νησιωτών. Επίσης διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη σύνδεση μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας» σχολίασε σχετικά με μέτρα που ελήφθησαν στην προηγούμενη φάση. Επί της ουσίας;

Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα επιτραπεί ελεύθερα το ταξίδι με πλοία. Εκτιμάται όμως ότι θα είναι αρκετά αργότερα περί τα τέλη Μαΐου ή τα μέσα Ιουνίου. Ολοι επιμένουν πάντως ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι το κλειδί στις εξελίξεις..

Τι σημαίνει αυτό; Αν οι μετακινήσεις προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορούν να ξεκινήσουν μετά τις 18 Μαίου, προς τα νησιά φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν ακόμη ένα μήνα (μέσα Ιουνίου), κάτι που σημαίνει ότι ίσως χαθεί και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος για τους επαγγελματίες!

Επιπλέον, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα στηρίξει την ακτοπλοϊα με 15 εκατομμύρια ευρώ «καθώς είναι εθνική προσφορά που πρέπει να στηρίξουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας» είπε, προαναγγέλλοντας μάλιστα και αίτημα στην ΕΕ για αποζημίωση της ακτοπλοϊας από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter