Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, στην Αθήνα, η παρουσίαση του δίτομου έργου του συμπατριώτη μας Αλέκου Ε. Φλωράκη, δρος εθνολόγου-λαογράφου, με τίτλο: «Το Προσκύνημα της Παναγίας Τήνου. Μελέτη Θρησκευτικής Ανθρωπολογίας- Λαογραφίας», προϊόν επετειακής έκδοσης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, για τα 200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Στην παρουσίαση , τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Γκίζης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση, και μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέφερε:
«Κε Αντιπρόεδρε και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Κύριε Πρόεδρε του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.
Κύριε Πρόεδρε της Αδελφότητας των Εν Αθήναις Τηνίων.
Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Σωματείου «οι Φίλοι της Τήνου».
Αγαπητοί Συμπατριώτες από επιλογή και από καταγωγή.
Κατά αρχάς θέλω να μεταφέρω τις ευχές του Δημάρχου και εν συνεχεία τον χαιρετισμό του, τον οποίο εκπροσωπώ σήμερα, καθώς έπρεπε να παραμείνει στο νησί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρινόμαστε ως δήμος στην εξαιρετική πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι φίλοι της Τήνου» για την παρουσίαση του δίτομου έργου του Αλέκου Ε. Φλωράκη, δρος εθνολόγου-λαογράφου, με τίτλο: «Το Προσκύνημα της Παναγίας Τήνου. Μελέτη Θρησκευτικής Ανθρωπολογίας- Λαογραφίας», επετειακής έκδοσης του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου και του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, για τα 200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Η Τήνος είχε την Θεία Ευλογία να δεχτεί στις ανεμοδαρμένες αγκάλες της την Αγία Εικόνα Της. Έκτοτε ονομάζεται και το νησί της Μεγαλόχαρης. Είναι το νησί της Πίστης και της Τέχνης.
Μια αδιάκοπη ιερή αποδημία εκτυλίσσεται σε αυτά τα νερά εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τότε στην Δήλο το νησί του Απόλλωνα, με ενδιάμεσο «καθαρτήριο σταθμό» την Τήνο και τον Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης.
Εδώ και δύο αιώνες στον Οίκο της Παναγίας, της «Τηνιακιάς Παναγιάς» .
Η ιερή Πάραλος των Αθηναίων έχει πια αντικατασταθεί από τα σύγχρονα Ferry boats, που μέσα τους μεταφέρουν τον πόνο, το δάκρυ, την ικεσία, την ελπίδα, την ανακούφιση, την ευχαριστία. Είναι ο τόπος που συνδέθηκε με την αναγέννηση των Ελλήνων με βάση το θεϊκό σημάδι της εύρεσης. Είναι ο τόπος που μέχρι τον ξεριζωμό και την καταστροφή, ο μικρασιατικός ελληνισμός εκτελούσε το τάμα του ερχόμενος στην Τήνο (που ισοδυναμούσε με χατζηλίκι), συναντιόνταν με τον ελεύθερο Έλληνα, και μέσα από αυτή την ώσμωση επέστρεφε πιο «ψυχωμένος» στα χώματα του. Και μέσα από αυτήν την εύρεση, επανευρίσκεται και ο ίδιος ο ελληνισμός και η ταυτότητα του, επανευρίσκεται το ίδιο το οικουμενικό νόημα της ορθοδοξίας.
Ορθοδοξία, πολιτισμός, γράμματα, εθνική ταυτότητα, και αρωγή είναι οι έννοιες που συμπλέκονται και καθίστανται αλληλένδετες κάτω από τον θόλο της Μεγαλόχαρης. Αυτό το σημαντικό γεγονός της ευρέσεως της Αγίας Εικόνας τιμούμε αλλά και την εν συνεχεία λαμπρή ιστορία του ιερού προσκυνήματος μέσω της σημερινής παρουσίασης του εμβληματικού έργου του Αλέκου Φλωράκη, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του ιστορικού παρελθόντος– παρόντος και μέλλοντος – της Τήνου, και όχι μόνο.
Η παρουσία μας σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση, όπως η σημερινή, στην φιλόξενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών, υποδηλώνει και υπενθυμίζει με τον πλέον δυνατό τρόπο για όλους μας που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, Τηνίους στην καταγωγή και Τηνίους από επιλογή, την αίσθηση του Ανήκειν, κυριολεκτικά, στην ευρύτερη οικογένεια της καρδιάς μας, την Τήνο!
Η φιλοξενία δε στον συγκεκριμένο χώρο υποδηλώνει και την σχέση της Τήνου αλλά και του ιερού Ιδρύματος κατά τον πρώτο αιώνα της ιστορίας του με την βασιλίδα των πόλεων και της ισχυρής τηνιακής παροικίας η οποία προχώρησε και στην ίδρυση της εν Κωνσταντινουπόλει Φιλεκπαιδευτικής Αδελφότητος των Τηνίων «Ο Ευαγγελισμός», το 1885, από παρεπιδημούντες Τηνίους, με πρώτο Πρόεδρο τον Γεώργιο Γραμανδάνη.
Θερμά συγχαρητήρια στην διοικούσα επιτροπή του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου καθώς και σε αυτήν του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού για την έκδοση του υπό παρουσίαση βαρύτιμου δίτομου έργου καθώς αποτελεί ορόσημο όσον αφορά την ιστορία του ιερού μας ιδρύματος στα βιβλιογραφικά χρονικά.
Η πρωτοβουλία του υπερδραστήριου Σωματείου «Οι Φίλοι της Τήνου» για την παρουσίαση του δίτομου έργου στην Αθήνα αποτελεί ακόμα μία από τις πάμπολες δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας, εντός και εκτός Ελλάδος. Και δεν στέκομαι όμως μόνο εδώ γιατί θα πρέπει να αναφερθεί και τονιστεί η γενναία συνδρομή και αρωγή του σωματείου στο Κέντρο Υγείας Τήνου διαχρονικά, την καθοριστική υποστήριξη του προγράμματος «Το σπίτι του Τηνιακού στην Αθήνα» καθώς και άλλες μικρές και μεγάλες χορηγίες στην κοινωνία του νησιού μας.
Κύριε πρόεδρε, και αξιότιμα μέλη παρακαλώ να δεχτείτε τις πιο θερμές ευχαριστίες του Δημάρχου Τήνου, καθώς και του Δημοτικού Συμβουλίου, για την προσφορά σας στην Τήνο μας.
Τώρα θα μιλήσω λίγο προσωπικά, με την ιδιότητα του επιμελητή της βιβλιοθήκης του ιερού ιδρύματος, το οποίο διακονώ εδώ και 25 χρόνια.
Έχω την σπάνια τύχη να συνομιλώ καθημερινά με τον συγγραφέα Αλέκο Φλωράκη. Ακόμα και αν στερούμαι κάποιες φορές την φυσική του παρουσία
ασχολούμαι καθημερινά με την πνευματική του, μιας και το 80% της αναζήτησης ερευνητών φοιτητών και μαθητών για την ιστορία και λαογραφία του νησιού περιλαμβάνει σίγουρα και κάποιο βιβλίο ή πόνημα του πολυγραφότατου συγγραφέα . Σκοπίμως δεν αναφέρομαι αναλυτικά στο πλούσιο συγγραφικό του έργο γιατί αισθάνομαι ότι τον αδικώ.
Δάσκαλε , Φίλε, ξάδελφε Αλέκο, σε ευχαριστώ για ό,τι προσφέρεις στον τόπο για πάνω από πενήντα χρόνια διατρέχοντας το νησί με το κασετοφωνάκι σου και την φωτογραφική σου μηχανή, πάνω σε γαϊδουράκι, μοτοσακό, ποδήλατο, ή με τα πόδια, διασώζοντας μνήμες συναισθήματα παράδοση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες όσον αφορά το έργο που παρουσιάζεται σήμερα στην Αθήνα, γιατί αποτελεί μόχθο δεκαετιών. Αλλά και προσωπικό όραμα του αείμνηστου πατέρα μου ως αντιπροέδρου της διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος για μία σύγχρονη έκδοση της ιστορίας του, που δυστυχώς δεν πρόλαβε να τη δει τελειωμένη, αλλά που σίγουρα θα χαίρονταν με το τελικό αποτέλεσμα.
Ελπίζω ως Δήμος, Επαρχείο, Ιερό Ίδρυμα, Ι.ΤΗ.Π, Αδελφότητα και «οι Φίλοι της Τήνου», και αυτό αποτελεί προσωπική πρόταση, να παρουσιάσουμε σύντομα την επαυξημένη επανέκδοση του «Τήνος Λαϊκός Πολιτισμός» του Αλέκου Φλωράκη, η οποία εκδόθηκε το 1971.
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ θερμά»