Ο Μανώλης Σώχος για την έκθεση «Τήνος Avant Garde»

Ο Δήμος Τήνου κι εγώ, ως εντεταλμένος Δημοτικό Σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του Δήμου είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που συνδιοργανώσαμε, φιλοξενούμε και παρουσιάζουμε στο νησί μας, στο εμβληματικό κτήριο της «Μοσχούλειας Σχολής», σήμερα Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου, μιαν τέτοια έκθεση.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η έκθεση αυτή αναμφισβήτητα μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε Μουσείο της Ελλάδας η του Εξωτερικού. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Τήνος ήξερε να πρωτοπορεί ανέκαθεν και είναι σε θέση να συνεχίζει σταθερά αυτή την παράδοση.

Με την έκθεση «Τήνος – Avant Garde», αποδεικνύουμε πόσο ψηλά μπορούμε να βάλουμε τον πήχη, αλλά και πόσα πράγματα είμαστε σε θέση να καταφέρουμε στο μέλλον, αν συνεργαστούμε όλοι μαζί, χωρίς μικροψυχίες και φατριασμούς.

Τι είναι όμως κατ’ ουσία η έκθεση «Τήνος Avant Garde»; Είναι οι κορυφαίοι καλλιτέχνες της λεγόμενης γενιάς τους 1960, οι οποίοι ξεπερνώντας τα σύνορα του τόπου, σύνορα γεωγραφικά, αισθητικά, αλλά και ιδεολογικά, δημιούργησαν μεγάλες σταδιοδρομίες στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προλαβαινόντας την πολιτική ηγεσία η οποία έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκείνοι έφεραν την Ευρώπη στην Ελλάδα και πήγαν καλλιτεχνική άδεια την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτό είναι η έκθεση «Τήνος Avant Garde». Σε ένα τέτοιο μείζον γεγονός προσκαλούμε κάθε Τήνια και Τήνιο, κάθε Έλληνα και αλλοδαπό, φίλους της τέχνης και του πολιτισμού, που επισκέπτεται το νησί μας. Το νησί της Μεγαλόχαρης, αλλά και του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.

Από τη Θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Άννα Αγγελοπούλου, τον Ηριδανό Τσιριγκούλη από την Roma Gallery στην Αθήνα και τον καθηγητή και επιμελητή της έκθεσης, Μάνο Στεφανίδη για την αμέριστη βοήθεια τους. Επίσης, το Δήμαρχο Τήνου, Γιάννη Σιώτο και το Δημοτικό Συμβούλιο, που, από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή και δέχτηκαν, το μέγα αυτό εικαστικό γεγονός να συνδεθεί με τα εγκαίνια του εμβληματικού κτηρίου της πρώην «Μοσχούλειας Σχολής».

Εμμανουήλ Σώχος, Τήνος, Ιούνιος 2021
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε
θέματα πολιτισμού Δήμου Τήνου

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter