Ο νέος Δήμαρχος Τήνου για τις αντιδράσεις των κατοίκων στο θέμα του Βιολογικού

“Πλέον είναι ζήτημα υγείας και επιβίωσης των ανθρώπων στα σπίτια τους”

Θοδωρής Καρατζούνης
www.koinignomi.gr

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Το πρόβλημα με τη δυσλειτουργία και τις αναθυμιάσεις στον βιολογικό της Τήνου, συνεχίζεται και οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα. Για αυτό το λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων, έστειλαν επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς του Δήμου αναφορικά με τους αέριους ρύπους του βιολογικού καθαρισμού. Τις δικές του απαντήσεις δίνει μέσω της “Κοινής Γνώμης” ο νέος δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, έχει τονίσει ότι είναι προτεραιότητά του, το ζήτημα του βιολογικού, τονίζοντας πως “έχουμε μάθει στα δύσκολα και αναγκαστικά θα βρούμε και αυτή τη φορά λύση. Θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, πλέον μιλάμε ότι είναι ζήτημα υγείας και επιβίωσης των ανθρώπων στα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.”

Π. Κροντηράς: “Έχουν δίκιο και η κατάσταση που περιγράφουν είναι η πραγματική”

Ο κ. Κροντηράς, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και πήρε θέση για την επιστολή τους. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, “η απάντησή μου προς τους κατοίκους είναι ότι έχουν δίκιο και ότι η κατάσταση που περιγράφουν είναι η πραγματική. Αυτό το πρόβλημα είναι από τα σημαντικότερα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο νησί και είναι από τα πρώτα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον δεν έχει να κάνει μόνο με τη δυσοσμία που είναι έντονη, άλλα πλέον έχει να κάνει και με θέματα υγείας. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο λόγω κακής διαχείρισης και κακής συντήρησης του βιολογικού. Από το σημαντικότερους λόγους που έχει συμβεί αυτό είναι επειδή από την αρχή της λειτουργίας του βιολογικού δεν έχει απομακρυνθεί καθόλου η λυματολάσπη, η οποία βρίσκεται μέσα στο σύστημα. Αυτή ανακυκλώνεται μέσα στο σύστημα με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλη αυτή η έντονη δυσοσμία. Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των αντλιοστασίων και των φρεατίων, για τα οποία έχω μία τεχνική έκθεση από την εταιρεία που λειτουργεί τον βιολογικό, στην οποία αναφέρουν ότι τα προβλήματα οφείλονται στην μηδενική συντήρηση. Η εταιρεία τονίζει ότι κάποια από τα συστήματα πρέπει να αντικατασταθούν και μιλάμε για τεράστια κόστη, καθώς ένα από τα τέσσερα μοτέρ που πρέπει να αλλαχθεί κοστίζει 25.000 ευρώ.”

“Έχουμε μάθει στα δύσκολα και αναγκαστικά θα βρούμε και αυτή τη φορά λύση”

Σε ότι σε ότι αφορά το μέλλον και στο τι σκοπεύει να κάνει από δω και στο εξής και στο αν το πρόβλημα θα λυθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ανέφερε ότι, “ επιβάλλεται να προλάβουμε την τουριστική περίοδο. Θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και πρέπει να δοθεί λύση άμεσα, πλέον μιλάμε ότι είναι ζήτημα υγείας και επιβίωσης των ανθρώπων στα σπίτια τους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή όμως δημιουργείται ένα επιπλέον θέμα, καθώς από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δεν βρήκαμε έναν εγκεκριμένο προϋπολογισμό και εμείς αναλαμβάνουμε και θα πρέπει να εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό για να μπορέσουμε στη συνέχεια να επέμβουμε. Έχουμε μάθει στα δύσκολα και αναγκαστικά θα βρούμε και αυτή τη φορά λύση. Αν είχαμε συγκεκριμένο προϋπολογισμό θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε λύσεις άμεσα στον πρώτο μήνα, καθώς όπως ξέρετε το ζήτημα του βιολογικού είναι πρώτη προτεραιότητά μας. Αυτή τη στιγμή κληρονομούμε έναν Δήμο χωρίς συγκεκριμένο προϋπολογισμό και θα πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες άμεσα.”

Η επιστολή των κατοίκων

Η επιστολή των κατοίκων εστάλη στις 26 Δεκεμβρίου 2023 με αποδέκτες, τον δήμαρχο Τήνου, τον πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, τον αντιδήμαρχο Ύδρευσης – Αποχέτευσης, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, τους εκλεγέντες δήμαρχο Τήνου και δημοτικούς συμβούλους στις αρχαιρεσίες 2023, τον υπεύθυνο Λειτουργίας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Τήνου και κάθε άλλο υπεύθυνο όργανο και φορέα. Η επιστολή, έχει ως θέμα, “Διαρκής κίνδυνος δημόσιας υγείας από τους αέριους ρύπους του Ε.Ε.Λ. Τήνου” και αναλυτικά αναφέρει:

“Είμαστε κάτοικοι Τήνου που βιώνουμε, όπως όλοι οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και πάρα πολλούς μήνες την αφόρητη καθημερινή κατάσταση της δύσοσμης ατμόσφαιρας του νησιού μας. Όλοι γνωρίζετε την προέλευση και τρομάζουμε για την επικινδυνότητα και βλάβη της υγείας που πιθανότατα προκαλεί η παρατεταμένη έκθεση. Ανησυχούμε σε μέγιστο βαθμό για τα παιδιά μας που βρίσκονται σε αναπτυξιακό στάδιο και για τις ευαίσθητες ομάδες. Έχουμε απευθυνθεί εδώ και μήνες στους υπευθύνους προφορικά και γραπτά, χωρίς, ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει παύσει ή περιοριστεί η αφόρητη κατάσταση και χωρίς να έχουμε ενημέρωση για μέτρα που έχουν ληφθεί (εάν έχουν ληφθεί) ή πρόκειται να ληφθούν (και το χρόνο ολοκλήρωσής τους). Προ ολίγων ημερών λάβαμε τη συνημμένη στο παρόν έκθεση του «Δημόκριτου» με τα αποτελέσματα δειγματοληψίας που έγινε την 26-10-2023, κατόπιν δικών μας ενεργειών (και εξόδων). Η έκθεση επιβεβαιώνει και με επιστημονικές μετρήσεις αυτό που όλοι όσοι ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά στο νησί γνωρίζουμε: ότι οι τιμές αέριων ρύπων από την Ε.Ε.Λ. υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια και επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων.

Είναι αναμφίβολο ότι η ευθύνη βαρύνει, αντικειμενικά, τον Δήμο (προφανώς υπό την απερχόμενη Διοίκηση) και εφεξής την νέα Διοίκηση και τους υπεύθυνους λειτουργίας του Ε.Ε.Λ., οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση εποπτείας, ελέγχου και ενέργειας, ως εκ της θέσης και των αρμοδιοτήτων τους. Την υποκειμενική ευθύνη και το βαθμό αυτής, όπως και την έκταση, το είδος και τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στο περιβάλλον (και την υπαγωγή στην οικεία περίπτωση του άρθρου 28 του ν. 1650/1986 ως ισχύει), θα διερευνήσουν και αποδώσουν οι αρμόδιες για αυτό εισαγγελικές και δικαστικές αρχές στις οποίες θα απευθυνθούμε, αφενός για την ορθή νομική αξιολόγηση ως προς τη διακινδύνευση της υγείας μας και τη βλάβη που έχουμε υποστεί και εξακολουθεί στον παρόντα χρόνο, αφετέρου για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι και όλες οι τυχόν αδρανείς δυνάμεις για την άμεση και οριστική λύση.

Στο παρόν περιοριζόμαστε να σημειώσουμε ότι ενέργειες όπως, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση κακοσμιών, η εκμηδένιση εκπομπών αερολυμάτων, η απόσμωση του αέρα όλων των σταδίων πριν την επανακυκλοφορία και διάθεση στην ατμόσφαιρα, η καλή συντήρηση και λειτουργία της εγκατάστασης ως αναγκαίος όρος για τον περιορισμό παραγωγής αερίων (όπως υδρόθειο), προβλέπονται και επιβάλλονται από τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για την Ε.Ε.Λ.. Το πρόβλημα είναι κατεπείγον και απαιτεί άμεση λύση. Είτε συνδέεται με βλάβη υγείας, είτε (και) με ποιότητα ζωής. Οι μετρήσεις του Δημόκριτου έγιναν την 26-10-2023, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου. Η αλλαγή της κλίμακας του πληθυσμιακού υποβάθρου του νησιού μας από την περίοδο του Πάσχα και κατά τη θερινή περίοδο, λόγω της σημαντικής τουριστικής και παραθεριστικής κίνησης βάσιμα αναμένεται να καταστήσει παραπάνω από αφόρητη τη ζωή στο νησί για τους κατοίκους και τους επισκέπτες (με προφανή συνακόλουθη οικονομική καταστροφή πέραν της βλάβης της υγείας). Με το παρόν καλούμε και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας.”

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter