Ο Νίκος Συρμαλένιος στην Τήνο

Την Τήνο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος από Σάββατο βράδυ 22/5 έως Δευτέρα μεσημέρι 24/5.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Το Σάββατο το απόγευμα παρέστη στη χειροτονία του νέου καθολικού Αρχιεπισκόπου Τήνου, Νάξου, Άνδρου, Μυκόνου, Λέσβου, Χίου και Σάμου Ιωσήφ Πρίντεζη που πραγματοποιήθηκε με μία λαμπρή τελετή στην εκκλησία της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξυνάρα. Στην τελετή στην οποία έγινε η παράδοση από τον επί τριάντα έτη Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, παρέστη μεταξύ άλλων και ο διαπιστευμένος εκπρόσωπος (Αποστολικός Νούντσιος) π. Savio Hon TAI-FAI του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος στο μήνυμα του απηύθυνε κάλεσμα στους πιστούς να στηρίξουν τους ευάλωτους και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μνημονεύοντας το ταξίδι του Πάπα στη Λέσβο το 2016.

Επίσης ο Νίκος Συρμαλένιος κατά την παραμονή του στο νησί μαζί με την αν. συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Βαλεντίνα Γαβριελάτου και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με το δήμαρχο Γιάννη Σιώτο, την έπαρχο Νατάσσα Δεληνιάννη, τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κροντηρά, τον διευθυντή του τυροκομείου Μάνθο Βίλλα, την προϊσταμένη των ΕΛΤΑ Ευθυμία Παρασκευά, την πρόεδρο του Συλλόγου Μηχανικών Αναστασία Ψάλτη.

Καταρχήν πρέπει να αναφέρουμε ότι στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, σημειώθηκε ως σημαντική επιτυχία η ένταξη της Τήνου μαζί με την Αμοργό, Σίκινο, Κίμωλο και Κύθηρα στα πέντε νησιά που τίθενται υπό την προστασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος σε ότι αφορά τις ανεμογεννήτριες. Μάλιστα ο δήμαρχος μας ανέφερε ότι συμμετέχει στους 30 δημάρχους της χώρας, που διεκδικούν την μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Κατά τα άλλα, στο δημαρχείο παρουσία και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Π. Μαρκουΐζου καθώς και του προέδρου του Λ.Τ. Γ. Σανταμούρη συζητήθηκαν και μια σειρά άλλα ζητήματα όπως το ΠΙΙΕΤ και η διεκδίκηση μιας νέας συμφωνίας με την Αποστολική Διακονία καθώς και μια νέα ρύθμιση μεταξύ ΠΙΙΕΤ και Δήμου. Επίσης ο δήμαρχος μας μίλησε για αιτήματα χρηματοδότησης του δήμου από το κράτος, όπως για τη βελτίωση υποδομών για την ύδρευση, για τους ναυαγοσώστες, αλλά και για υποδομές για τα αδέσποτα. Επίσης σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, προχώρησε ο διαγωνισμός για τη μεταβατική περίοδο ενώ μετά την περσινή φωτιά νοικιάστηκε και δεματοποιητής. Τέλος σχετικά με το λιμάνι, αναμένεται η τελική έγκριση των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών μετά και την πρόσφατη τροποποίηση της μελέτης.

Στη συνάντηση με την Έπαρχο και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναδείχθηκε και πάλι το θέμα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας, όπου στην Τήνο υπηρετούν μόνο 3 μόνιμοι υπάλληλοι και 4 οκταμηνίτες μέσω ΟΑΕΔ, ενώ πολύ μεγάλο κενό αποτελεί η έλλειψη κτηνιάτρου, σε ένα νησί με σημαντική κτηνοτροφική παραγωγή. Επίσης τέθηκε το θέμα του μεγάλου περιφερειακού δρόμου των Κιονίων, το οποίο ενώ ξεκόλλησε από την αρχαιολογία μετά και την απόφαση του ΚΑΣ, έχει τώρα σταματήσει λόγω προσφυγής στο ΣτΕ. Τέλος συζητήθηκε και το θέμα των ανεμογεννητριών σε αναμονή και της πρόσφατης εκδίκασης για τις διώξεις των πολιτών από το δικαστήριο, υπό το πρίσμα και της Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Σημειώθηκε βεβαίως και η απόφαση εγκατάστασης και νέων ανεμογεννητριών στην περιοχή Μαρλά – Μαμάδου με απόλυτα ορατές τις αρνητικές επιπτώσεις.

Στη συνάντηση με τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, συζητήθηκαν και στηλιτεύτηκαν οι ριζικές αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ στα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπό το πρίσμα ιδιαίτερα και του υπό ψήφιση στη βουλή νομοσχεδίου Βορίδη που καταργεί την απλή αναλογική και θέτει ως όριο εκλογής δημάρχου το 43% με διανομή του 60 % των εδρών, μειώνει τον αριθμό των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, θέτει ως όριο εισόδου το 3% και επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις δημοτικές κοινότητες και με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων και με την μη δυνατότητα συγκρότησης ψηφοδελτίου εκτός δημοτικών συνδυασμών.

Στη συνάντηση με το διευθυντή του Τυροκομείου, τέθηκε το ζήτημα της μη κρατικής οικονομικής ενίσχυσης καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας λόγω της μη ολοκλήρωσης της αποπληρωμής των παλαιότερων χρεών των συνεταιρισμών, ενώ επίσης έχουν υποστεί σημαντική ζημιά επειδή ο χονδρέμπορος έπεσε έξω λόγω κατάρρευσης του Μαρινόπουλου. Τώρα το τυροκομείο έχει καταθέσει πρόταση ένταξης του στο πρόγραμμα leader για ανακαίνιση του κτιρίου και του εξοπλισμού. Επίσης υλοποιείται και ένα πρόγραμμα αλέσματος των κλαδιών (ανακύκλωση), μέσω του οποίου έχουν έσοδα από το Δήμο.

Στη συνάντηση με την προϊσταμένη των ΕΛΤΑ τέθηκε πάλι το συνολικό ζήτημα του Οργανισμού που ενόψει προφανούς ιδιωτικοποίησης μειώνει πανελλαδικά το προσωπικό και τα υποκαταστήματα του. Στην Τήνο υπηρετούν 2 μόνιμοι υπάλληλοι (ο ένας μετατίθεται τον Ιούνιο) και 5 ενοικιαζόμενοι, ενώ εκτός από το έργο των ΕΛΤΑ εξυπηρετούν και τις υπηρεσίες Πόρτα – Πόρτα. Τελευταία ενώ λειτουργούσαν με τρείς τομείς (δύο αγροτικούς και ένα αστικό), ο αστικός ονομάστηκε αγροτικός, με προφανείς αρνητικές συνέπειες για την προώθηση του ταχυδρομικού έργου εντός της πόλης. Επίσης λόγω της συνολικής αύξησης του όγκου δουλειάς (από 30 σάκους τώρα αυξήθηκαν σε 60), έχουμε και καθυστερήσεις στη διανομή των συντάξεων. Διεκδικούν την επαναφορά του ενός αγροτικού τομέα στον αστικό.

Τέλος στη συνάντηση με την πρόεδρο του συλλόγου μηχανικών, τέθηκαν τα ζητήματα της πλημμελούς λειτουργίας της πολεοδομίας (υπηρετεί μόνο 1 υπάλληλος), της καθυστέρησης και της σύγχυσης του χαρακτηρισμού των δρόμων (δημοτικοί, επαρχιακοί, αγροτικοί), με αποτέλεσμα και στην οικοδομησιμότητα, στην αναμονή του τοπικού πολεοδομικού, με ενδιαφέρον στην επικαιροποίηση του Π.Δ. για τους παραδοσιακούς οικισμούς και τη διατήρηση του τοπίου. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής κάλυψης στην κλίμακα του νησιωτικού χώρου και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του χωροταξικού για τις ΑΠΕ. Στη συζήτηση ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν προτάσεις για όλα αυτά τα φλέγοντα ζητήματα και συμφωνήθηκε η συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων και της συνεργασίας.

     25/5/2021

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter