back to top

Ήρθε το Πάσχα ... στο Keraso Events

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος “φωνάζουν” οι Τηνιακοί (Ψηφισμα)

Όχι στην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος βροντοφωνάζουν οι απανταχού Τηνιακοί πολίτες. Στις 16 Μαΐου 2024 με ένα μεστό σε νοήματα και διεκδικήσεις ψήφισμα ζητούν, εδώ και τώρα από τον Δήμο Τήνου, το Επαρχείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Πολιτεία να λύσουν το γόρδιο δεσμό της καταστροφής του νησιού (ακολουθεί το ψήφισμα).

Σήμερα 16 Μαρτίου 2024 ημέρα Σάββατο και ώρα 6:30μμ στην συνεδριακή αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ),συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ» με την συμμετοχή των εκπροσώπων των σχετικών φορέων του νησιού (γεωπόνων, κτηνιάτρου, γεωλόγου, μηχανικών), των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β ΄βαθμού, (δήμαρχος Τήνου, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, η Έπαρχος Τήνου), του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Μάρκου Καφούρου, γεωργοκτηνοτρόφων, ερασιτεχνών γεωργοκτηνοτρόφων και εκπροσώπων των Συλλόγων του νησιού μας καθώς και πλήθους κόσμου, και αφού έγινε σύντομος απολογισμός του έργου του Συλλόγου, αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα από ειδικούς αγορητές:

Α. Το πράσινο κι η επιρροή του στον άνθρωπο και το περιβάλλον

Β. Ο διωγμός που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νησιού μας από την εφαρμογή του νόμου περί κακοποιήσεως ζώων και ειδικότερα για το πέδικλο (= παστούρωμα, ιπποπέδη)

Γ. Η καταστροφή των καλλιεργειών μας και της τηνιακής φύσης από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ανεπιτήρητων–εγκαταλελειμμένων ζώων (κατσίκια)

Δ. Η μάστιγα των υδρογεωτρήσεων («νόμιμων» και παράνομων) και

Ε. Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση πισίνων.

    Μετά την ανάπτυξη των παραπάνω θεμάτων και την γόνιμη συζήτηση που έγινε από τα μέλη του συλλόγου, τους παριστάμενους εκπροσώπους των διάφορων φορέων, άλλων των ενδιαφερομένων – θιγομένων και του κοινού, καταγράφηκαν τα συμπεράσματα και συνετάχθη το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ.

1. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΡΑΣ

    Οι Κυκλαδίτες νησιώτες στο πέρασμα των αιώνων δούλεψαν και αγωνίστηκαν σκληρά σε αντίξοες συνθήκες, για να επιζήσουν στα φτωχά πετρώδη και άγονα εδάφη των νησιών τους. Πολύτιμο και καθημερινό σύντροφο και σύμμαχο στον αγώνα της επιβίωσης είχαν πάντα τα παραγωγικά ζώα , τα ζώα εργασίας και τα ζώα συντροφιάς, με τα οποία είχαν καθημερινή σχέση φροντίδας αγάπης στοργής και αφοσίωσης. Χάρις σε αυτά εξασφάλιζαν βοήθεια στις αγροτικές εργασίες (όργωμα, αλώνισμα, μεταφορές), τροφή για την οικογένεια (γάλα, αυγά, κρέας), πρώτη ύλη για τα ρούχα, τα χαλιά, τα σκεπάσματα, τα υποδήματα, (μαλλί, δέρμα), λιπάσματα για τις καλλιέργειες (κοπριά).

    Η κτηνοτροφία έχει παράδοση αιώνων στα νησιά και η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριά, κρέατα, κοπανιστή και άλλα παρασκευάσματα, ιδίως χοιρινά), συνεχίζεται αμείωτη από την εποχή του Ομήρου με τις ίδιες λίγο πολύ μεθόδους και ιδέες, ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις που περιγράφουν οι περιηγητές, συγγραφείς, γευσιγνώστες και που σήμερα συνεχίζουν να παράγονται και να αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης και σημαντικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης (παραδοσιακά προϊόντα ).

    Δυο πράγματα για μας είναι βέβαιο ότι ισχύουν και είναι αδιαμφισβήτητα:

α) Τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αναφέραμε δεν παράγονται από κακοποιημένα, βασανισμένα, εγκαταλειμμένα, διψασμένα και υποσιτισμένα ζώα, που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και υποφέρουν,

β) Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι βασανιστές ζώων, ούτε ανόητοι να διατηρούν ζώα που δεν παράγουν και να κινδυνεύουν να στερηθούν την αποδοτικότητά τους, με ζημία για εισόδημά τους.

    Είμαστε πικραμένοι και δικαιολογημένα αγανακτισμένοι γιατί τον τελευταίο καιρό με αφορμή το πεδίκλωμα (= παστούρωμα, ιπποπέδη),έχει ξεσπάσει μια ενορχηστρωμένη καμπάνια, η οποία δεν ξέρουμε από  που εκπορεύεται και τι απώτερους σκοπούς εξυπηρετεί, που προσπαθεί να δυσφημήσει συλλήβδην τους κτηνοτρόφους των νησιών μας και να τους εμφανίσει σαδιστές και βασανιστές των ζώων τους. Ποιους; Εμάς που αγαπάμε και προστατεύουμε τα ζώα μας. Που περνάμε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, πού ξενυχτάμε κοντά τους όταν γεννάνε, που ανεξαρτήτως καιρού, με βροχή ή χιόνι, με ζέστη ή κρύο χωρίς αργίες, καθημερινά, τα φροντίζουμε, βρεχόμαστε για να τα ταΐσουμε, που υποφέρουμε όταν αρρωσταίνουν, που ζημιωνόμαστε όταν πεθαίνουν.

    Τα ζώα μας ζουν ελεύθερα μέσα στους μικρούς κλήρους που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας , όλα μαζί, μικρά και μεγάλα, μάνες με τα μωρά τους , αρσενικά και θηλυκά, διαφορετικά είδη μεταξύ τους, στον ίδιο περιφραγμένο από ξερολιθιές χώρο (χωράφι), σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, με εμάς και με τη φύση. Το σωστά φτιαγμένο πέδικλο απλά ελαττώνει την ορμή τους και την διάθεση να πηδήξουν με άλματα τις ανισόπεδες ξερολιθιές, και να εγκαταλείψουν το χώρο τους, σε βάρος των κήπων και των δικών μας καλλιεργειών και των γειτόνων μας.

    Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με τις παραδόσεις μας και τις αξίες μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τα ζώα μας και τα προϊόντας τους ,τη γη μας, τις ξερολιθιές μας και την ομορφιά του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του.

Α.  ΖΗΤΟΥΜΕ : Να ανακληθεί η διάταξη του Νόμου 3840, άρθρο 24,ΦΕΚ 161 Α του 2021 για την ιπποπέδη (πέδικλο) και να αντικατασταθεί με διάταξη, που θα περιγράφει την ορθή χρήση (και με κτηνιατρικό έλεγχο) του πέδικλου, κατά την ορθή χρήση του χαλινού στα ιπποειδή.

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: να σταματήσει άμεσα η απηνής δίωξη των κτηνοτρόφων μας που χρησιμοποιούν την «μπαστούρα» (ιπποπέδη)στα ζώα τους. Αναίτια τους επιβάλλονται εξωφρενικά πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ ανά ζώο !

2. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ – ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ(ΚΑΤΣΙΚΙΑ -ΠΡΟΒΑΤΑ)

    Τα δεκάδες χιλιάδες ανεπιτήρητα ζώα , κυρίως κατσίκια, που αδέσποτα κατά δεκάδες ή και κατά εκατοντάδες, οργώνουν κυριολεκτικά το νησί μας, καταστρέφουν κάθε είδους καλλιέργειες μέσα και έξω από τα χωριά, τα περιβόλια , τα νεκροταφεία των Ιερών Ναών, τις αυλές των σπιτιών και αποψιλώνουν τη γη μας από τα αμπέλια, τις συκιές, τις ελιές και κάθε άλλης μορφής χλωρίδα.

    Σήμερα ο υπερπληθυσμός τους , λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους, αποτελεί μάστιγα για το νησί μας και η παρουσία τους οδηγεί στην ερήμωση του τόπου μας, γιατί καταστρέφουν τις αναβαθμίδες (πεζούλες) των επικλινών εδαφών, που συγκρατούν το έδαφος και το νερό.

    Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Στοιχεία που έρχονται στο φως από Δορυφόρο δείχνουν ότι το 20% της ενδοχώρας της Τήνου, έχει ήδη ερημωθεί (ογκόλιθοι και άμμος).

Α. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να εφαρμοστούν από το Δήμο Τήνου, τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4056 του 2012 (και την σχετική με αυτόν νομοθεσία των επόμενων χρόνων ) για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, δηλαδή τα ελεύθερα κινούμενα κατσίκια κλπ. στην Τήνο.

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να δοθούν σημαντικά περιθώρια κέρδους για την αποδοτική συλλογή των ανεπιτήρητων κατσικιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οργάνωση από ιδιώτες του έργου της συλλογής και σφαγής σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 4056.

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ: Για την συλλογή μεγάλων πληθυσμών ελευθέρων ζώων, να αναζητηθούν λύσεις από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και όχι η πεπατημένη της Τήνου με την λαθροθηρία και τις παγίδες (= φάραζες), που μόνο μικρό αριθμό ζώων μπορούν να συλλέξουν.

3. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ (ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ «ΝΟΜΙΜΩΝ») ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ

    Πάει καιρός που έπαψαν να ρέουν νερά στις κοίτες των χειμάρρων τους νησιού μας, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο δεύτερος από τον  μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, που έχουν διανοιχθεί και διανοίγονται ανεξέλεγκτα, «νόμιμα» και παράνομα, σε όλη την έκταση του νησιού, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι υδροφορείς σε μεγάλα βάθη.

   Η Ληστρική εκμετάλλευση των πτωχών υδροφόρων οριζόντων του νησιού, μέσω των γεωτρήσεων αυτών, οδηγεί στην εξάντληση και την υφαλμύρωση του υπόγειου νερού, με την είσοδο της θάλασσας στο εσωτερικό του.

   Είναι αδιανόητο κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένα μοναδικό γεωτρύπανο, να εμφανίζεται και να ανοίγει γεωτρήσεις, χωρίς καμιά διάκριση, χωρίς κανένα έλεγχο από τους αρμόδιους, σαν να ανοίγει κουμπότρυπες σε ένα παλιό πουκάμισο.

   Ανησυχούμε βαθύτατα, γιατί ενώ οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση, {βλέπε: α) μελέτη περιβαλλοντικών παραμέτρων υπογείων νερών λεκάνης Γύρλας ν. Τήνου,1999, ΙΓΜΕ Υπηρεσία Περιβάλλοντος Γεωλογίας , β) τις αναλύσεις της ποιότητας του νερού της γεώτρησης του Δήμου Τήνου στην Γύρλα, που δείχνουν ότι το νερό είναι μολυσμένο χημικά και μικροβιακά, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση}, διαπιστώνουμε ότι, οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνεχίζουν να εκδίδουν νέες άδειες γεωτρήσεων.

Α. ΖΗΤΟΥΜΕ: την επαναφορά εδώ και τώρα, των ζωνών προστασίας(κανονιστικές ρυθμίσεις) που ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια και καταργήθηκαν με εγκληματικό τρόπο και οι οποίες προστάτευαν από κάθε κακόβουλη ενέργεια από όπου κι αν προέρχονταν, τις γεωτρήσεις, τα πηγάδια και τις πηγές από τις οποίες υδρεύεται ο Δήμος Τήνου .

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: την επαναφορά εδώ και τώρα των κανονιστικών προστατευτικών αποφάσεων, που προστάτευαν στο παρελθόν, τα σημεία υδροληψίας του Δήμου σε ικανή απόσταση γύρω από αυτά, με απαγόρευση εντός των ζωνών προστασίας, οποιασδήποτε διατάραξης των υδροφορέων τους, όπως καθαρισμούς, εκβαθύνσεις και λοιπά έργα, σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ: την άμεση διακοπή έκδοσης αδειών διάνοιξης γεωτρήσεων για το νησί μας σε ιδιώτες, παρά μόνο σε πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους ,για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και για τις ανάγκες του Δήμου Τήνου, μέχρι να βρεθεί λύση για την απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιού και να καλυφθούν πλήρως οι αγροτικές ανάγκες.

Δ. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να επικαιροποιηθει η μελέτη του Τηνιακού καθηγητή υδρογεωλογίας του ΕΚΠ κ. Γιώργου Στουρνάρα, για την Υδρογεωλογία του Νησιού και να αξιολογηθεί η πρακτική των μικροφραγμάτων ανάσχεσης των όμβριων που κατασκεύασε, για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων, ο Σύλλογός μας «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ».

Ε. ΖΗΤΟΥΜΕ: να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα για την αξιοποίηση των επιφανειακών όμβριων υδάτων της περιοχής Λειβάδας.

ΣΤ. ΖΗΤΟΥΜΕ: την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης 10.000 κ.μ. ανά ημέρα στο νησί μας, παράλληλα με τη δημιουργία Δημοτικού φωτοβολταϊκού Πάρκου στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής Λειβάδα ς(οι χώροι είναι του Δημοσίου), για την κάλυψη της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

    Οι πισίνες στο νησί μας φυτρώνουν σαν μανιτάρια, μαζί με τις αδειοδοτήσεις ιδιωτικών υδροφόρων οχημάτων, και ενώ δεν υπάρχει νερό πόσιμο, για τους συμπολίτες μας και για τα ζώα μας, υπάρχει νερό για τις πισίνες !!!. Για πισίνες μάλιστα, που διαφημίζονται με όλα τα μέσα.

Α.ΖΗΤΟΥΜΕ : την πλήρη απαγόρευση των πισίνων στο νησί μας

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ : Οι υπάρχουσες πισίνες στο εξής, να πληρούνται με νερό της θάλασσας, απαγορευμένης της μεταφοράς, προς πλήρωσης τους, γλυκού νερού, από τις γεωτρήσεις ή τις αφαλατώσεις του Δήμου Τήνου ή από τις γεωτρήσεις ιδιωτών που έχουν διανοιχθεί για αγροτικούς σκοπούς και μετατράπηκαν σε γεωτρήσεις πώλησης νερού χωρίς άδεια..

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ να ελεγχθεί η υφαλμύρωση των υδροφόρων οριζόντων και της επιφάνειας του εδάφους στις παράκτιες περιοχές, από την διείσδυση του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του νησιού, που οφείλεται αποκλειστικά στην ανεξέλεγκτη και ληστρική άντληση υπόγειων νερών από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος “φωνάζουν” οι Τηνιακοί (Ψηφισμα)

Όχι στην καταστροφή του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος βροντοφωνάζουν οι απανταχού Τηνιακοί πολίτες. Στις 16 Μαΐου 2024 με ένα μεστό σε νοήματα και διεκδικήσεις ψήφισμα ζητούν, εδώ και τώρα από τον Δήμο Τήνου, το Επαρχείο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Πολιτεία να λύσουν το γόρδιο δεσμό της καταστροφής του νησιού (ακολουθεί το ψήφισμα).

Σήμερα 16 Μαρτίου 2024 ημέρα Σάββατο και ώρα 6:30μμ στην συνεδριακή αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού (ΙΤΗΠ),συνήλθαν σε Γενική Συνέλευση τα μέλη του συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ» με την συμμετοχή των εκπροσώπων των σχετικών φορέων του νησιού (γεωπόνων, κτηνιάτρου, γεωλόγου, μηχανικών), των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β ΄βαθμού, (δήμαρχος Τήνου, αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, η Έπαρχος Τήνου), του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Μάρκου Καφούρου, γεωργοκτηνοτρόφων, ερασιτεχνών γεωργοκτηνοτρόφων και εκπροσώπων των Συλλόγων του νησιού μας καθώς και πλήθους κόσμου, και αφού έγινε σύντομος απολογισμός του έργου του Συλλόγου, αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα από ειδικούς αγορητές:

Α. Το πράσινο κι η επιρροή του στον άνθρωπο και το περιβάλλον

Β. Ο διωγμός που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νησιού μας από την εφαρμογή του νόμου περί κακοποιήσεως ζώων και ειδικότερα για το πέδικλο (= παστούρωμα, ιπποπέδη)

Γ. Η καταστροφή των καλλιεργειών μας και της τηνιακής φύσης από τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των ανεπιτήρητων–εγκαταλελειμμένων ζώων (κατσίκια)

Δ. Η μάστιγα των υδρογεωτρήσεων («νόμιμων» και παράνομων) και

Ε. Η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση πισίνων.

    Μετά την ανάπτυξη των παραπάνω θεμάτων και την γόνιμη συζήτηση που έγινε από τα μέλη του συλλόγου, τους παριστάμενους εκπροσώπους των διάφορων φορέων, άλλων των ενδιαφερομένων – θιγομένων και του κοινού, καταγράφηκαν τα συμπεράσματα και συνετάχθη το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ.

1. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΠΟΥ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΡΑΣ

    Οι Κυκλαδίτες νησιώτες στο πέρασμα των αιώνων δούλεψαν και αγωνίστηκαν σκληρά σε αντίξοες συνθήκες, για να επιζήσουν στα φτωχά πετρώδη και άγονα εδάφη των νησιών τους. Πολύτιμο και καθημερινό σύντροφο και σύμμαχο στον αγώνα της επιβίωσης είχαν πάντα τα παραγωγικά ζώα , τα ζώα εργασίας και τα ζώα συντροφιάς, με τα οποία είχαν καθημερινή σχέση φροντίδας αγάπης στοργής και αφοσίωσης. Χάρις σε αυτά εξασφάλιζαν βοήθεια στις αγροτικές εργασίες (όργωμα, αλώνισμα, μεταφορές), τροφή για την οικογένεια (γάλα, αυγά, κρέας), πρώτη ύλη για τα ρούχα, τα χαλιά, τα σκεπάσματα, τα υποδήματα, (μαλλί, δέρμα), λιπάσματα για τις καλλιέργειες (κοπριά).

    Η κτηνοτροφία έχει παράδοση αιώνων στα νησιά και η παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων (τυριά, κρέατα, κοπανιστή και άλλα παρασκευάσματα, ιδίως χοιρινά), συνεχίζεται αμείωτη από την εποχή του Ομήρου με τις ίδιες λίγο πολύ μεθόδους και ιδέες, ιδιαίτερες και νόστιμες γεύσεις που περιγράφουν οι περιηγητές, συγγραφείς, γευσιγνώστες και που σήμερα συνεχίζουν να παράγονται και να αποτελούν ένα σημαντικό πόλο έλξης και σημαντικό παράγοντα τουριστικής ανάπτυξης (παραδοσιακά προϊόντα ).

    Δυο πράγματα για μας είναι βέβαιο ότι ισχύουν και είναι αδιαμφισβήτητα:

α) Τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αναφέραμε δεν παράγονται από κακοποιημένα, βασανισμένα, εγκαταλειμμένα, διψασμένα και υποσιτισμένα ζώα, που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και υποφέρουν,

β) Οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι βασανιστές ζώων, ούτε ανόητοι να διατηρούν ζώα που δεν παράγουν και να κινδυνεύουν να στερηθούν την αποδοτικότητά τους, με ζημία για εισόδημά τους.

    Είμαστε πικραμένοι και δικαιολογημένα αγανακτισμένοι γιατί τον τελευταίο καιρό με αφορμή το πεδίκλωμα (= παστούρωμα, ιπποπέδη),έχει ξεσπάσει μια ενορχηστρωμένη καμπάνια, η οποία δεν ξέρουμε από  που εκπορεύεται και τι απώτερους σκοπούς εξυπηρετεί, που προσπαθεί να δυσφημήσει συλλήβδην τους κτηνοτρόφους των νησιών μας και να τους εμφανίσει σαδιστές και βασανιστές των ζώων τους. Ποιους; Εμάς που αγαπάμε και προστατεύουμε τα ζώα μας. Που περνάμε μαζί τους το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, πού ξενυχτάμε κοντά τους όταν γεννάνε, που ανεξαρτήτως καιρού, με βροχή ή χιόνι, με ζέστη ή κρύο χωρίς αργίες, καθημερινά, τα φροντίζουμε, βρεχόμαστε για να τα ταΐσουμε, που υποφέρουμε όταν αρρωσταίνουν, που ζημιωνόμαστε όταν πεθαίνουν.

    Τα ζώα μας ζουν ελεύθερα μέσα στους μικρούς κλήρους που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας , όλα μαζί, μικρά και μεγάλα, μάνες με τα μωρά τους , αρσενικά και θηλυκά, διαφορετικά είδη μεταξύ τους, στον ίδιο περιφραγμένο από ξερολιθιές χώρο (χωράφι), σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, με εμάς και με τη φύση. Το σωστά φτιαγμένο πέδικλο απλά ελαττώνει την ορμή τους και την διάθεση να πηδήξουν με άλματα τις ανισόπεδες ξερολιθιές, και να εγκαταλείψουν το χώρο τους, σε βάρος των κήπων και των δικών μας καλλιεργειών και των γειτόνων μας.

    Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας με τις παραδόσεις μας και τις αξίες μας, θέλουμε να διατηρήσουμε τα ζώα μας και τα προϊόντας τους ,τη γη μας, τις ξερολιθιές μας και την ομορφιά του τόπου μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, χωρίς να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του.

Α.  ΖΗΤΟΥΜΕ : Να ανακληθεί η διάταξη του Νόμου 3840, άρθρο 24,ΦΕΚ 161 Α του 2021 για την ιπποπέδη (πέδικλο) και να αντικατασταθεί με διάταξη, που θα περιγράφει την ορθή χρήση (και με κτηνιατρικό έλεγχο) του πέδικλου, κατά την ορθή χρήση του χαλινού στα ιπποειδή.

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: να σταματήσει άμεσα η απηνής δίωξη των κτηνοτρόφων μας που χρησιμοποιούν την «μπαστούρα» (ιπποπέδη)στα ζώα τους. Αναίτια τους επιβάλλονται εξωφρενικά πρόστιμα της τάξης των 10.000 ευρώ ανά ζώο !

2. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΕΠΙΤΗΡΗΤΑ – ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ(ΚΑΤΣΙΚΙΑ -ΠΡΟΒΑΤΑ)

    Τα δεκάδες χιλιάδες ανεπιτήρητα ζώα , κυρίως κατσίκια, που αδέσποτα κατά δεκάδες ή και κατά εκατοντάδες, οργώνουν κυριολεκτικά το νησί μας, καταστρέφουν κάθε είδους καλλιέργειες μέσα και έξω από τα χωριά, τα περιβόλια , τα νεκροταφεία των Ιερών Ναών, τις αυλές των σπιτιών και αποψιλώνουν τη γη μας από τα αμπέλια, τις συκιές, τις ελιές και κάθε άλλης μορφής χλωρίδα.

    Σήμερα ο υπερπληθυσμός τους , λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους, αποτελεί μάστιγα για το νησί μας και η παρουσία τους οδηγεί στην ερήμωση του τόπου μας, γιατί καταστρέφουν τις αναβαθμίδες (πεζούλες) των επικλινών εδαφών, που συγκρατούν το έδαφος και το νερό.

    Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως. Στοιχεία που έρχονται στο φως από Δορυφόρο δείχνουν ότι το 20% της ενδοχώρας της Τήνου, έχει ήδη ερημωθεί (ογκόλιθοι και άμμος).

Α. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να εφαρμοστούν από το Δήμο Τήνου, τα προβλεπόμενα από τον νόμο 4056 του 2012 (και την σχετική με αυτόν νομοθεσία των επόμενων χρόνων ) για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα, δηλαδή τα ελεύθερα κινούμενα κατσίκια κλπ. στην Τήνο.

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να δοθούν σημαντικά περιθώρια κέρδους για την αποδοτική συλλογή των ανεπιτήρητων κατσικιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί η οργάνωση από ιδιώτες του έργου της συλλογής και σφαγής σε ικανοποιητικό βαθμό σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο 4056.

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ: Για την συλλογή μεγάλων πληθυσμών ελευθέρων ζώων, να αναζητηθούν λύσεις από την ελληνική και διεθνή εμπειρία και όχι η πεπατημένη της Τήνου με την λαθροθηρία και τις παγίδες (= φάραζες), που μόνο μικρό αριθμό ζώων μπορούν να συλλέξουν.

3. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΙΑΝΟΙΞΗ (ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ «ΝΟΜΙΜΩΝ») ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ

    Πάει καιρός που έπαψαν να ρέουν νερά στις κοίτες των χειμάρρων τους νησιού μας, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Αυτό οφείλεται σε δυο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο δεύτερος από τον  μεγάλο αριθμό γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, που έχουν διανοιχθεί και διανοίγονται ανεξέλεγκτα, «νόμιμα» και παράνομα, σε όλη την έκταση του νησιού, με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι υδροφορείς σε μεγάλα βάθη.

   Η Ληστρική εκμετάλλευση των πτωχών υδροφόρων οριζόντων του νησιού, μέσω των γεωτρήσεων αυτών, οδηγεί στην εξάντληση και την υφαλμύρωση του υπόγειου νερού, με την είσοδο της θάλασσας στο εσωτερικό του.

   Είναι αδιανόητο κάτω από αυτές τις συνθήκες, ένα μοναδικό γεωτρύπανο, να εμφανίζεται και να ανοίγει γεωτρήσεις, χωρίς καμιά διάκριση, χωρίς κανένα έλεγχο από τους αρμόδιους, σαν να ανοίγει κουμπότρυπες σε ένα παλιό πουκάμισο.

   Ανησυχούμε βαθύτατα, γιατί ενώ οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουν την υπάρχουσα κατάσταση, {βλέπε: α) μελέτη περιβαλλοντικών παραμέτρων υπογείων νερών λεκάνης Γύρλας ν. Τήνου,1999, ΙΓΜΕ Υπηρεσία Περιβάλλοντος Γεωλογίας , β) τις αναλύσεις της ποιότητας του νερού της γεώτρησης του Δήμου Τήνου στην Γύρλα, που δείχνουν ότι το νερό είναι μολυσμένο χημικά και μικροβιακά, σε μη αναστρέψιμη κατάσταση}, διαπιστώνουμε ότι, οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, συνεχίζουν να εκδίδουν νέες άδειες γεωτρήσεων.

Α. ΖΗΤΟΥΜΕ: την επαναφορά εδώ και τώρα, των ζωνών προστασίας(κανονιστικές ρυθμίσεις) που ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια και καταργήθηκαν με εγκληματικό τρόπο και οι οποίες προστάτευαν από κάθε κακόβουλη ενέργεια από όπου κι αν προέρχονταν, τις γεωτρήσεις, τα πηγάδια και τις πηγές από τις οποίες υδρεύεται ο Δήμος Τήνου .

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ: την επαναφορά εδώ και τώρα των κανονιστικών προστατευτικών αποφάσεων, που προστάτευαν στο παρελθόν, τα σημεία υδροληψίας του Δήμου σε ικανή απόσταση γύρω από αυτά, με απαγόρευση εντός των ζωνών προστασίας, οποιασδήποτε διατάραξης των υδροφορέων τους, όπως καθαρισμούς, εκβαθύνσεις και λοιπά έργα, σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ: την άμεση διακοπή έκδοσης αδειών διάνοιξης γεωτρήσεων για το νησί μας σε ιδιώτες, παρά μόνο σε πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους ,για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας και για τις ανάγκες του Δήμου Τήνου, μέχρι να βρεθεί λύση για την απρόσκοπτη υδροδότηση του νησιού και να καλυφθούν πλήρως οι αγροτικές ανάγκες.

Δ. ΖΗΤΟΥΜΕ: Να επικαιροποιηθει η μελέτη του Τηνιακού καθηγητή υδρογεωλογίας του ΕΚΠ κ. Γιώργου Στουρνάρα, για την Υδρογεωλογία του Νησιού και να αξιολογηθεί η πρακτική των μικροφραγμάτων ανάσχεσης των όμβριων που κατασκεύασε, για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων, ο Σύλλογός μας «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ».

Ε. ΖΗΤΟΥΜΕ: να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα για την αξιοποίηση των επιφανειακών όμβριων υδάτων της περιοχής Λειβάδας.

ΣΤ. ΖΗΤΟΥΜΕ: την κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης 10.000 κ.μ. ανά ημέρα στο νησί μας, παράλληλα με τη δημιουργία Δημοτικού φωτοβολταϊκού Πάρκου στην περιοχή της λιμνοδεξαμενής Λειβάδα ς(οι χώροι είναι του Δημοσίου), για την κάλυψη της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΠΙΣΙΝΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

    Οι πισίνες στο νησί μας φυτρώνουν σαν μανιτάρια, μαζί με τις αδειοδοτήσεις ιδιωτικών υδροφόρων οχημάτων, και ενώ δεν υπάρχει νερό πόσιμο, για τους συμπολίτες μας και για τα ζώα μας, υπάρχει νερό για τις πισίνες !!!. Για πισίνες μάλιστα, που διαφημίζονται με όλα τα μέσα.

Α.ΖΗΤΟΥΜΕ : την πλήρη απαγόρευση των πισίνων στο νησί μας

Β. ΖΗΤΟΥΜΕ : Οι υπάρχουσες πισίνες στο εξής, να πληρούνται με νερό της θάλασσας, απαγορευμένης της μεταφοράς, προς πλήρωσης τους, γλυκού νερού, από τις γεωτρήσεις ή τις αφαλατώσεις του Δήμου Τήνου ή από τις γεωτρήσεις ιδιωτών που έχουν διανοιχθεί για αγροτικούς σκοπούς και μετατράπηκαν σε γεωτρήσεις πώλησης νερού χωρίς άδεια..

Γ. ΖΗΤΟΥΜΕ να ελεγχθεί η υφαλμύρωση των υδροφόρων οριζόντων και της επιφάνειας του εδάφους στις παράκτιες περιοχές, από την διείσδυση του θαλασσινού νερού στο εσωτερικό του νησιού, που οφείλεται αποκλειστικά στην ανεξέλεγκτη και ληστρική άντληση υπόγειων νερών από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου